Forskningsløp Vannet
Forskningsløp Vannet
Forskningsløp Vannet
Forskningsløp vannet handler om økologien i Mjøsa, det vil si samspillet mellom de levende organismer og det omgivende fysiske og kjemiske miljø. Påvirkningen av miljøgifter vil være et sentralt tema, men også andre typer av menneskelig påvirkning er i fokus.
Forskningsløpet vil ta for seg hvordan fiskesamfunnene bruker Mjøsa og hvordan dette påvirkes av menneskelig aktivitet. Videre skal forskningsløpet bidra til å utvikle nye metoder til bruk for overvåkning av store innsjøer, herunder sensorer som kan benyttes på ulike plattformer.
Forskningsleder: Jan Grimsrud Davidsen, Forsker, Institutt for naturhistorie, NTNU Vitenskapsmuseet
Ph.d.: Mikkel Emil Lange Friis
Hovedveileder: Jan Grimsrud Davidsen
Biveiledere: Jon Museth (NINA), Bjørn Munro Jenssen (NTNU)
Mikkel Emil Lange Friis om sin ph.d.
Doktorgradsprosjektet har som mål å undersøke hvorvidt ulike storørretstammer i Mjøsa opplever ulik eksponering for menneskeskapte forurensningsstoffer – dette ved å kartlegge storørretens områdebruk, matpreferanse og forurensningsstoffer i blod og muskel.
For å følge storørretens bevegelser brukes akustisk telemetri. Lyttestasjoner i Mjøsa og utvalgte elver fanger opp kodede lydsignaler fra merket fisk som gir registreringer på tid og sted.
I tillegg brukes analyser av stabile isotoper og forurensningsstoffer både i storørret og dens potensielle byttedyr for å kartlegge ørretens matvaner og eksponeringsgrad.
Dette vil gi oss svaret på om storørret fra forskjellige elver opplever ulik eksponering for menneskeskapte forurensningsstoffer, selv om de deler samme matfat.
Masterstudent Vannet: Lina Gjerdevik