Retningslinjer
Retningslinjer
Retningslinjer
Retningslinjer
Regjeringen vil gjennomføre et yrkesfagløft, heve statusen til yrkesfagene og øke antallet lærlinger. Staten som arbeidsgiver vil ta sin del av ansvaret for å øke antallet lærlinger i statlige virksomheter.
I tillegg til noen definisjoner knyttet til opplæring i bedrift, beskriver dette notatet forhold som, arbeidsgiveransvar, herunder personalansvar, lærling over/under 18.år, alkoholholdig drikke, og inntak av lærlinger med særskilte behov.
Retningslinjer
Lærling er den som tegner en lærekontrakt med sikte på fagprøve eller svenneprøve i et godkjent lærefag.
Lærekandidat er den som tegner en opplæringskontrakt med sikte på en mindre omfattende prøve enn fag- /svenneprøve (kompetanseprøve).
Et opplæringskontor er et samarbeidsorgan mellom medlemsbedriftene som påtar seg ansvaret for opplæring av lærlinger og lærekandidater. Ved NTNU er det fakultetene og de ulike institutt som utgjør medlemsbedriftene. Hvert lærested/medlemsbedrift har en eller flere faglige ledere/veiledere som har et dedikert ansvar for at det faglige blir ivaretatt.
Opplæringskontoret har ulike arbeidsprosesser knyttet til den enkelte lærling/lærekandidat, og ser det som naturlig med et samarbeid med lærestedene om arbeidsgiveransvaret, herunder personalansvaret. For at dette skal fungere på en god måte, vil det i hovedsak være en dialog mellom faglig leder, lærling og opplæringskontoret, og at faglig leder har ansvaret for dialogen internt med stedlig ledelse.
Opplæringskontoret er til enhver tid tilgjengelig for alle parter som har spørsmål knyttet til læreforhold på yrkesfag ved NTNU. Opplæringskontoret opplever at både lærlinger og faglige ledere/veiledere tar kontakt for bistand på tvers av de ulike opplæringsarenaer.
Ansvarsfordeling:
- Det enkelte lærestedet/institutt har ansvar for å finne kandidater til ledige læreplasser. Etter at fortrinnsvis faglige ledere/veiledere har intervjuet aktuelle kandidater til ledige læreplasser, gis opplæringskontoret skriftlig beskjed om hvem som skal ha tilbud. Det forutsettes at dette er kommunisert fra faglig leder til ledelse internt på institutt/lærested.
- Opplæringskontoret sender ut tilbudsbrev med svarslipp om de mottar/ikke mottar dette tilbudet.
- Opplæringskontoret endrer status for søkerne på den nasjonale søkebasen- Vigobedrift.
- Opplæringskontoret oppretter lærekontrakt som godkjennes av fylkeskommunen etter at faglig leder, lærling og opplæringskontoret har underskrevet på 3 eksemplarer.
- Opplæringskontoret oppretter arbeidsavtale som underskrives av kandidaten.
- Opplæringskontoret registrerer kandidatene på OlkWeb, den digitale plattformen som NTNU benytter.
- Opplæringskontoret registrerer lønn for lærlingene, samt kronetillegg for faglige ledere i fagsystemet (Paga)
- Det enkelte lærested/institutt har det daglige arbeidsgiveransvaret, herunder personalansvaret. Lærlingene/lærekandidatene følges i daglige opp av en faglig leder/veileder.
- Opplæringskontoret innkaller til kurs/samlinger for lærlinger/lærekandidater og faglige ledere. Det tilbys kompetanseheving av begge hovedmålgruppene, med innhold etter ønske og behov.
- Opplæringskontoret gjennomfører ½-års samtaler med alle lærlinger/lærekandidater. Til disse samtalene innkalles både lærling og faglig leder, og opplæringskontoret er ansvarlig for at møtene gjennomføres. Dette gjøres på den digitale plattformen- OlkWeb.
I noen tilfeller kan personer som starter i lære være under 18 år, og HMS reglementet er likt for alle uansett alder. Lærlinger i alle aldersgrupper regnes som ansatte når de i "...læringsøyemed eller i forbindelse med arbeidsrettede tiltak utplasseres i virksomheter uten å være arbeidstakere", jf. arbeidsmiljøloven § 1-6 første ledd.
- Når det gjelder opplæring av personer under 18 år, skal det tas særlig hensyn «…til deres manglende arbeidserfaring, at de ikke er oppmerksomme på eksisterende og potensiell risiko, eller at de enda ikke er fullt utviklet», jf. forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 8-1.
- Det er krav til at arbeidsgiver foretar en vurdering av den risiko personer under 18 år utsettes for, jf. forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 12-1.
- Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning §§ 12-5 – 12-17 setter noen begrensninger på hva en person under 18 år kan jobbe med.
- Verneombudet skal tas med på råd under planlegging og gjennomføring av arbeidet, jf. forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 12-11.
- Arbeidsgiver skal sørge for at personer under 18 år, deres foreldre eller andre foresatte, informeres om eventuell risiko som er forbundet med arbeidet og om alle tiltak som iverksettes for å ivareta de unges sikkerhet og helse, jf. forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 12-10.
- Dersom lærlinger under 18 år deltar på sosiale tilstelninger/turer mv., må lærestedets ledelse i forkant sørge for god dialog med lærlingens foreldre, da personer under 18 år er umyndige. I slike settinger har lærestedets ledelse et ekstraordinært ansvar for lærlinger under 18 år.
- Det må ikke under noen omstendighet tilbys alkohol til lærlinger under 18 år, og lærlinger under 20 år må ikke tilbys sterkere alkoholholdig drikke enn det norsk lov tillater.
Man finner mer nyttig informasjon på Arbeidstilsynets temaside om Ungdom i arbeid.
Arbeidsmiljøloven kapittel 11 omhandler arbeid av barn og ungdom: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62/KAPITTEL_11#KAPITTEL_11
NTNU har per august 2016 en lærekandidat under opplæring, og vil fra høsten ta inn en lærling med særskilte behov.
Målgruppen
De under 25 år som oppfyller kriteriet.
- Lærlinger og lærekandidater med særskilte behov. Med særskilte behov menes lærlinger/lærekandidater som ikke har eller ikke kan få tilfredsstillende utbytte av det ordinære opplæringstilbudet.
Inntak av kandidater som oppfyller kriteriene til særskilte behov
Hver enkelt kandidat vil ha ulike oppfølgingsbehov ut fra sakkyndige vurdering/diagnose, men at dette krever en ekstra oppfølging fra fortrinnsvis faglig leder for at kandidaten skal få et tilfredsstillende utbytte av sin opplæring.
Det er viktig slik opplæringskontoret ser det, at det i intervjurunden av nye kandidater, kommuniseres til instituttledelse om forhold rundt inntak av kandidater som har særskilte behov. Dette avklares mellom faglig leder og ledelse før det sendes tilbud om ansettelse fra opplæringskontoret.
Opplæringskontoret NTNU kan gi nærmere og utfyllende informasjon om kandidater med særskilte behov.
Kontakt
Kontakt
E-post: kontakt@olk.ntnu.no
Besøksadresse: Sverres gate 12
Campus Kalvskinnet
Postadresse:
NTNU, HR- og HMS-avdelingen v/opplæringskontoret
7491 Trondheim
Kontaktpersonar:
Eirik Granaas: 913 52 788
Hanne Vik Børseth: 480 05 201
Anette Therese Haugen: 950 74 224