Nyheter - Norsk havteknologisenter
Aktuelt
Konstruksjonslaboratoriet og Laboratoriet for marine energisystemer har åpnet på Torgard
– Her er stedet hvor grønt snakk blir til grønn virkelighet, sa fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss under åpningen av de to første laboratoriene i Norsk havteknologisenter.
Les mer på NTNU Nyheter her på norsk og engelsk versjon på NTNU News her
Regjeringen gir klarsignal for oppstart av Fjordlab
– Dette var gledelig. Med denne avklaringen er den siste brikken på plass som vil gjøre Norsk havteknologisenter til et verdensledende og unikt forskningssenter, sier dekan Olav Bolland ved Fakultet for ingeniørvitenskap som er leder for Norsk havteknologisenters styringsgruppe.
I et nytt oppdragsbrev til Statsbygg klargjør Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) at Fjordlab-delen av Norsk havteknologisenter kan settes i gang neste år.
Fjordlab fortsatt på kuttliste
Tirsdag den 30. april sendte Statsbygg en oppdatert kuttliste for Norsk havteknologisenter til Nærings- og fiskeridepartemenet (NFD). Kuttlista består av ulike kutt knyttet til Fjordlab-delen av prosjektet.
Sprengningsaktiviteten fortsetter
Sprengningsarbeidet på området for Bassengbygget og Professor Mørchs hus har startet opp igjen. Trym gjennomfører sin sprengning på området for Bassengbygget med hovedsalver kl. 15:00 mandag og onsdag. Ruta har en pause i sprengning frem til neste år.
Det har vært utplassert vaktposter i en utvidet sone rundt byggetomta for å ivareta omgivelsene ved sprengning. Hos nabovirksomhetene, som NRK, Tyholttårnet og Trondheim Areal, har det vært utplassert vaktposter ved hovedinngangene. Det er radiokommunikasjon mellom vaktpostene og bergsprenger. Vaktpostene må melde at området er sikret før bergsprenger igangsetter sprengingen.
Sprengingsulykke på Tyholt
Tirsdag 10. oktober klokka 15 var det en sprengingsulykke på Tyholt på byggeområdet for Norsk Havteknologisenter. Sprengingsarbeidet på hele området er nå stoppet. Prosjektdirektør Arild Mathisen i Statsbygg sier at de er glade for at ingen er kommet til skade.
– Dette var en alvorlig ulykke med stort skadepotensial. Det vil ikke skje noen sprenging på området før vi vet årsaken til ulykken. Det som er viktig nå er å få oversikt over situasjonen, finne årsak til at det kunne skje og igangsette tiltak for at det ikke skal skje igjen, sier Mathisen.
Grunnstenen på plass for Norsk havteknologisenter
Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran la tirsdag ned grunnstenen for anlegget på Tyholt.
– Grunnsteinsnedleggelsen markerer startskuddet for et løft innenfor marin forskning og utdanning. Det er også starten på et stort nasjonalt prosjekt for havnasjonen Norge, sier rektor Anne Borg ved NTNU.
Internasjonalt anerkjent kunstner skal bidra med ny kunst
Den nye kunsten inngår i den eksisterende kunstsamlingen til NTNU, og skal bli en del av Tankhodet og uteområdet Tankplassen.
Får 578 millioner kroner som kompensasjon for ekstraordinær prisvekst
I forslaget til revidert nasjonalbudsjett, som regjeringen la fram torsdag, er det lagt inn en tilleggsbevilgning på 578 millioner kroner til Norsk havteknologisenter.
Pengene skal kompensere for den ekstraordinære prisutviklingen de siste årene.
Nytt navn på Ocean Space Centre
Ocean Space Centre får nytt navn. Det nye navnet blir Norsk havteknologisenter.
Uteområdene og de nye byggene som skal bygges på Tyholt i Trondheim får også egne navn. Språkrådet har vært involvert i prosessen og gitt innspill til det nye navnet som er i tråd med språkloven.
Dette innebærer forslaget til kuttliste
I tråd med oppdraget fra regjeringen har Statsbygg, i samråd med NTNU og SINTEF, utarbeidet en liste over mulige kostnadskutt om prosjektet kommer i en situasjon hvor kostnadsrammene utfordres.
Reduserer energibehovet, sikrer biologisk mangfold og rehabiliterer det som er mulig
Ocean Space Centre skal gjøre havnæringene mer bærekraftige. Byggeprosjektet har også ambisiøse mål for bærekraft.
NTNU og SINTEF er opptatt av at de nye byggene får et betydelig lavere energibehov og at bygningsmassene som kan gjenbrukes, blir rehabilitert.
Enighet om 230 millioner til Ocean Space Centre i 2022
Ocean Space Centre får 230 millioner til oppstart av byggeprosjektet i år.
Det er klart etter at regjeringspartiene sammen med SV har sikret flertall for forslaget til revidert statsbudsjett. Det gjør det mulig å realisere Ocean Space Centre som planlagt med byggestart i høst.
Statsforvalteren har behandlet klagen på reguleringsplanen
Det betyr at kommunens vedtak og reguleringsplanen for Ocean Space Centre er gyldig og endelig.
Kronikk: Stort behov for modelltesting i basseng
Siden 1960-tallet er det jevnlig hevdet at vi ikke trenger store havbasseng fordi dataprogrammene har blitt så gode. Historien har vist det motsatte. Skipsmodelltanken og havbassenget har vært viktige for testing av nye typer skip og konstruksjoner. Det vil også de nye bassengene i Ocean Space Centre bli. Les kronikken her.
Regjeringen vil ikke utsette Ocean Space Centre likevel
Regjeringen har funnet en løsning som gjør at de trekker forslaget i revidert nasjonalbudsjett om å utsette Ocean Space Centre.
Det gjør det mulig å realisere Ocean Space Centre som planlagt med byggestart i høst.
Ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt å utsette Ocean Space Centre
Regjeringens forslag om å utsette byggingen av Ocean Space Centre koster mellom 1,1 og 1,973 milliarder kroner. Størrelsen på de samfunnsøkonomiske konsekvensene avhenger av om prosjektet blir utsatt i tre eller seks år.
Det viser en gjennomgang og beregning MENON Economics har gjort på oppdrag for NTNU og SINTEF.
Dette er konsekvensene av å utsette Ocean Space Centre
Regjeringens forslag om å utsette Ocean Space Centre, skaper ikke bare usikkerhet om når prosjektet kan realiseres. Forslaget får også store økonomiske konsekvenser, og setter Norges posisjon som ledene havnasjon på spill.
Kronikk: Havvindsatsing uten grunnfeste
Dagen etter Regjeringens pressekonferanse om storstilt satsing på flytende havvind kommer den paradoksale beskjeden om at Ocean Space Centre på Tyholt skal utsettes.
Les kronikken fra Vegar Johansen, administrerende direktør i Sintef Ocean, og Olav Bolland, dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap, NTNU.
Regjeringen foreslår å utsette Ocean Space Centre
I forslaget til revidert statsbudsjett for 2022 foreslår Regjeringen å utsette byggingen av Ocean Space Centre. NTNU og SINTEF er svært skuffet over forslaget, og er redd dette setter hele prosjektet i fare.
Om forslaget går igjennom vil det få store konsekvenser for den grønne omstillingen av norske havnæringer og satsingen på havvind.
525 innspill til navneprosessen for Ocean Space Centre
Navneutvalget som skal foreslå norsk navn på Ocean Space Centre har fått 525 innspill. Mange av innspillene har havet som overordnet tema, men det er også flere som foreslår at det nye senteret bør bevare det historiske navnet til fagmiljøet; Marinteknisk senter.
Har du forslag til nytt navn på Ocean Space Centre?
I mange år har vi brukt Ocean Space Centre, men nå skal kunnskapssenteret for havteknologi få nytt navn. Det nye navnet skal være på norsk, det skal være enkelt og forankret til det vi driver med. Har du innspill på hva det kan være?
Infrastruktur og fasiliteter i verdensklasse
Verdensledende undervisnings- og forskningsfasiliteter er en forutsetning for at Norge skal forbli en ledende havnasjon. Nå får kunnskapsmiljøet på NTNU og SINTEF laboratorier som svarer på fremtidens behov.
Bidrar til den grønne omstillingen av Norge
Hvis vi skal lykkes med den grønne omstillingen, og nå verdens klimamål, krever det en ny undervisnings- og forskningsinfrastruktur for maritim teknologi. Ocean Space Centre vil bli et viktig bidrag for å nå dette målet.
Derfor er Ocean Space Centre viktig
Ocean Space Centre (OSC) er en av de største enkeltsatsingene på forskningsinfrastruktur i Norge. Dette er en milepæl for Norge, Trondheim og NTNU. For å håndtere forskningsutfordringene knyttet til det grønne skiftet på havet, trenger vi oppdatert forskningsinfrastruktur. Det omfatter både simuleringsverktøy, superdatamaskiner og fysiske laboratorier, samt infrastruktur for å gjøre eksperimentell forskning i og på havet.
Finansiering på plass
17. desember 2021 vedtok Stortinget finansieringen som sikrer byggestart for Ocean Space Centre. Prosjektet har en samlet kostnadsramme på 8,1 milliarder kroner.
Finansieringen viser at prosjektet har bred politisk støtte og at Ocean Space Center er viktig for å utvikle Norge som havnasjon.
ESA gir klarsignal til Ocean Space Centre
15. desember 2021 godkjente ESA, EFTAS overvåkningsorgan, full statlig finansiering av Ocean Space Centre. Vedtaket er en viktig bekreftelse på at det rettslige grunnlaget for en tildeling fra staten er på plass.