Ny framdrifstplan for Norsk havteknologisenter

Ny framdrifstplan for Norsk havteknologisenter

Illustrasjon av inngangspartiet til Bassengbygget i Norsk havteknologisenter.
Bassengbygget. Illustrasjon: Statsbygg / Link Arkitektur

Det nærmer seg innflytting i Professor Mørchs hus. Samtidig viser en oppdatert framdriftsplan for Norsk havteknologisenter at Bassengbygget først vil bli ferdigstilt i 2029. 

Det betyr at senteret med alle bygg og fasiliteter vil stå ferdig i 2030.

– Alt i alt er dette et prosjekt som går veldig bra, og som det skal. Laboratoriene på Torgard er åpnet og i drift. Utviklingen av Fjordlab er godt i gang. I vår kan studenter og ansatte flytte inn i Professor Mørchs hus som planlagt, understreker Olav Bolland, dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap ved NTNU og leder for prosjektets styringsgruppe.

Han fortsetter:

– Nye og kvalitetssikrede kostnadsprognoser viser også at kostnadsstyringen av prosjektet er god. Kostnadsprognosene ligger godt innenfor rammen Stortinget har bevilget, selv om de har økt på grunn av lengre byggetid og at det har kommet en del uforutsette kostnadsøkninger i Bassengbygget.

Bassengbygget

Ifølge opprinnelig tidsplan som ble utarbeidet i 2021, ett år før byggingen startet for fullt, skulle bassengbygget stått ferdig i 2027.

Grunnarbeidet for det avanserte og høyteknologiske Bassengbygget startet høsten 2022 og entreprenør HENT er nå i gang med støpingen av betongfundamentet til det 26 000 kvm store bygget.

Krevende markedsforhold har bidratt til at det har tatt tid å få alle leverandørene til Bassengbygget på plass. Dermed har det også tatt lengre tid for Statsbygg å få på plass en oppdatert og effektiv fremdriftsplan.

Den reviderte planen viser at Bassengbygget vil stå ferdig i 2029. Det påvirker også resten av senteret.

Håndterbart

– Det er helt naturlig i et slikt prosjekt at estimater for både tidsbruk og kostnader blir sikrere etter hvert som det skrider frem. Dette skal vi håndtere, selv om det naturligvis får noen konsekvenser for NTNU og SINTEF som brukere, sier Bolland.

For SINTEF og NTNU betyr det at de må bruke dagens havbasseng og Slepetanken i et par år lengre enn forutsatt i 2021. Statsbygg ser imidlertid på muligheten for å ferdigstille det ene bassenget allerede i 2028.

– Med dagens geopolitiske situasjon opplever vi at næringslivet og forsvarsektoren etterspør tjenester knyttet til testbassenger i enda større grad enn tidligere, men vi er likevel trygge på at vi kan levere tilfredsstillende i de gamle bassengene inntil Bassengbygget er ferdig, sier administrerende direktør i SINTEF Ocean, Vegar Johansen.

Den største konsekvensen for NTNU er at studenter og ansatte må leve lengre med midlertidige studentlaber i påvente av Arkimedes’ hus som skal inneholde topp moderne laboratorier som blir sentrale i utdanningen av studenter innen marin teknikk.

Arkimedes’ hus

Arkimedes’ hus skal som kjent bygges på tomta til det gamle havbassenget, og det kan ikke rives før nytt basseng er oppe og står.

– For studenter, og ansatte hos både SINTEF og NTNU betyr det også at vi må leve på siden av en byggeplass i to år til. Da er det viktig å huske hva vi venter på: Et verdensledende senter for havteknologi, avslutter Bolland.