Infrastruktur og fasiliteter i verdensklasse - Nyheter - Ocean Space Centre
Infrastruktur og fasiliteter i verdensklasse
Verdensledende undervisnings- og forskningsfasiliteter er en forutsetning for at Norge skal forbli en ledende havnasjon. Nå får kunnskapsmiljøet på NTNU og SINTEF laboratorier som svarer på fremtidens behov.
– Dagens laboratorium og forskningssenter har vært i bruk siden 1939. Det begynner å bli foreldet etter de siste større oppgraderingene rundt 1980, og det er på tide å få nye og mer moderne laboratorier. Det er helt nødvendig om vi skal bidra til å ta eksisterende havnæringer gjennom omstillingen de står overfor og utvikle nye bærekraftige næringer, sier Olav Bolland, dekan for fakultetet ved ingeniørvitenskap ved NTNU og leder for prosjektets styringsgruppe.
Ledende kompetansemiljø
Kunnskapsmiljøet i maritim forskning og utdanning ved NTNU og SINTEF har spilt en viktig rolle i utvik lingen av Norge som havnasjon. Miljøet er i dag vertskap for flere prestisjesenter innen forskning og innovasjon. Flere tusen skipsmodeller, offshore-installasjoner og andre havkonstruksjoner er testet og videreutvi klet i laboratoriene i Trondheim. Samtidig har en stor del av ingeniørene, som har spilt en hovedrolle i utviklingen av norske havnæringer, fått sin utdanning ved Marinteknisk senter. Utenlandske studen ter og forskere søker seg også til Trondheim for å være en del av dette fagmiljøet.
Nye laboratorier svarer på fremtidens behov
Skal Norge og trondheimsmiljøet fortsette å spille en avgjørende rolle i utviklingen, trengs nye laboratorier som svarer på fremtidens behov. Flere av dagens laboratorier begynner å bli utdaterte, men med realiseringen av Ocean Space Centre vil NTNU og SINTEF tilby en topp-moderne infrastruktur for undervisning og forskning.
En viktig del av Ocean Space Centre vil også være instal lasjoner ute i havet. Disse anleggene vil ha avansert fors kningsutstyr og sensorer i Trondheimsfjorden, utenfor Hitra/Frøya og ved Ålesund, og skal kommunisere med laboratoriene på Tyholt.
– Hele senteret vil være designet med den fleksibiliteten som kreves for å være operativt også om 20-30 år, sier Vegar Johansen.
Med det nye kunnskapssenteret, vil også flere fagdisi pliner kunne jobbe tettere sammen. – Vi vil blant annet få sterkere innslag av biologi og havkjemi. Mulighetene for å løse utfordringene vil være atskillig større, og det blir en uvurderlig konkurransefordel for Norge fremover, avslutter Vegar Johansen.