Last-long, Prosjektet-fane


Last-long om prosjektet

Oppfølging av en slagkoordinator 

Den mest omfattende delen av LAST-long er en randomisert kontrollert multisenter studie som har som formål å undersøke om regelmessig oppfølging av en kommunal slagkoordinator over 18 måneder vil forebygge og hindre tap av funksjon etter hjerneslag. Det skal rekrutteres 300 deltagere fra slagenheten ved St. Olavs Hospital, Akershus universitetssykehus, Bærum sykehus og Ålesund sjukehus. Halvparten av disse vil bli trukket ut til oppfølging av en slagkoordinator, mens den andre halvparten følges opp på vanlig måte av fastlege og kommunehelsetjenesten i tråd med det som vi i dag mener er det beste tilbudet. Alle deltagere, uavhengig av hvilken gruppe de blir trukket ut til, vil undersøkes grundig med tanke på fysisk funksjon og selvopplevd helse ved inklusjon i studien, i tillegg til 6, 12 og 18 måneder etter inklusjon. 


Last-LONG Prosjekterspørsmål

Pasienter som har vært innlagt ved St. Olavs Hospital, Akershus universitetssykehus, Bærum sykehus eller Ålesund sjukehus med akutt hjerneslag og som bor i Trondheim, Ålesund, Bærum, Asker, Lillestrøm eller Lørenskog kommune kan du bli spurt om å delta i studien, når de møter til kontroll på poliklinikken 3 måneder etter innleggelsen.

Hovedformålet med studien er å undersøke om regelmessig langtidsoppfølging av en kommunal slagkoordinator vil forebygge og hindre tap av funksjon.

Alle deltagere, uavhengig av hvilken gruppe man blir trukket ut til, vil bli grundig undersøkt med tanke på fysisk funksjon og selvopplevd helse ved inklusjon og ved 9, 15 og 21 måneder etter hjerneslaget. Pårørende vil også bli spurt om sin opplevelse av situasjonen.

De som sier ja til å bli med vil bli tilfeldig utvalgt til å havne i en av to grupper. Den første gruppen, Intervensjonsgruppen, er de som får ekstra oppfølging av slagkoordinator i tillegg til vanlig oppfølging. Den andre gruppen, kontrollgruppen, er de som følges opp på vanlig måte av fastlege og kommunehelsetjeneste.

Last-long tidslinje

Det er forsket mye på hva som er den beste oppfølgingen fram til 3 måneder etter hjerneslaget. Imidlertid er det et stort behov for mer kunnskap om hva som er den beste metoden for å hindre funksjonstap i det lange løp. For å få denne kunnskapen er vi avhengig av at de som rammes av hjerneslag er villig til å delta i forskning.

Du vil få informasjon om studien og vil bli kontaktet rundt 3 måneder etter hjerneslaget for invitasjon til å delta.

Du vil bli møtt av en studiemedarbeider med helsefaglig bakgrunn som vil gjennomføre en rekke tester og spørreskjema i samarbeid med deg. Dette er viktig for å vite hvordan du har det nå og for å få et innblikk i funksjonen din på dette tidspunktet.

Etter testingen blir du tilfeldig utvalgt til en av to grupper, og du vil bli informert om hvilken gruppe du tilhører.

Intervensjonsgruppe

Gratulerer om du har blitt trukket til å bli en del av intervensjonsgruppe!

Her er 3 gode grunner for å være en del av intervensjonsgruppe:

  1. Du får en slagkoordinator som sammen med deg evaluerer månedlig om du får den oppfølgingen som du trenger i din situasjon.
  2. Du får ekstra tett oppfølging av slagkoordinatoren som ofte blir oppfattet positivt av både pasient og pårørende.
  3. Du bidrar til forskningen og dermed en bedre oppfølging etter hjerneslag i fremtiden.

Hva skjer når du er trukket ut til oppfølging av en slagkoordinator i kommunen?

Opplysningene fra testene som ble gjennomført på sykehuset og andre opplysninger av betydning for videre oppfølging overføres til den kommunale slagkoordinatoren. Koordinatoren vil deretter kalle inn til en samtale eller foreta et hjemmebesøk hvor dere går igjennom problemstillinger som det er viktige for deg å ta tak i. Her kan også dine pårørendes behov belyses.

Formålet med dette møtet er å finne ut hvilke tilbud den enkelte har behov for og som passer best for å opprettholde god funksjon. Det kan være snakk om fysisk aktivitet og trening, sosial og mental stimulering, hjelp med medikamenter eller andre livsstilsfaktorer.

Kontrollgruppe

Gratulerer om du har blitt trukket til å bli en del av Kontrollgruppa.

Her er 3 gode grunner for å være en del av kontrollgruppe:

  1. Det er den beste oppfølgingen vi i dag vet om.
  2. Du får en ekstra grundig undersøkelse 9, 15 og 21 måneder etter hjerneslaget. Dersom det er noe ved testene som avviker fra normalen vil du få beskjed om dette slik at du kan kontakte fastlege.
  3. Bidra til forsking for å forbedre oppfølging etter hjerneslag.

Ut fra behovene dine vil du få standard oppfølging fra kommunen.

I dette møtet vil du få de samme undersøkelsene som ved test 1 for å kunne sammenlikne resultatene dine.

Intervensjonsgruppe

I perioden siden forrige test har du fått månedlige møter eller kontakt med slagkoordinator enten fysisk eller per telefon.

Nå, 9 måneder etter hjerneslaget møter du opp til avtalt tidspunkt på testing. Her gjennomgår du spørreskjema og tester. Dersom det er noe ved testens som avviker fra normalen vil du få beskjed om dette slik at du kan kontakte fastlegen.

Kontrollgruppe

Ni måneder etter hjerneslaget møter du opp til avtalt tidspunkt på testing. Her gjennomgår du spørreskjema og tester. Dersom det er noe ved testens som avviker fra normalen vil du få beskjed om dette slik at du kan kontakte fastlegen.

Her vil du få de samme undersøkelsene som ved test 1 og 2 for å kunne sammenlikne resultatene dine.

Intervensjonsgruppe

I perioden siden forrige test har du fått månedlige møter eller kontakt med slagkoordinator enten fysisk eller per telefon.

Nå, 15 måneder etter hjerneslaget møter du opp til avtalt tidspunkt på testing. Her gjennomgår du spørreskjema og tester. Dersom det er noe ved testens som avviker fra normalen vil du få beskjed om dette slik at du kan kontakte fastlegen.

Kontrollgruppe

Femten måneder etter hjerneslaget møter du opp til avtalt tidspunkt på testing. Her gjennomgår du spørreskjema og tester. Dersom det er noe ved testens som avviker fra normalen vil du få beskjed om dette slik at du kan kontakte fastlegen.

Her vil du få de samme undersøkelsene som ved test 1, 2 og 3 for å kunne sammenlikne resultatene dine.

Intervensjonsgruppe

I perioden siden forrige test har du fått månedlige møter eller kontakt med slagkoordinator enten fysisk eller per telefon.

Tjueen måneder etter hjerneslaget møter du opp til avtalt tidspunkt på testing. Her gjennomgår du spørreskjema og tester. Dersom det er noe ved testens som avviker fra normalen vil du få beskjed om dette slik at du kan kontakte fastlegen. Oppfølgingen avsluttes.

Kontrollgruppe

Tjueen måneder etter hjerneslaget møter du opp til avtalt tidspunkt på testing. Her gjennomgår du spørreskjema og tester. Dersom det er noe ved testens som avviker fra normalen vil du få beskjed om dette slik at du kan kontakte fastlegen. Oppfølgingen avsluttes.