Programtilbud for Forskningstorget i Trondheim
Forskningstorget 2024 i Trondheim
Forskningstorget 2024 i Trondheim
Forskningstorget byr igjen på mange fengende, interessante og forskningsrelaterte aktiviteter.
I anledning 30-årsjubileumet utvider vi til et tredagers arrangement.
Programmet er klart. Gode forskningsformidlere fra ulike fagmiljø bidrar med mange engasjerende aktiviteter. Sammen skal vi fylle Vitensenteret og teltene på NTNU Kalvskinnet med liv og røre – og ny kunnskap!
Vi tar forbehold om endringer i programmet frem til 19. september
Forskningstorget på Kalvskinnet
Forskningstorget på Kalvskinnet
På Forskningstorget opplever du 18 engasjerende forskningsaktiviteter for barn og unge. Dette er en spennende møteplass hvor du får et personlig møte med forskere. Disse fordeles i syv romslige telt på plenen ved NTNU Vitenskapsmuseet.
I tillegg arrangeres Vitenshowet: Frysende energi to ganger både på fredag og lørdag.
-
Lørdag 21. september kl. 11–15: Åpen dag for alle! Ingen påmelding!
-
Fulltegnet: Fredag 20. september kl. 9–14: Tilrettelagt skoler (5.–10. trinn).
Forskerdag på Vitensenteret i Trondheim
Forskerdag på Vitensenteret i Trondheim
Fulltegnet: Torsdag 19. september kl. 10–14: Forskerdag på Vitensenteret i Trondheim. Premiere på en ny film i planetariet: «The Chemistry of Life», og møt engasjerte forskere som arbeider med helse på aktivitetsområdet. Kun for ungdomsskoler.
Aktiviteter på Forskningstorget 2024
Aktiviteter på Forskningstorget 2024
Når en diagnose skal stilles, er det nyttig å kunne se det syke vevet.
Dette kan gjøres ved at en tar en bit av det syke vevet og legger det under et mikroskop eller en kan se inne i kroppen ved hjelp av magnetisk resonans avbildning. Dere vil se på vev gjennom et mikroskop og ved hjelp av elektromagneter lære om hvordan en kan ta bilder inne i kroppen.
Ved Johanna Vannesjö og Catharina de Lange Davies, Institutt for fysikk – NTNU
Hvordan påvirker våre handlinger og adferd levemiljøet vårt, og hva er effektene av det for vår helse?
Vi har med oss plastinerte preparater av forskjellige organer og viser til eksempler på sunne varer som holder de friske, men også eksempler på trusler som kan gjøre oss syke. Er du nysgjerrig på hvordan for eksempel et ekte menneskehjerte ser ut? Kom innom standen og snakk med oss!
Ved Guus Wellesen og Natalie Field, Institutt for klinisk og molekylær medisin – NTNU
God helse påvirkes av mange ting. Hvordan vi bor, hvilke ting vi omgir oss med, og hvordan hverdagen vår er.
Vi vil gjerne vite om hvordan du tar vare på helsa di. Vi designer opplegg som skal hjelpe unge til å ta bedre vare på tennene sine – kom og si hva du mener og test kunnskapen din. Fleip eller fakta om tannhelse.
Ved Anne-Lise Aakervik og Marikken Høiseth, Fakultet for arkitetur og design – NTNU
Har du noen ganger lurt på hvor langt nyset ditt rekker? Når du sitter i klasserommet eller på bussen, er det alltid noen som nyser – spesielt når det er mange forskjellige virus og bakterier i omløp. På vår stand vil vi vise deg hvor hurtig og hvor langt et nys fyker og hva du kan gjøre for å ikke smitte andre.
Du kan også lære mer om forskjellen mellom virus og bakterier, hvilke bakterier som er nyttige for oss og hvilke som kan gjøre skade. Tar du quizen vår, så vinner du kanskje kinobilletter.
Ved Siri Jensen og Unni Dalen, ved Antibiotikasenteret for primærmedisin.
Kom og test dine ferdigheter mot AI i DNA-design!
På vår stand kan deltakerne manipulere DNA-sekvenser på en PC og få en prediksjon av hvor godt de fungerer i cellefabrikker, basert på vår AI-algoritme. Den med høyest score vinner en premie! Utforsk hvordan AI kan brukes i biologi og lær mer om DNA.
Hva du kan lære, teste og utforske:
- Hvordan AI kan designe DNA-sekvenser
- Interaktivt teste egne DNA-design
- Se hvordan dine design måler seg mot AI
Kom og prøv – Kan du slå AI i DNA-design?
Ved Rahmi Lale ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap – NTNU og Gurvinder Singh Dahiya ved Syngens AS.
Ei grønn framtid trenger ren energi og over 90 % av strømmen vi bruker i Norge kommer fra vannkraft.
Test vår interaktive modell av et vannkraftsystem hvor du selv kan starte og stoppe vannkraftverk og se hvordan vann kan bli til energi. Du starter vannkraftverket ved å slippe vann fra et fjellvann det ned til kraftverket der en turbin og en generator gjør energien i vannet om til strøm og lys. Her kan du både bli våt på hendene og lære hvordan vi bruker naturens ressurser til å lage ren energi.
Du får se at vannmagasiner er innsjøer som fungerer som naturlige batterier, slik at vannet kan brukes til å lage energi akkurat når vi trenger den. Du får også se at vannkraft kan kombineres med vind- og solkraft, energikilder som bare kan lage strøm når vinden blåser eller sola skinner.
Ta bilde av klassen eller familien din med bilde av et storslått vannkraftverk i bakgrunnen.
Ved Liv Randi Hultgreen og Juliet Landrø, NTNU - HydroCen.
Visste du at vi er avhengig av stein for å overleve? Eller at plastavfall i naturen kan ende på matbordet vårt?
Besøk Norges geologiske undersøkelse på Forskningstorget og se hvilke steiner og mineraler vi trenger for å holde oss friske og sunne.
Kanskje har du stein i kroppen allerede?
Ved Marianne de Beer Engdal og Birgit Thorsen, Norges geologiske undersøkelse (NGU)
Kom og opplev våre modeller om vann, vind og solenergi!
Ved Halsten Aastebøl, Institutt for elektrisk energi – NTNU
Sansene våre hjelper oss med å forstå omgivelsene og beskytter oss mot fare, men kan de også lure oss? Tør du å stole på sansene dine?
Kom og utforsk sansene dine med Vitensenteret!
Ved Kristoffer Bjørkhaug og Erlend Sandblåst, Vitensenteret i Trondheim.
Kom og se hvordan turbulens og bølger påvirker måten plast beveger seg i havet.
Test vår vanntank hvor du kan slippe plasten i vannet og observere plastens bevegelser. Vil ulike plasttyper synke og bevege seg likt eller ulikt?
Ved Jason Hearst og Yi Hui Tee, Institutt for energi- og prosessteknikk – NTNU
I denne aktiviteten vil me utforska korleis form og utsjånad på ulike dyr heng saman med leveviset deira og kva som skjer når artar forsvinn frå naturen.
Her får ein sjå og ta på føter og hovudskallar frå ulike dyr og finna ut meir om kvifor dei ser ut som dei gjer. Vidare får ein utforska konsekvensane av å fjerna ulike artar frå naturen. Kva skjer med dei artane som er igjen?
Ved forsker Aline M. Lee, Gjærevollsenteret, Fakultet for naturvitenskap – NTNU
Kom og se hvordan vi prøver å finne opp løsninger som som kan redde havetsøkosystemer som blir ødelagte av menneskelige aktiviteter.
Ved Sahar Stevenson-Jones ved SINTEF Ocean og Jussi Evertsen ved NTNU Skolelaboratoriet
Fra plastavfall til nye fine produkter
Hvor kommer plasten i havet fra? Hva kan vi gjøre for å stoppe forurensningen av vårt felles matfat. Og kan vi bruke havplasten til noe nyttig? På denne standen vil du få oppleve hvordan marin plast kan omformes til nyttige produkter, og lære mer om hvordan forskere fra NTNU jobber for å løse problemene som plasten skaper når den er på avveie.
Ved Vincent Gartiser og Hanne Næss, Plasteriet AS
I denne aktiviteten vil vi vise et enkelt eksperiment der publikum vil bruke sin hjerne til å direkte kontrollere en enkel robothånd.
Ved Rajeevkumar Raveendran Nair og Luis Fernando Cobar Zelaya, Kavliinstitutt for nevrovitenskap – NTNU
Hvordan jobber fiskebiologer for å svare på spørsmål om Atlantisk laks og ørret i deres naturlige omgivelser?
Vi forsker på laks og ørret. Kom og oppdag hvilke metoder vi i Forskergrupper for Ferskvannsøkologi bruker for å følge fiskens vandringer og for å lære mer om dens tidligere liv.
- Bli med å lese skjell under lupe for å bestemme fiskens alder og vekst: Hvor gammel var fisken når den gikk ut i fjorden?
- Studer fiskens vandringsrute i fjorden. Kan du å skille sjøørret fra laks?
- Få et innblikk i vårt pågående prosjekt med storørret som en del av Oppdrag Mjøsa, hvor vi kartlegger områdebruket til fiskespisende ørret i Norges største innsjø - Mjøsørreten.
Ved Mikkel Emil Lange Friis, Institutt for naturhistorie, NTNU Vitenskapsmuseet
Mennesket har fem sanser; syn, lukt, smak, berøring og hørsel. Hørsel er en fantastisk sans mange kanskje tar for gitt, den bare fungerer. Samtidig er nedsatt hørsel et av de vanligste helseproblemene våre og er dermed også et samfunnsproblem.
Vi har ulike måter å teste hørselen på og ved å komme til vår stand, vil du få innblikk i noen av testene vi bruker for å kartlegge hørselen.
Ved Markus Drexl og Eline Lello, Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap – NTNU
Futurum er en framtidsrettet utstilling om det grønne skiftet og hvordan vi kan nærme oss lavutslippssamfunnet mot 2050.
Inne på NTNU Vitenskapsmuseet
Utstillingen er satt sammen av flere interaktive moduler som inviterer elevene til opplevelse, kunnskap og refleksjon rundt noen av fremtidens største utfordringer. Her kan man se hvordan klimaendringene vil virke inn på Trondheim by. Man blir utfordret på tanker om bolig for fremtiden, sitt klesforbruk, bruk av insekter til menneskemat. Man kan finne ut av sitt eget eller familiens fotavtrykk, og lære mer om ulike plasttyper på sorteringslaben. En utstilling til ettertanke rundt vår egen livsstil, hvor målet er å gi inspirasjon til hvordan hver enkelt av oss kan bidra til å skape en bedre og bærekraftig framtid. Hvorfor er det viktig med grønne områder og insekter?
Formidler er til stede og forklarer tema i utstillingen og de ulike stasjonene.
Ved Solbjørg Pedersen, NTNU Vitenskapsmuseet
VITENSHOW: Frysende Energi!
VITENSHOW: Frysende Energi!
Bli med Kristoffer fra Vitensenteret for å utforske iskalde eksperimenter, og hvordan de påvirker oss og verden rundt oss
- Fredag: 09.00 og 11.30
- Lørdag: 11.00 og 13.00
Ved Kristoffer Bjørkhaug, Vitensenteret i Trondheim