Aktiviteter på stands – Researchers Night 2024
Aktiviteter på stands 2024
Aktiviteter på stands 2024
Velg blant 36 interaktive aktiviteter på stands denne kvelden!
Aktivitetene er fordelt i Realfagbyggets underetasje (U1):
Aktivitetssone 1 og 2. Kart kommer
Aktiviteter på stands – Sone 1 og 2
Aktiviteter på stands – Sone 1 og 2
Stand nr. 1 – 16
Bli med oss på en spennende reise gjennom helseprioriteringens verden!
Ved vår stand kan du prøve lykken på vårt interaktive lykkehjul, som plasserer deg i ulike helsescenarioer. Ta sjansen og delta i vår «standard gamble» øvelse, hvor du vil bli utfordret til å ta vanskelige beslutninger om helseprioritering samtidig som du får muligheten til å vinne premier.
Bli med oss og utforsk etiske dilemmaer, verdier og prioriteringer som former fremtiden for helseomsorgen. Hvem skal vinne? Og bør noe eller noen forsvinne?
Ved Christina H. Edwards og Gudrun W. Bjørneelv, Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU
Fagområde: Helseøkonomi
Gjennom livet er hjernen vår i konstant endring og tenårene er spesielt viktige for hvordan vi lærer å håndtere følelsene våre.
Følelsene er svært viktige for hvordan vi opplever og håndterer verden rundt oss. Vi forsker på hvordan hjernen bearbeider følelser og hvordan den reagerer på disse følelsene. Det er viktig for å kunne skape bedre mental helse blant ungdom.
Ved Maryam Ziaei, Kavli-instituttet ved NTNU
Fagområde: Nevrovitenskap
Alginatkapsler kan brukes som beskyttelse mot immunsystemet ved transplantasjon av celler.
Slik kan man transplantere for eksempel insulinproduserende celler til pasienter med type 1 diabetes uten å bruke immundempende medisiner. Vi vil vise hvordan vi kan lage alginatkapsler og fortelle om hvordan vi kan bruke disse i celleterapi mot diabetes og andre sykdommer.
Ved Berit L. Strand, Institutt for bioteknologi ved NTNU
Fagområde: Bioteknologi
Fra et kybernetisk perspektiv:
Kan vi la hjernen styre ønskede aktiviteter?
Kan vi kontrollere aktivitet ved hjelp av hjernen?
Ved Stefano Bertelli, Institutt for teknisk kybernetikk, NTNU
Fagområde: Kybernetikk
Gjør en protese smart!
Ved Patrick Bøsch og Anders Fougne, Institutt for teknisk kybernetikk, NTNU.
Fagområde: Kybernetikk
Mange materialer, som for eksempel solceller eller aluminiumslegeringer, består av atomer arrangert i et regelmessig gitter.
Slike materialer kalles gjerne for krystaller. For å studere disse materialene og forstå egenskapene deres, må vi studere de ned på atomnivå og forstørre de flere millioner ganger i kraftige elektronmikroskop! Kom og se hvordan vi kan se magnetiske domener og enkeltatomer i krystaller, og hvordan innsiden av et transmisjonselektronmikroskop ser ut!
Ved Randi Holmestad, Institutt for fysikk ved NTNU
Fagområde: Materialfysikk
For snart 200 år siden foregikk det en stor, organisert utvandring fra Norge som kan måle seg med migrasjonen vi opplever i dag.
Mange tusen nordmenn valgte å reise til det ukjente, forjettede land, Amerika. Noen sang skillingsviser, noen skrev brev hjem, noen ville på liv og død ta vare på sin norske identitet, noen gjorde en usedvanlig karriere i USAs kriminalhistorie. Hvem kan gjette hva «travle» betyr på amerikanorsk? Hvem har hørt om forliset av emigrantskipet Norge i 1904 som kostet 636 mennesker livet? Hvem vet at Norge avlet en av de mest kjente seriemorderne i Amerika? På standen legger vi til rette for språklige og litterære oppgaver, flervalgstester knyttet til kulturmøter og emigrasjon slik at både de som vil bryne seg på vårt kodekammer, og de som er interessert i fortellinger om mord, skipsforlis, kulturell identitet i den amerikanorske arven, får skolert seg i et spennende kulturhistorisk terreng.
Ved Zsofia Domsa, Institutt for språk og litteratur ved NTNU
Fagområde: Nordisk språk og litteratur
Visste du at kjemi spiller en viktig rolle for å skape en bærekraftig og miljøvennlig fremtid?
Vi jobber med å ta kjemien fra laboratoriet til industrielle prosesser, og noe av det vi forsker på er karbonfangst, resirkulering av plast og batterier, vannrensing og utvikling av nanomedisin. Kom på stand og sjekk ut hva vi driver med.
Ved Gro Mogseth og Arne Lindbråthen, Institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU
Fagområde: Kjemisk prosessteknologi
Tidligere var oppfatningen at "hjernen var alene" og ikke særlig påvirkbare etter at man var blitt voksen. I dag vet vi at hjernen påvirkes av ulike helsefaktorer fra fødsel til grav.
Faktorer som på virker hjernen er faktorer som påvirker kroppen generelt som kosthold og fysisk aktivitet, ulike kroppslige sykdommer f.eks. høyt blodtrykk, eller psykiatriske sykdommer som depresjon eller ensomhet. I tillegg er det mange ulike sykdommer eller skader som rammer hjernen og kan gi ulike problemer for bevegelighet, tenking osv.
På standen får du et innblikk i hvordan hjernen er bygget opp, hvilke faktorer som påvirker hjernen mest i ulike faser i løpet av livet, hva som er årsak til noen vanlig hjernesykdommer og hvordan man best kan ta vare på hjernehelsen.
Ved Asta Håberg og Jonas Ø. Andersen, Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU
Fagområde: Hjernen/nevrovitenskap
Hvordan går det egentlig an å huske noe? Fungerer hukommelsen som et bibliotek, en film, eller hva? Hvordan kan man i det hele tatt undersøke hvordan hukommelsen fungerer?
Bli med oss å utforske ett spesifikt område av hukommelsen og sammen se på resultatene.
Ved Tora Bonnevie, Kavliinstituttet / Institutt for Nevromedisin og Bevegelsesvitenskap ved NTNU
Fagområde: Medisin og helse
En lærer tar omkring 700 valg i løpet av en skoledag. Mange av disse får stor betydning for den enkelte eleven.
Elevens helse påvirkes av hva læreren velger å gjøre eller si, i ulike situasjoner. Hva ville du ha gjort? Her kan du prøve deg på å ta valg som gir konsekvenser for blant annet elevenes motivasjon, innsats, psykiske helse og læring.
Ved Lillian Kirkvold og Åsa Dahl Berge, Institutt for lærerutdanning ved NTNU
Fagområde: Lærerutdanning
Hva er lek? Leker barn og unge like mye som sine foreldre og besteforeldre? Hva gjør det med barn og unges lek at deres liv i økende grad foregår i skolen?
Vi presenterer forskning om lek fra flere ulike prosjekt. Et prosjekt for eksempel viser hvordan foreldre, besteforeldre, men også unge voksne, er bekymret for at barn ikke leker like mye og like fantasifullt som dagens barn og unge, og at skjermbruken tar over.
Barna selv har ofte andre oppfatninger. På denne standen får du bidra til å nyansere bildet mange forskere har av barns og unges lek, og kanskje lek litt selv også;)
Ved Maria Øksnes, Institutt for lærerutdanning ved NTNU
Fagområde: Pedagogikk
Har du noen gang lurt på hvordan enkle spill ville fungert i andre virkeligheter? Eller å spille vanlige spill på rare geometriske overflater?
Man kan for eksempel tenke seg at spillene har rare dimensjoner, kvantefenomener, eller at geometrien til spillet er helt annerledes. Her kan du prøve deg på noen slike spill, og utfordre hvordan hjernen tenker når spillverdenen blandes med abstrakt vitenskap.
Ved Torgeir Aambø, Institutt for matematiske fag ved NTNU
Fagområde: Matematikk
Hvordan skaper arkitektene rom? Her bygger arkitektene rammer og leker med romfølelsen.
Designstudentene bruker sine egne verktøy til å løse helseproblemer innen psykisk helse og tannlegeskrekk. Vil du være med så heng på - og hjelp designerne med å løse problemer mange unge sliter med i dag.
Ved Anne-Lise Aakervik og Bjørn Otto Braaten, Fakultet for arkitektur og design ved NTNU
Fagområde: Arktektur og design
Besøk vår stand og få informasjon om studietilbudet ved NTNU.
Studenter svarer på spørsmål om studietilbudet og livet som student. Lurer du på noe om studier, høyere utdanning eller hvordan man får studentøkonomien til å strekke til?
Kom innom å ta en prat med oss. Våre studenter svarer på spørsmål om studietilbudet og livet som student.
Ved Mette Larsson og Martin Vingen, Kommunikasjonsavdelingen ved NTNU
Stand nr. 17 – 36
Mikroskop brukes for å studere saker som er for små til å ses med det blotte øyet. Men hva er det egentlig som bestemmer hvor små ting man kan se?
Mange har sikkert hørt at bølgelengden til lyset begrenser oppløsningsevnen til mikroskopet. Vi demonstrerer hvordan dette egentlig henger sammen og viser også eksempel på hvordan det nylig har blitt mulig å bruke datamaskiner til å forbedre oppløsningen til nesten vanlige lysmikroskop. Røntgenstråling har høy evne til å trenge gjennom materialer og brukes til å lage 3D bilder av blant annet levende hjerner og skjelett, men også alle slags andre gjenstander man ønsker å kikke inni uten å måtte ødelegge dem. Vi lover kule 3D røntgenbilder av koraller og andre organismer fra Trondheimsfjorden! Vi viser også røntgen-3D-filmer som viser hvordan CO2 bobler fram inni porøse steiner.
Ved Basab Chattopadhyay, Institutt for fysikk ved NTNU
Fagområde: Fysikk
Hva kan en robothund gjøre for menneskeheten?
Ved Jørgen Anker Olsen, Institutt for teknisk kybernetikk, NTNU.
Fagområde: Kybernetikk
På denne standen står vi klare med stereoluper og fisk, der du selv skal få se om du finner plastfiber i fiskens pusteorganer: gjellene. La oss diskutere dette opp mot global forurensning og helse.
Ved Jakob Cyvin, forskningsgruppa Plastic Research Cooperation Group, Institutt for geografi og NTNU Helse
Fagområde: Geografi
På vår stand vil du oppleve forskning på "bærekraftig vannkraft på lag med sol- og vindkraft".
Vi skal illustrere hvordan vannkraftproduksjon fungerer ved å vise fram en modell som viser hvordan teknologien er bygd inn i naturen og drives av vannets kretsløp. Vi skal forklare hvordan og hvorfor vannkraft er en viktig bidragsyter til reduserte utslipp av klimagasser og hvordan vannkraften "fyller inn" kraftproduksjon hvor sol- og vindkraft produserer veldig lite, samtidig som samfunnet trenger strøm. Vi skal også vise hvordan vannkraften påvirker vassdragsnaturen og hvordan ingeniører og biologer sammen kan finne gode løsninger. God design av prosjekter kan balansere behov for ren energi og levende elver – og vi vil vise forskningens bidrag.
Ved Tor Haakon Bakken og Nils Solheim Smith, Institutt for bygg og miljøteknikk ved NTNU
Fagområde: Bærekraftig vannkraft
Vi utvikler elektroniske systemer, analyseringsmetoder, maskinlæringsalgoritmer og kybernetiske systemer for å kommunisere med bakterier og styre deres vekst og oppførsel i sanntid.
Ved Nadiv Bar, og Christopher Sørmo ved Institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU
Fagområde: Process control
Hvor lite er egentlig en nanometer og hvordan kan man skape noe stort ut av noe smått?
Finn ut hvordan nanoteknologer kan lage ting som er 10 000 ganger mindre enn et støvkorn, og bli med inn i den spektakulære nanoverdenen hvor det umulige blir mulig.
Ved Verner Håkonsen, NTNU NanoLab
Fagområde: Nanoteknologi
Planter kan ikke bare løpe fra farer som for eksempel dårlig vær, planteetere eller sykdommer slik som dyr kan. Likevel kan de aller fleste planter opprettholde helsen sin.
Hvordan forsvarer egentlig planter seg? Har de også eget immunforsvar? Hvordan kan vi bruke kunnskap fra forskningen til å forbedre planters helse? Hos oss får du svarene, kom og prøv deg som planteforsker. Vi gleder oss til å møte deg på forskernatten!
Ved Steven Zwartkruls, Institutt for biologi ved NTNU
Fagområde: Biologi
Vitensenteret er stedet for aha-opplevelser. Kan man spille et instrument uten å røre det? Har du alltid drømt om å besøke en arkadehall? Kom til oss så tar vi deg på en reise frem til tilbaketiden.
Ved Ingvild Haneberg og Erlend Sandblåst, Vitensenteret i Trondheim
Fagområde: Vitenskapsformidling
Se hvordan avansert teknologi brukes i energiutvinning og kampen mot klimaendringer – og spill selv!
Vi fokuserer på å bruke teknologi til å optimalisere utvinning fra energifelt og CO2-lagring. Prøv spillet selv på telefonen din. Her vil du bruke «penger» for å utvikle et energifelt. Vinneren som oppnår høyest økonomisk gevinst, vil få en premie.
Vi vil også demonstrere hvordan vi bruker AI til å foreslå de beste utviklingsstrategiene, optimalisere energiutvinningen og/eller CO2-lagring på mye kortere tid enn det blir gjort nå.
Ved Ashkan Jahanbani og Kheireddine Redouane, Institutt for geovitenskap og petroleum
Fagområde: Energi og maskinlæring
Et besøk i «tumorteltet» vil gi en opplevelse av kreftmiljøet fra innsida gjennom en illustrasjon av friskt, normalt vev og kreftvev.
Det vil også gi kunnskap om hvordan vi benytter ulike analyseteknikker for å lære mer om tumormiljøet og finne nye mulige hjelpemidler innen kreftdiagnostikken og kreftbehandling.
Ved Maria K. Andersen, Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU
Fagområde: Medisinsk forskning
Hvilken teknologi kan vi bruke til det?
Hør om observasjonspyramiden – og NTNUs første forskningssatellitt. Sintef Ocean har en av verdens største forskningsbøyer rett utenfor Munkholmen. Hvordan kan man kartlegge havet med autonome roboter? Kom og løs quiz og vær med på spillet om havet!
Ved Live Oftedahl og Hillevi Strand, Institutt for marin teknikk ved NTNU
Fagområde: Marin teknikk
Keramiske materialer er så mye mer enn kruset du drikker av og tallerkenen du får servert middag på.
Med utgangspunkt i det periodiske system kan vi designe materialer med de mest forbløffende egenskaper. Her får du se hvordan man kan få et tog til å sveve ved hjelp av superledende oksider, hvordan man kan få et materiale til å vibrere ved å benytte piezoelektriske oksider samt overtale et telys til å bli et flomlys ved hjelp av termoelektriske materialer. Det grønne skiftet forutsetter en betydelig investering i fornybare energikilder og økt energieffektivisering av eksisterende prosesser, her vil keramiske materialer spille en viktig rolle.
Ved Julian Walker og Gerhard Olsen, Institutt for materialteknologi ved NTNU
Fagområde: Materialteknologi
Naturen vår forsvinn i raskt tempo og fleire artar er i trøbbel. For å kunna ta betre vare på naturen treng me meir kunnskap.
Du kan hjelpa oss å få tak i denne kunnskapen! Gjennom ulike appar kan kven som helst verta folkeforskar og hjelpa oss å samla inn nye data. Kom og test ulike appar for identifisering av artar og innsamling av data – og sjå kva dei har lært oss om naturen så langt. Klarer du å finna og registrera alle artane som skjuler seg rundt om i Realfagbygget denne kvelden? Me har nemleg laga ein innomhus naturskattejakt for forskarnattforskarar!
Ved Aline M. Lee, Gjærevollsenteret ved NTNU
Fagområde: Biologi og økologi
Bruker vi røntgenstråler bare på sykehus og hos tannlegen, eller kan vi også bruke dem til å undersøke metaller?
Er det mulig å bruke lydbølger for å se ting som øynene våre ikke klarer å oppfatte?
Materialvitenskap er viktig for hele samfunnet, og ikke minst for god livskvalitet og helse. Kanskje du skal være med å designe fremtidens implantater for helseindustrien, eller kanskje en lettere og bedre rullestol?
Ved Andrey Kosinskiy og Marit Olaisen Odden, Institutt for materialteknologi ved NTNU
Fagområde: Materialteknologi
Kjemiske stoffer finnes over alt i naturen rundt oss, og ved riktige metoder for ekstraksjon og fremstilling er de helt essensielle i mat- og legemiddelindustrien.
Visste du at en liten krystall kan varme deg opp dersom du går deg bort på fjellet? Eller at tang og tare i tillegg til å være sunn og næringsrik mat, kan brukes i medisiner? Det er mye spennende å finne i naturens eget apotek.
Ved Andrey Kosinskiy og Hilde Indstad, Institutt for materialteknologi ved nTNU
Fagområde: Kjemi og biokjemi
DNA-strekkoding er identifisering av arter ved hjelp av korte DNA strenger. Metodikken har revolusjonert forskning og
overvåkning av biologisk mangfold.
På vår stand skal besøkende lage en DNA-strekkode av lego og få denne sekvensert "live" med en lego Brickopore sekvenseringsmaskin. Sekvensen sammenlignes med innholdet i GenBankdatabasen og identifiseres til art. Hvor mange arter klarer vi å bestemme i løpet av kvelden?
Torbjorn Ekrem og Emily Hartop ved Institutt for naturhistorie, NTNU Vitenskapsmuseet
Fagområde: Biologi, biodiversitet
Demonstrasjoner av fornybar produksjon av elektrisk energi som solenergi, havvind og vannkraft, og om elektrifisering for å erstatte fossil energi.
Ved Halsten Aastebøl, Institutt for elektrisk energi ved NTNU
Fagområde: Energi
Man kan nesten ikke lese avisa uten å høre om krypto, men hva er det egentlig?
Kryptografi er mer enn bare Bitcoin og kryptovaluta. Det ligger nemlig til grunn for sikker kommunikasjon bl.a. på internett og i forsvaret. Vi som forsker på kryptografi ønsker å gi deg et lite innblikk i vår verden der alle er paranoide, og gjør alt de kan for sikker kommunikasjon. Vi skal vise deg hvordan man kan bevise at man snakker med rett person, at personen du snakker med ikke lyver, og mye annet spennende.
Ved Caroline Sandsbråten og Emil August Hovd Olaisen, Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU
Fagområde: Kryptografi
Visste du at NTNU har egne glassblåsere? Vi lager spesialdesignet glassappartur til undervisning og forskning.
Ved Astrid Salvesen, Glassblåserverkstedet ved NTNU
Fagområde: Teknisk glassblåsing
Mennesket har fem sanser; syn, lukt, smak, berøring og hørsel. Hørsel er en fantastisk sans mange kanskje tar for gitt, den bare fungerer.
Samtidig er nedsatt hørsel et av de vanligste helseproblemene våre og er dermed også et samfunnsproblem.
Vi har ulike måter å teste hørselen på og ved å komme til vår stand, vil du få innblikk i noen av testene vi bruker for å kartlegge hørselen.
Ved Markus Drexl og Eline Lello, Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU
Fagområde: Hørsel-audiologi-støy
Gå ikke glipp av avslutningen!
Gå ikke glipp av avslutningen!
Avslutningsseremonien starter kl. 21.30
Sted: Møt opp i Aktivitetssone 1 ved trappen og Café Sito i Realfagbyggets underetasje. (Kart kommer)
Ta vare på loddet du får tildelt ved inngangen!
På slutten av kvelden blir det foretatt en trekning av flere flotte premier blant besøkende: iPad, mobilprinter (Canon), JBL trådløs hodetelefon og bærbar høyttaler.
Det vil bli fyrverkerishow – i regi av Pyrogruppen Eksplosiv utenfor Realfagbygget ved kveldens ende (hvis været tillater det).