Forskningsinfrastruktur på Gløshaugen
Forskningsinfrastruktur på Gløshaugen i Campussamling
Forskningsinfrastruktur på Gløshaugen i Campussamling
Når HumSam-miljøene flytter fra Dragvoll som en del av campussamlingen i Trondheim, vil noen fagmiljøer og forskningsinfrastrukturer som ligger på Gløshaugen i dag måtte finne ny lokalisering. For å hindre at forskningen blir skadelidende i bygge- og anleggsperioden, har en arbeidsgruppe kartlagt sensitiv forskningsinfrastruktur på NTNU og gitt anbefalinger om lokalisering og konsentrasjon.
Rektors arbeidsgruppe
Laboratorier og utstyrsenheter for forskning og undervisning på og ved Gløshaugen er bygd opp gjennom hundre år, i takt med skiftende faglige behov og teknologisk utvikling. I 2019 oppnevnte rektor en arbeidsgruppe som fikk i oppdrag å kartlegge og vurdere forskningsinfrastrukturene sensitivitet overfor campusutviklingsprosjektet, og også gi råd om avbøtende tiltak.
Arbeidet har resultert i to delrapporter som ble avgitt til rektor i begynnelsen av 2020. Den første delrapporten kartlegger sensitivitet, mens den andre drøfter muligheter for lokalisering og konsentrasjon av forskningsinfrastruktur i forbindelse med campussamlingen.
For mer informasjon om rapportene, kontakt arbeidsgruppens sekretær Thor Bjørn Arlov i prorektor for forskning sin stab.
Sensitiv forskningsinfrastruktur som kan bli berørt
Med sensitiv menes eksperimentell infrastruktur som må eller bør flyttes som følge av endret faglig lokalisering og HMS-hensyn, men også sensitivt utstyr som påvirkes negativt av bygge- og anleggsvirksomhet og som derfor ikke kan operere i kortere eller lengre perioder i prosjektperioden.
I kartleggingen som ble gjort av arbeidsgruppen rapporterte om lag 75 prosent av totalt 135 store og små laboratorier og forskningsinfrastrukturer på Gløshaugen at de var middels eller svært sensitive overfor mulige forstyrrelser i bygge- og anleggsfasen.
I den videre planleggingen av byggeprosjektet for Campussamling er det sentralt at disse perspektivene er med, og det vil gi en retning for hvor forskningsinfrastrukturen skal flytte til.
Unik mulighet til å tenke nytt og langsiktig
Strategisk infrastrukturutvalg (SIU) har i et notat til rektor begrunnet betydningen av god forskningsinfrastruktur og trukket opp noen langsiktige perspektiver for hvordan NTNU kan utvikle forskningsinfrastrukturen frem mot 2030 og videre. Etter SIUs oppfatning gir campussamlingsprosjektet i Trondheim en enestående mulighet til å tenke nytt og langsiktig omkring utvikling av vår forskningsinfrastruktur.
Utredningene skal nå sammenfattes i en overordnet strategi for lokalisering og sambruk av forskningsinfrastrukturen på og ved Gløshaugen.