Jobb, praksis og oppgavesamarbeid
Samarbeid med en arbeidsgiver kan gjøre utdanningen din mer spennende og relevant. Arbeidserfaring er gull verdt når du skal søke jobb og stake ut kursen i din yrkeskarriere. Her finner du praktisk informasjon og gode tips om hvordan du kan komme i kontakt med arbeidslivet.
Her kan du lese mer om:
Du finner oppgaver, praksis og jobber under Utlysninger
Oppgavesamarbeid
Skal du skrive prosjekt-, bachelor- eller masteroppgave? Vi anbefaler at du skriver oppgaven din i samarbeid med en ekstern oppdragsgiver! På NTNU Bridge finner du mange spennende arbeidsgivere og faglig relevante oppgaver. Disse finne du under Utlysninger.
Slik gjør du:
- Opprett profil på NTNU Bridge
- Finn en oppgave som interesserer deg
- Avklar med fagansvarlig om du kan velge denne oppgaven
- Kontakt oppdragsgiver, send eventuell søknad og dokumentasjon
- Oppgaveformulering, roller og framdriftsplan avklares i samråd med faglig veileder og oppdragsgiver
Skriv under kontrakt før oppgavesamarbeidet starter. Du finner mer informasjon under Samarbeidsavtaler.
Om du selv har ideer til en oppgave som du ønsker å skrive i samarbeid med en ekstern, kan du ta direkte kontakt med arbeidsgivere som har profil på NTNU Bridge. Forsikre deg først om at studiet ditt åpner for å skrive oppgave i samarbeid med en ekstern oppdragsgiver, og koble på fagansvarlig så snart det lar seg gjøre. Under Arbeidsgivere kan du søke opp og kontakte potensielle partnere.
I tillegg til den interne veiledning du får på NTNU, oppfordrer vi oppdragsgiver til å gi minst 20 timer med ekstern veiledning/oppfølging gjennom en masteroppgave. Om ikke annet er avtalt, har studenten opphavsrett til oppgaven.
Om du samarbeider med en ekstern aktør er det mulig du kan få dekket reise og andre utgifter. Les mer under Reisestøtte
Praksismuligheter i studietiden
Flere studier åpner for praksis gjennom studietiden, enten som valgfri eller obligatorisk del av studiet. Mange studenter tar praksis gjennom sommerjobb. Andre tar praksisopphold i utlandet. Praksis er en god måte å tilegne seg verdifull arbeidserfaring og bygge nettverk.
Les mer om praksis under studiet.
En annen god måte å få praksiserfaring og nettverk er gjennom studentfrivilligheten. NTNU har landets mest engasjerte studenter, og det finnes utallige muligheter innen kultur, idrett, media, humanitært og sosialt arbeid, studentpolitikken eller en av de mange linjeforeningene.
Les mer om muligheter innen studentfrivilligheten
Jobbmuligheter
Gjennom studiene
I likhet med praksis er deltidsjobb eller sommerjobb en god måte å tilegne seg verdifull arbeidserfaring gjennom studietiden, samtidig som det hjelper på økonomien. Jobben trenger ikke å være faglig relevant. All erfaring teller! Etter hvert kan du bli mer kresen på hvilke jobber du søker.
Gjennom sommerjobb og deltidsjobb blir du bedre kjent med arbeidsmarkedet og deg selv som arbeidstaker. Hvilken type kompetanse og egenskaper er etterspurt? Hvilke oppgaver og arbeidsformer passer best for deg? Det kan være lurt å gjøre seg kjent med arbeidsmarkedet tidlig i studieløpet. Les utlysninger, delta på karrieredager og bedriftspresentasjoner. Snakk med medstudenter, faglærere og alumner om hvilke råd og erfaringer de har fra arbeidslivet. Du har stor frihet og mange muligheter som student. Benytt dem mens du kan!
Etter studiene
Den første jobben du tar etter endt utdanning, er ikke den som nødvendigvis definerer resten av arbeidskarrieren din. Det er kunnskapen du tilegner deg gjennom utdanningen din, erfaringer fra ulike arbeidsforhold, verv m.m., og hvem du er som person, som til sammen danner din totale kompetanse. I løpet av din arbeidskarriere vil denne kompetansen utvikles, og du vil kunne bruke den innenfor en rekke stillingsområder. En arbeidsgiver vil ofte være like opptatt av arbeidserfaring og hva du har gjort utenom studiene som karakterutskriften din. Det er opp til deg å vise fram verdien av utdanningen din, og hvordan nettopp din totale kompetanse er relevant for stillinger du søker.
Du kan lære mer om hvordan du kartlegger din kompetanse hos NTNU Karriere.
Internships eller traineestillinger kan være et godt springbrett ut i arbeidslivet. De er som regel tilpasset nylig uteksaminerte studenter gjennom et tidsavgrenset program som inkluderer arbeidstrening og opplæring. I noen tilfeller jobber du hos flere arbeidsgivere, noe som gir bredere arbeidserfaring og nettverk. Mange studenter blir ansatt hos en av arbeidsgiverne etter programmet er ferdig. Internships og traineestillinger lyses som regel ut tidlig på nyåret.
Nysgjerrig på hvordan tidligere studenter har gjort det i arbeidslivet? I 2022 gjennomførte NTNU en omfattende kandidatundersøkelse. Resultatene er tilgjengelig i en nettportal, hvor du kan søke opp ditt fakultet, campus eller studieprogram.
Her finner du NTNUs Kandidatundersøkelse