skrive master KULT
Godt å vite om arbeidet med masteroppgaven
Godt å vite om arbeidet med masteroppgaven
Under svarer vi på en del spørsmål vi vet mange lurer på i forbindelse med arbeidet med masteroppgaven. Bruk dette aktivt når dere begynner skriveprosessen for alvor, og send oss gjerne en mail (studieveiledning-kult@hf.ntnu.no) om det er informasjon dere savner.
Godt å vite om arbeidet med masteroppgaven
Masteroppgaven er et større skriftlig arbeid som skal vise din evne til selvstendig og vitenskapelig arbeid innenfor et fagområde. Arbeidet består i å gjennomføre et mindre forskningsarbeid, og du skal lære deg hvordan en problemstilling utformes og hvordan data/kildemateriale innsamles og analyseres.
Du arbeider med masteroppgaven gjennom hele studiet.
I løpet av første semester skal du begynne å bestemme deg om tema. Instituttet organiserer egne seminarer til hjelp med dette. Instituttet tilbyr studentene å delta i instituttets forskning, og anbefaler at oppgavene knyttes til denne. Er du interessert i å se eksempler på oppgavetema kan du lese tidligere oppgaver her.
I andre semester arbeider du med masteroppgaven gjennom metodeemnene KULT3340 (STS) og KULT3302 (LIMA). Her legges det vekt på innhenting og bearbeiding av empiri. Som en del av metodeemnet skal du starte opp egen datainnsamling, eller finne og begynne å bearbeide dine egne kilder. Å komme godt i gang med kildeinnhenting/ datainnsamling i andre semester kan være avgjørende for om du greier å fullføre masteren på to år! I løpet av semesteret skal du også levere inn en veiledersøknad, der du skisserer oppgavetema og problemstilling.
I tredje semester fortsetter arbeidet med masteroppgaven i emnene KULT3310 (MKKS), og KULT3307(MSTS) og KULT3300 (MKKS)
Nå skal du også levere inn den formelle masteravtalen, som bl.a regulerer rettighetene til veildning. Les mer om dette her
I fjerde og siste semester er all tid satt av til å ferdigstille masteroppgaven.
Når det gjelder avslutning av studiet og innlevering av masteroppgaven er det viktig at du orienterer deg nøye og tidlig om retningslinjer, frister og krav.
For å få levere masteroppgaven må du ha bestått forutgående eksamener i studiet.
Alle studenter på mastergradsstudiet skal inngå en masteravtale. Signert avtale leveres instituttet når veildningen starter (tidlig i 3. semester).
Avtalen er forpliktende for både student, veileder og institutt. Studenter som ikke signerer avtalen kan miste studieretten til masterprogrammet. Studenten er forpliktet til å holde veileder og institutt oppdatert om fremdriften.
I veiledningen av masteroppgaven skal det blant annet legges vekt på:
- råd om formulering og avgrensing av oppgaven
- å drøfte og vurdere problemstillinger, konkretiseringer og metoder
- rådgivning og veiledning innen faglitteratur og kildemateriale
- å drøfte fortolkninger og resultater
- å drøfte fremstillingsform
- at aktuelle etiske retningslinjer fra Forskningsetiske retningslinjer for samfunnsvitenskap, juss og humaniora (NESH 1995) er overholdt.
I fjerde og siste semester er all tid satt av til å ferdigstille masteroppgaven. Det er viktig at du orienterer deg nøye og tidlig om retningslinjer, frister og krav. Her er en kort oversikt over prosessen.
- Meld deg opp til eksamen i studentweb innen 1. februar
- Skriv ferdig oppgaven. Hold kontakt med instiuttet og informer oss dersom du har problemer med skriveprosessen slik at vi kan hjelpe deg videre!
- Husk sammendrag på engelsk og norsk!
- Gjør oppgaven klar til innlevering (ferdigstilling) via NTNU Grafisk senter
- Lever den ferdigstilte oppgaven via Inspera. Fristen varierer litt fra år til år, men stort sett ca 15. mai. Sjekk Studentweb for oppdatert informasjon.
- Sensur i midten av juni (mer info kommer)
- Feiring av årets masterkandidater (mer info kommer)
- Digitalt vitnemål utstedes fra det humanistiske fakultet i løpet av sommeren
- Oppgaven publiseres i bibliotekets database innen tre måneder etter sensur
For å få levere masteroppgaven må du ha bestått forutgående eksamener i studiet.
Masteroppgaven skal leveres digitalt i Inspera.
Masteroppgaven skal leveres i NTNUs standardformat: Verdana, 10 punkt, venstrejustert, 1,15 linjeavstand. Bakgrunn for dette er best mulig lesbarhet i digitalformat.
Forslag til mal for oppgaven finner du her: https://innsida.ntnu.no/masteroppgave
Antall sider: (Forord og litteraturliste etc. skal ikke medregnes)
- LIMA: 20000-30000 ord
- STS-ordinær: Normalt mellom 21000-34000 ord
- STS-ALMA:15000-25000 ord (30000-50000 ord dersom to skriver sammen)
I tillegg til selve oppgaveteksten skal følgende punkter være med i oppgaven:
Læringsutbytte
Skal settes inn på siden etter tittelsiden (før sammendraget)
Læringsutbyttet finner du her:
- Læringsutbytte - Master i STS - NTNU
- Læringsutbytte- Masterprogram i tverrfaglige kultur- og kjønnsstudier (KKS) - NTNU
Sammendrag
Et sammendrag av oppgaven på ca. 300 ord legges inn i starten av oppgaven. Sammendraget skal skrives både på engelsk og norsk
NB: Dette sammendraget skal du også legge inn i Inspera når du leverer oppgaven!
Forord
Forordet er stedet hvor personlige betraktninger om oppgaven kan komme frem, hvorfor temaet ble valgt, hvordan studiet har vært, og man kan fremheve en ekstra takk til de som fortjener det. Veileder(e) takkes i forordet, husk også på korrekturlesere, medstudenter og andre som har gjort masterstudiet ekstra givende. Hvis oppgaven er skrevet med utgangspunkt i intervjudata, må du huske å takke dine informanter. Forordet bør ikke overskride én side.
Før du leverer oppgaven må den ferdigstilles via NTNU grafisk senter.
Her finner du mer informasjon om ferdigstillingen
NB! Ferdigstillelsen tar kun minutter, og du vil få tilgang til PDF-en som du skal levere i Inspera umiddelbart, men det lønner seg likevel å teste prosedyren på forhånd slik at du vet hva som vil møte deg.
Innlevering i Inspera
Her skal du legge inn oppgaveinfo og sammendrag både på engelsk og norsk, godkjenne om oppgaven kan publiseres, og levere inn det ferdigstilte dokumentet.
Ønsker du papirtrykk av oppgaven?
Dersom du i tillegg ønsker papirtrykk av oppgaven, kan du bestille det samtidig som du ferdigstiller oppgaven.
Les mer om trykk av oppgaven her.
NB! Instituttet betaler for trykk av ett eksemplar til studenten, ut over det må dere selv bekoste dette.
Ta kontakt med instituttet dersom dere blir bedt om å legge inn utfyllende informasjon.
Vurderingskriterier
Oppgaven blir vurdert av en ekstern og en intern sensor. De har en rekke bedømmingskriterier å forholde seg til som det kan være nyttig for deg som student å kjenne til. Vurderingen skal også bygge på helhetsinntrykket en får av oppgaven.
- Er det en faglig sett vanskelig eller lett oppgave studenten har satt seg?
- Er problemstillingen klart og presist formulert, og i dialog med eksisterende teori og tidligere forskning?
- Er problemstillingen forskbar?
- Holder fremstillingen seg til problemstillingen gjennom hele oppgaven?
- Er den valgte framgangsmåten/metoden formålstjenlig og brukt på en fornuftig måte?
- Er behandlingen av teori og faglitteraturen fyllestgjørende, oppdatert og relevant?
- Greier kandidaten å bruke teori i analysen av sitt empiriske materiale?.
- Er framstillingen logisk oppbygd, og er det sammenheng mellom de forskjellige delene av oppgaven?
- Er analyseresultatene og konklusjonene rimelige og konsistente med det framlagte data- eller kildematerialet?
- Er nødvendige referanser med i teksten og litteraturlisten, og er de øvrige formelle sidene ved framstillingen i orden?
Samtale
I forbindelse med sensuren har du en samtale med sensorene, hvor du til slutt får vite karakteren din. Dette møtet holdes ca. en måned etter innlevering. Møtet kan holdes digitalt eller fysisk, etter sensorenes valg.
Her stiller sensorene spørsmål og du får sjansen til å oppklare uklarheter ved oppgaven. Samtalen kan være med på å justere karakteren, men kun dersom den på forhånd er satt til en vippekarakter, f. eks C/B.
Du vil få beskjed om nøyaktig tidspunkt for dette møtet på epost etter at du har levert oppgaven.
Som en del av innleveringsprosessen i Inspera blir du bedt om å godkjenne publisering av oppgaven. NTNU ønsker så langt det er mulig at alle masteroppgaver skal ligge tilgjengelig for offentligheten. Med mindre spesielle forhold tilsier det anbefaler vi derfor at du godkjenner publisering.
Oppgaven vil bli automatisk publisert i NTNU Open i løpet av 3 måneder etter sensuren.
Her kan du lese mer om publisering og båndlegging av oppgaven
Digitalt vitnemål blir ferdigstilt av det humanistiske fakultet.
Har du spørsmål om prosessen kan det sendes til vitnemal@hf.ntnu.no
Alle studenter som har fullført en grad ved NTNU, kan søke om emnestudierett. Da får du mulighet til å ta åpne emner.
Du søker via NTNUs søknadsweb. Det er ikke begrensninger på hvor mange ganger du kan be om emnestudierett, men du må søke på nytt hvert semester. Fristene er 15. januar og 1. september.
Vi ønsker selvfølgelig at våre studenter skal fullføre studiet på normert tid, men vi er ikke uforberedt på at «livet hender», og da kan vi legge til rette for det, innenfor det reglementet vi må forholde oss til.
I henhold til forskrift og regelverk kan det avtales en redusert studieprogresjon med inntil 50 % studiebelastning. Det betyr at du i utgangspunktet ikke kan være student ved et av HFs masterprogram i mer enn 4 år. Se lenker til regelverket på Innsida.
Eventuell reduksjonen av studiebelastning må avtales med instituttet. Hvis du ikke har særskilt avtale om redusert studiebelastning på forhånd, kan instituttet innvilge deg utsatt innlevering av masteroppgaven med inntil ett semester.
Dersom forsinkelsen skyldes sykdom, gjelder andre regler.
Du bør nøye vurdere din egen progresjon gjennom studieløpet, og søke om nedsatt progresjon tidlig, hvis du tror du trenger det.
Studenter som studerer deltid/har fått nedsatt studieprogresjon må fortløpende holde instituttet orientert om når de planlegger innlevering av masteroppgaven.
Det er to faste innleveringsfrister for masteroppgaven på KULT, medio mai i vårsemesteret og medio desember i høstsemesteret.
Oppstartsmelding, veiledersøknad og masteravtale
Oppstartsmelding, veiledersøknad og masteravtale
I løpet av det første året på masterstudiet blir du bedt om å levere tre ulike skjema: Oppstartsmeldingen for å formelt bekrefte at du begynner på studiet, Veiledersøknaden, der du skisserer ønsket problemstilling for masteroppgaven og på bakgrunn av det blir tildelt oppgaveveiledere, og Masteravtalen, som formaliserer rettigheten til veiledning. Se lenker til skjemaene under.
Avtaler
Studenter som har startet på et masterstudium hos Institutt for tverrfaglige kulturstudier skal fylle ut et skjema som inneholder opplysninger om studieplanene, slik de ser ut på daværende tidspunkt. Skjemaet deles ut på introduksjonsmøtet, eller det kan lastes ned herfra (doc), og leveres instituttet innen 15.september i oppstartssemesteret.
I løpet av 2. semester skal studentene levere veiledersøknad, hvor du skisserer tema for masteroppgaven og på bakgrunn av dette tildeles veileder til mastergradsprosjektet. Instituttet gjenomfører informasjonsmøter for å hjelpe studentene å velge tema.
Etter at studenten har fått tildelt en veileder av instituttet, inngår masterstudent og veileder/institutt en konkret avtale om veiledningens omfang og organisering. Veilederavtalen er obligatorisk og skal inngås så snart som mulig etter at veiledningen har tatt til. Vi anbefaler at dette gjøres i forbindelse med første veiledningsmøte!
Her er lenke til avtale og nærmere instruksjoner:
https://i.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Masteravtale+HF
Oppgaveveilednig er en begrenset ressurs, og det anbefales derfor at du og veileder legger en god plan for hvordan veiledningstiden best skal brukes.
Dersom du lurer på noe i forbindelse med masteravtalen, kan du sende en epost til studieveildning-kult@hf.ntnu.no