Trening, mikro-RNA og åreforkalkning
Påvirker trening mikro-RNA og plakk i hjertet etter et hjerteinfarkt?
Hvilken effekt har trening på mengden og sammensetningen av plakk i kransårene til hjertepasienter? Og kan treningseffekter på mikro-RNA spille en rolle for plakksammensetningen?
Doktorgradsprosjekt: Associations between circulating microRNAs, lipid content and plaque geometry in coronary atheromatous plaques assessed by near-infrared spectroscopy and intravascular ultrasound
Stipendiat: Maria Dalen Taraldsen
Disputas: 9. juni 2023
Bakgrunn
Det er kjent at trening er god medisin etter et hjerteinfarkt og ved annen etablert hjerte- og karsykdom. Blant annet har vi, i et tidligere prosjekt, vist at trening kan redusere mengden og endre sammensetningen av plakk i hjertets blodårer hos personer som har blitt behandlet for trange blodårer i hjertet. Dersom disse plakkene er fettrike og ustabile, kan de sprekke og føre til et nytt infarkt.
I doktorgraden sin har Maria Dalen Taraldsen benyttet data fra det samme prosjektet til å se mer spesifikt på plakkene i de blodårene som ble stentet. En stent blir satt inn i trange årer for å hindre at årene tetter seg på nytt. I studien ble innsiden av blodårene til pasientene undersøkt med ultralyd.
Hos de samme deltakerne har Maria også sett på om trening påvirker nivåene av bittesmå molekyler kalt mikro-RNA. Disse små molekylene regulerer aktiviteten til genene våre. Samtidig har hun undersøkt om treningseffekten på mikro-RNA har betydning for plakksammensetningen i kransårene til pasientene.
Den tredje artikkelen i doktorgradsprosjektet tar også for seg sammenhengen mellom mikro-RNA, plakksammensetning og høyintensitetstrening hos hjertepasienter. I denne artikkelen benytter Maria data fra et annet av våre forskningsprosjekter, CENIT, hvor fettinnholdet i plakkene målt med nær-infrarød spektroskopi før og etter en seks måneder lang treningsperiode.
4x4-intervalltrening kan ha større effekt enn trening med moderat intensitet på plakkutbredelsen i koronarårer som har blitt blokket ut og stentet. En viktig del av plakket, den nekrotiske plakkjernen, ble også redusert mest med intervalltrening i studien vår. Denne plakkjernen består av betennelsesceller og mye fett, og plakk med mye fett er mer sårbare for å sprekke og gi opphav til nye hjerteinfarkt. I en tidligere artikkel fra samme studie viste vi at trening ser ut til å redusere plakk også i de delene av koronarårene som ikke er stentet. Da fant vi imidlertid ingen forskjell mellom intervalltrening og moderat trening.
32 pasienter med angina eller hjerteinfarkt deltok i studien, og ble fordelt tilfeldig til de to treningsmetodene. Alle hadde fått satt inn moderne stenter som skiller ut medikamenter som skal hindre at blodårene i hjertet tetter seg på nytt. Vi undersøkte både selve stenten og områdene på 0,5 cm utenfor begge kantene av stenten med intravaskulær ultralyd. Det var gjennomgående kun plakk utenfor den distale stentkanten som hadde gunstige endringer etter 12-ukersperioden med trening. Begge treningsgruppene oppnådde gunstige endringer i plakkutbredelse og nekrotisk kjerne i dette området, men reduksjonen var altså størst for gruppa som trente mest intensivt.
Tidsskrift: Cardiovascular Intervention and Therapeutics
Publisert 9. mars 2020
Vi har funnet fire mikro-RNA-molekyler som endrer nivåer etter en periode med trening, og som også forbindes med redusert plakkmengde i kransårene til hjertepasienter. Resultatene stammer fra en studie hvor 31 pasienter enten trente intensive intervaller eller med moderat intensitet tre dager i uka etter at de hadde fått åpnet trange blodårer i hjertet. Vi undersøkte årene deres med intravaskulær ultralyd både før og etter treningsperioden.
Mikro-RNA er bittesmå partikler som regulerer aktiviteten til genene våre. Mange mikro-RNA-molekyler er involvert i ulike steg av åreforkalkningsprosessen som gjør blodårer tette og fører til hjerte- og karsykdom. I denne studien definerte vi på forhånd 13 mikro-RNA-molekyler som vi undersøkte nærmere, basert på resultater fra tidligere studier.
Etter tre måneder med trening hadde nivåene av mikro-RNA-146a-5p økt, mens nivåene av mikro-RNA-15a-5p, 93-5p og 451a hadde sunket. Alle disse endringene var også koblet til en reduksjon i den totale mengden plakk i blodårene til pasientene. Studien kan ikke si noe om årsakssammenhenger, men vi kan spekulere i at trening fører til endringer i mikro-RNA som er gunstig for å redusere plakk i hjertets blodårer hos pasienter med trange blodårer i hjertet.
I tillegg fant vi ut at nivåene av seks mikro-RNA-molekyler var koblet til større nekrotisk plakkjerne. Denne plakkjernen består av betennelsesceller og mye fett, og plakk med mye fett er mer sårbare for å sprekke og gi opphav til hjerteinfarkt. Endringer i denne nekrotiske plakkjernen etter en treningsperiode hang derimot ikke sammen hvordan mikro-RNA-nivåene endret seg i samme periode.
Tidsskrift: Physiological Genomics
Publisert 28. februar 2022
Doktorgradsstipendiat
Veiledere
-
Anja Bye Professor og forskningsgruppeleder
+4793232057 anja.bye@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk -
Erik Madssen Lege og 1.amanuensis
erik.madssen@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk -
Rune Wiseth Oppdrag gjesteforeleser
+4772828145 rune.wiseth@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Forskere som har bidratt til artikler fra doktorgradsprosjektet
-
Anja Bye Professor og forskningsgruppeleder
+4793232057 anja.bye@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk -
Knut Hegbom St. Olavs hospital
-
Erik Madssen Lege og 1.amanuensis
erik.madssen@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk -
Vibeke Videm Professor/overlege
+4791140097 vibeke.videm@ntnu.no Institutt for klinisk og molekylær medisin -
Rune Wiseth Oppdrag gjesteforeleser
+4772828145 rune.wiseth@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Send oss en e-post:
cerg-post@mh.ntnu.no
Send oss vanlig post:
NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Postboks 8905
7491 Trondheim
Besøk oss:
St. Olavs Hospital
Prinsesse Kristinas gt. 3
Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 3. etg.
7006 Trondheim