Hjertesvikt, trening og stoffskifte
Hvordan påvirker trening stoffskiftet ved hjertesvikt?
Svært avanserte kjerne-MR-analyser av hjerte- og skjelettmuskulaturen til rotter danner grunnlaget for doktorgradsarbeidet til Mingshu Shi. Målet er å finne ut hvordan stoffskiftet i muskulaturen er endret ved hjertesvikt, og om trening kan gi mer effektiv energiomsetning.
Doktorgradsprosjekt: NMR-basert metabolomikk ved hjertesvikt og trening
Kandidat: Mingshu Shi
Bakgrunn og prosjektbeskrivelse
Stoffskiftet i skjelettmuskulaturen gjør at vi kan skape energi og bevege oss, men funksjonen til musklene er svekket ved hjertesvikt. Denne pasientgruppa har også redusert hjertefunksjon og treningskapasitet. Vi vet ikke så mye om hvordan den lave treningskapasiteten eventuelt henger sammen med det reduserte stoffskiftet i hjertet og skjelettmusklene, eller om trening kan gjøre denne energiomsetningen mer effektiv.
To av studiene i doktorgradsprosjektet undersøker stoffskiftet hos rotter som har utviklet hjertesvikt. Vi studerer både hjertemuskulaturen og skjelettmuskulaturen til rottene, og ønsker blant annet å finne ut om trening påvirker nivåene av molekyler som er involvert i stoffskiftet. Den tredje studien benytter rotter som har blitt avlet fram til å ha enten god eller dårlig kondis, og her undersøker vi hvordan kondisjonsnivå, aldring og regelmessig trening har betydning for metabolismen.
Til å studere endringer i stoffskiftet bruker vi spektroskopi med kjernemagnetisk resonans, såkalt NMR-spektroskopi. Denne avanserte billedteknologien måler ting som skjer inne i atomkjernen, og er svært gunstig for å kunne se på mange av de små molekylene som er involvert i stoffskiftet. Prosjektet gjennomføres i samarbeid mellom CERG, forskningsgruppa GMCC og MR-senteret ved NTNU.
Intervalltrening to dager i uka over lang tid hadde liten innvirkning på stoffskiftet i leggmuskulaturen til rotter, både hos de som var født med dårlig og med god kondis. Å være født med god kondisjon ser derimot ut til å gi mer effektiv omsetning av sukker, og dermed være gunstig for metabolismen. Aldring påvirket i likhet med lav medfødt fysisk kapasitet energiomsetningen negativt.
Studien benytter rotter som gjennom 30 generasjoner er avlet fram til å få enten god eller dårlig kondisjon. Rotter fra begge gruppene ble tilfeldig trukket ut til å trene eller ikke trene, og vi sjekket kondisen deres og den metabolske profilen i leggmuskulaturen deres etter både tre og elleve måneder med trening. Treningsmengden viste seg å være for lav til å påvirke kondisjonen i særlig grad, noe som kanskje også kan forklare hvorfor trening hadde så liten innvirkning på stoffskiftet.
Tidsskrift: PLOS ONE
Publisert 11. desember 2018