Dette er Leksjon#2 i lær-deg-selv-IKT kurset.

Her skal du lære mer om hvordan du får tak i mer data og viser dem på skjermen.

Dersom du har glemt det som den forrige leksjonen i dette lær-deg-selv kurset handlet om kan du gå tilbake til forrige leksjon eller du kan gå til neste leksjon i kurset dersom du allerede kan stoffet i innværende leksjon. 

Det du skal lære mer om her er

  1. Hvordan du får fatt på nye data og viser dem på skjermen.
  2. Hvordan du kan veksle mellom de skjermbildene du tidligere har hentet inn.

 Hvordan flytte mellom skjermsider i en "fane" (engelsk: 'tab')

 I forrige leksjon lærte du om hvordan du kan hente inn nye data og vise på skjermen ved å klikke/trykke på blå tekst.

 Der er flere andre måter du kan bruke for å veksle mellom data som du allerede har hentet inn til skjermen. Du skal nå lære om hvordan du kan bla deg fram og tilbake mellom skjermsider du har vist tidligere. Dette gjøres ved at du i en "fane" holder greie på de skjermsidene du henter inn til skjermen, etter hvert som du henter dem inn.

"Fanen" har den egenskap at den holder oversikt over de skjermbildene du henter inn. Du kan gjerne tenke på en "fane" som en bunke med de skjermbildene du har hentet inn så langt, der du bruker venstre-pilen til å bla deg tilbake i bunken av skjermbilder, og høyre-pilen til å bla deg framover.

Øverst til venstre på skjermen ser du navnet på den teksten du nå leser. Der skal det stå "Lær-deg-selv-IKT. Leks", som er en forkortelse av navnet på den leksjonen i dette kurset du er i nå. Forkortelsen er nødvendig fordi der er en begrensning på 22 tegn på hvor lange navn som kan vises i det feltet. Like under navnet ser du to piler, en som peker til venstre og en som peker til høyre.

 Øving i bruk av fane.

For å demonstrer bruken av "fane" har vi lagt inn to hjelpesider. I tillegg til hjelpeside#1 som du du brukte i leksjon#1 har vi lagt inn en ekstra hjelpeside#2 som du kommer til fra hjelpeside#1.

Etter hvert som du henter inn nye skjermbilder vil du se at navnet øverst til venstre forandrer seg. Navnet øverst til venstre er alltid de første 22 tegnene av navnet på det siste skjermbildet du hentet inn til denne fanen.

Akkurat nå har du Leksjon#2 på skjermen. Du skal først hente inn hjelpeside#1, og fra hjelpeside#1 skal du hente inn hjelpeside#2. I fanen har du da liggende skjermbildene fra Leksjon#2, hjelpeside#1, og hjelpeside#2. Fra hjelpeside#2 skal du deretter klikke på venstre-pil (på "kommando-linjen øverst til venstre) slik at du kommer deg tilbake, først til hjelpeside#1 og deretter til Leksjon#2.

Dette fører til at de tre øverste skjermbildene i fanen er hjelpeside#2, hjelpeside#1 og leksjon#2. De ligger i motsatt rekkefølge av hvordan du hentet dem inn til skjermen; det siste skjermbildet ligger øverst i "bunken". Du skal nå veksle mellom disse tre skjermbildene ved å bruke venstrepil-knappen og høyrepil-knappen øverst til venstre på skjermbildet.

Gjør følgende: Du starter opp prosessen ved først å klikke på hjelpeside#1. og deretter følge instruksjonen på hjelpeside 1.

Prøv å veksle noen ganger, fram og tilbake mellom de tre sidene.

Du ser at innen en fane holdes det greie på de skjermbildene du har hentet inn, i den rekkefølge de ble hentet inn.

Du kan ha flere faner, og veksle mellom disse. Dersom du i øverste linje trykker p å +-tegnet får du opp teksten 'New tab' ('Ny fane' på norsk). Du kan her hente inn et nytt informasjonsobjekt. Hvordan dette virker skal vi gå nøyere gjennom i neste leksjon.

Et dataobjekt (informasjonsobjekt) er en samling data som har et eget navn

Du har sikkert lagt merke til at du i eksemplene hittil henter inn hele tekster og viser på skjermen. Disse tekstene har sine egne navn som er kjent av datamaskinen. Vi kaller slike samlinger av data for dataobjekter eller informasjonsobjekter. Disse to betegnelsene blir brukt om hverandre.

Begrepet 'objekt' er vanskelig å få fatt på uten videre. En sammenlikning med 'fysisk objekt' kan være avklarende. Pakker som sendes i posten er eksempler på fysiske objekter. Postvesenet er ikke interesserte i innholdet i pakkene, de er bare interesserte i pakkene. Hver av pakkene får et eget navn, som oftest et nummer, som postvesenet bruker til å finne fram til hvor pakkene til enhver tid befinner seg i verden. Den sentrale forskjellen mellom postverkets pakker og datamaskinens data-objekter (informasjonsobjekter) er at postvesenets pakker inneholder fysiske objekter, mens dataobjektene inneholder data som er i en slik form at datamaskinen kan lese dem.

Likheten mellom postens fysiske pakker og datamaskinens informasjons-(data)objekter er at begge har et navn som gjør at de kan finnes igjen i pakke-lageret henholdsvis informasjonsobjekt-lageret.

Det er nyttig å skille mellom informasjonsobjekt og innholdet i informasjonsobjektet. Et informasjonsobjekt inneholder typisk et skriftlig dokument, et bilde, et fotografi eller blanding av alle disse. Man kan se på informasjonsobjektet som en "beholder" av informasjonsinnhold, på samme vis som at en postpakker kan oppfattes som en "beholder" som inneholder fysiske objekter. Det er innholdet som vises på skjermen. Det er "beholderen" som vi finner på nettet når vi kjenner "beholderens" nettadresse. Det er "beholderens" innhold (dokument, fotografi) som vises på skjermen. 

Hvordan finne tilbake når du har gått deg vill i alle informasjonsobjektene

Når du nå først har lært om hvordan du henter inn nye informasjonsobjekter til skjermen, er det fort gjort å hente inn så mange informasjonsobjekter at du mister oversikten, både når det gjelder hva du har gjort og hvor du er. Da gjelder det å kunne finne tilbake. 

Hovedregelen dersom du har gått deg "vill" i alle skjermbildene, er å trykke på venstrepilen til venstrekommandolinjen som ligger nest øverst i dette skjermbildet. Gjør dette gjentatte ganger inntil du finner tilbake til et skjermbilde du har lest tidligere.

Altså: venstrepil, venstrepil venstrepil inntil du er tilbake et sted i skjermbilde-bunken der du har vært før.

Har du klart å komme deg tilbake hit kan du kanskje nok til å søke forklaring på hvordan man bruker datamaskinen som lesemaskin.

Øving i å bruke skjermpeker

Du har nå lært hvordan du kommer deg tilbake der du var dersom du har gått deg vill i all informasjon du har hentet og vist på skjermen. Du kan øve deg videre i å finne tilbake hit, og samtidig øve deg i bruk av skjermpekeren.

Husk venstre-pil regelen.

Lær mer her om skjermpeker.

Lær mer her om skjermteknologi. 

Herfra kan du gå tilbake til forrige leksjon eller du kan gå til neste leksjon i kurset.

Data om kunnskapselementet
Forfatter
Problem
formulering
Dato
Forfatter
Problem
løsning
Dato  
Kontrollert
av
Godkjent
dato
Revidert
av
Revisjons
dato
Revisjon
kontrollert
av
Godkjent
dato
asb161212asb161212      

 

                              

  • No labels