Masteroppgave knyttet InMoDam - flere muligheter for masteroppgavetema


Om InMoDam:

InMoDam innovasjonsprosjekt har som mål å utvikle et praktisk utvalg av verktøy bestående av sensorer og instrumenter, digital prosessering og tilpassede metoder for å måle endringer og skader som kan oppstå når oppstrøms skråning av en fyllingsdammer som utsettes for vind, bølger og is-belasting. Målet er å få ny kunnskap om størrelsen på lastene slik at fremtidig oppførsel og funksjon til dammene kan forutsees og damsikkerheten forbedres. Behovet for ombygging eller tilpasning av designen på erosjonsbeskyttelsen på oppstrøms skråning vil også undersøkes. Ideen er å utnytte teknologi og sensorer som er utviklet og tatt i bruk f.eks i offshore industrien og for marine konstruksjoner som er utsatt for tøffe klimatiske forhold og tilpasse dette til høyfjellsmagasiner for vannkraft i Norden. Utviklingen av slike sensorer og teknologi har hatt en rivende utvikling de senere årene, men vannkraftindustrien har fram til nå ikke fullt ut tatt dette i bruk. Gjennom prosjektet vil minst 3 norske fyllingsdammer bli valgt ut og instrumentert opp med moderne sensorer og instrumenter. Både belastningen fra vind, bølger og is skal måles, samtidig som forandring og skader på konstruksjonen skal måles og dokumenteres.

Vannkraft industrien er i dette prosjektet representert med Egder Energi, Hydro, Sira-Kvina, Trønder Energi, BKK, Hafslund Eco, Sunnhordaland og Statkraft. Selskapene finansierer innovasjonsprosjektet og betaler omtrent halvparten, mens Forskningsrådet bidrar med det resterende beløpet.

Forskergruppa som skal gjennomføre prosjektet består av ledende norske spesialister på feltet fyllingsdammer og kommer fra NTNU og forskningssenteret HydroCen, Multiconsult, Norconsult og Energi Norge. I tillegg er Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE) formelt partner i prosjektet og vil bidra med kunnskap og perspektiv i analysene og diskusjonene.


Mulige tema (eksempel):

-Undersøkesle av historikk og beregninger og sammenligning praksis i ulike land

-Analyse data fra feltmåling av bølger og vind på magasiner i Norge 

-Riskanalyser

-Labforsøk – oppstrøms skråning