Bakgrunn:

Norsk klima er preget av hyppige snøfall om vinteren og betydelig skydekke hele året. Det forhindrer at solceller fanger opp all stråling, som fører til redusert ytelse fra panelene. For å bedre forutsi mengden produsert energi og for å definere gode energistyringsstrategier kan sanntidsovervåking av skymønster og snødekke være til hjelp. Dette temaet er behandlet i NFR-FRIPRO FRIANTEL prosjekt Helios – Forbedre optimal utnyttelse av solenergi i nordiske byer gjennom digitalisering av det bygde miljø (https://www.ntnu.edu/helios)

Kort beskrivelse av oppgaven:

Arbeidet sikter på å undersøke en innovativ teknikk for sanntidsdeteksjon av forstyrrelser på solcelleinstallasjoner. Studiet vil inkludere eksperimentell aktivitet som blir gjennomført på laboratorium (under kontrollerte forhold) og i et fullskala utendørsanlegg. En eksisterende toveis irradianstransponeringsmodell vil bli brukt for å beregne hvor mye solstråling som inntreffer solcellepanelene utfra mengden produsert elektrisitet. Modellen vil senere bli validert gjennom eksperimentelle data.

Antall studenter på oppgaven:

2-4 (oppgaven passer for to praktiske studenter som samarbeider). Bakgrunn i materialteknologi, fornybar energi, fysikk og kjemi, eller elektro er foretrukket.

Kontaktperson ved IBM:

Gabriele Lobaccaro, gabriele.lobaccaro@ntnu.no 

Eksterne samarbeidspartnere:

Marisa Di Sabatino, marisa.di.sabatino@ntnu.no (NTNU - Department of Materials Science and Engineering),

Alessandro Nocente, alessandro.nocente@sintef.no (SINTEF - Architecture, Materials and Structures),

Bjørn Petter Jelle, bjorn.petter.jelle@ntnu.no (NTNU - Department of Civil and Environmental Engineering),

Mattia Manni, mattia.manni@ntnu.no (NTNU - Department of Civil and Environmental Engineering)


Figure modified from: “Clouds” by Piqsel (licensed under CC BY-SA 2.0) and fjordkraft.no

  • No labels