Bakgrunn:

Dobbeltsidige solcellepanel kan utnytte lys fra begge sider. I områder som befinner seg ved høye breddegrader, kan dobbeltsidige solcellepanel være ekstra fordelaktig grunnet solstråling fra lavere posisjoner på himmelen. Dermed vil det være flere timer hvor vertikale panelene produserer energi effektivt. Når solcellepanelene er montert med flatene mot øst og vest vil panelet ha produksjonstopper to ganger hver dag. En gang tidlig på dagen og en gang på kvelden. Dette samsvarer godt med den elektriske belastningsprofilen for en husholdning. Dette tillater økt mengde solenergi i kraftsystemet på grunn av redusert nettinteraksjon og økt økonomisk gjennomførbarhet.


Kort beskrivelse av oppgave:

Oppgaven vil utforske det teknologiske- og energiaspektet av dobbeltsidige solcellepanel fra perspektivet til småskala systemeiere, og virkningene av å legge til større mengder solenergi til kraftnettet i Norge/Norden. Målet er å finne ut hvor stor delen av den konsumerte energien som kan være solenergi i norske/nordiske forhold på en økonomisk og teknologisk gjennomførbar måte ved å benytte effektive vertikale dobbeltsidige solcellepaneler. Studiet består av beregningsundersøkelser på solstråling, energikonvertering og strømnettets ytelse. Forskjellige tilnærminger for å innlemme tosidige solcellepanel i urbane og landlige miljø bør analyseres. Ved siden av å estimere potensialet til tosidige solcellepanel, blir også barrierer og utfordringer knyttet til storskala gjennomføringer diskutert.


Antall studenter på oppgaven:

1-2 (Oppgaven passer for to studenter som samarbeider). Bakgrunn i materialteknologi, fornybar energi, fysikk og kjemi er foretrukket. 


Kontaktperson ved IBM:

Gabriele Lobaccaro, gabriele.lobaccaro@ntnu.no

Bjørn Petter Jelle bjorn.petter.jelle@ntnu.no


Eksterne samarbeidspartnere:

Kati Miettunen, kati.miettunen@utu.fi and Sami Jouttijärvi, sami.jouttijarvi@utu.fi  (University of Turku, Finland)

Marisa di Sabatino Lundberg, marisa.di.sabatino.lundberg@ntnu.no (Department of Materials Science and Engineering NTNU)

Mattia Manni mattia.manni@ntnu.no


  • No labels