You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Oppgave nr: BRANN17

Bakgrunn: 

Brannteknisk oppdeling i sykehus er viktig. Det medfører også en del utfordringer med hensyn til kostnader for byggingen og enkelte begrensninger for bruken. Enkelte forhold og tiltak er viktigere og mer avgjørende enn andre. 

Den branntekniske oppdelingen kan gjøres på forskjellige måter, og det kan stilles forskjellige krav til konstruksjonene. I sykehus er det f.eks. krav til brannseksjoneringsvegg for å muliggjøre horisontal evakuering av pasienter. Kravene til denne veggen er i regelverket REIM 120 (bygninger i brannklasse 2 og 3). Kravene til branncellevegger er EI 60, og røykskillene i korridorene skal være E 30. Sykehus og pleieinstitusjoner skal i tillegg ha automatisk brannalarmanlegg og sprinkleranlegg. 

Regelverket setter ikke krav til størrelse på selve branncellen. Det krever at pasientrom skal være egen branncelle, men sier f.eks. lite om hvor mange pasienter det kan være i et pasientrom. Det stiller heller ikke direkte krav til størrelsen på brannseksjonen. 

Korridorene fungerer f.eks. mange steder som kommunikasjonsareal og bruksareal. De er rømningsveier samtidig som de må være ventesoner og oppbevaringssoner for både utstyr og pasienter. Av praktiske årsaker for driften er det nødvendig å inkludere vaktrom med tilhørende funksjoner som en integrert del av korridoren. Dette innebærer at møbler og inventar også blir en naturlig del av korridoren/ rømningsvei.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Målet med oppgaven er å undersøke om det kan tallfestes en sammenheng mellom størrelsen på brannseksjonen og størrelsen på branncellene, røyksonene og antall pasienter med bistandsbehov sett i forhold til tilgjengelig pleiepersonale og andre tiltak. Oppgaven kan omfatte følgende aktiviteter:

  • Sortere hva regelverket sier og se litt på hvordan det er løst i forskjellige sykehus og pleieinstitusjoner med forskjellig alder og evt. undersøke hvordan sykehusene selv opplever brannsikkerheten.
  • Evt. sortere og kategorisere type institusjon innenfor risikoklasse 6. Det finnes mange varianter hvor sikkerheten i mange tilfeller kan være veldig varierende.
  • Vurdere sikringstiltak opp mot praktiske behov for sykehusene. Hva er typiske utfordringer, og hva er de sterke og de svake sidene med sikringstiltakene? Sortere og kategorisere tiltakene mht. betydning, kostnad, sårbarhet etc.
  • Kan man finne relevante erfaringer i studier av branner? Hva sier regelverket i andre land det er naturlig å sammenligne seg med?
  • Litteraturstudie.

Antall studenter på oppgaven: En

Kontaktperson ved IBM: Anne Steen-Hansen, anne.steen-hansen@ntnu.no

Ekstern samarbeidspartner: Norconsult

  • No labels