You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 51 Next »

Første steg for å kunne bruke Eclipse til å programmere er å sørge for at du har et Java Development Kit (JDK) installert. JDK'en trenger du for å kunne kompilere og kjøre Java-programmer, og siden Eclipse selv er skrevet i Java er det greit å installere JDK'en først. Det finnes flere JDK-versjoner, men dersom du ikke har spesielle behov eller sterke meninger om hva som passer deg så vil OpenJDK fungere fint. Enkleste måte å installere den er som følger:

1Gå til https://adoptopenjdk.net


2

Nettsiden skal automatisk finne operativsystemet ditt. Velg OpenJDK 13 og OpenJ9, og last ned installasjonsprogrammet.


NB! AdoptOpenJDK vil noen ganger gi en melding som sier at "There are no releases available for openjdk13 on the openj9 JVM." Erfaringsmessig holder det å vente noen minutter og prøve igjen for at den feilen skal gi seg. Man kan også forsøke å installere med HotSpot i stedet, da forskjellen på de to ikke bør påvirke dette faget i noen særlig grad.

3Følg installasjonsveilederen. På de fleste valg fungerer standarden fint, men vi anbefaler å velge Set JAVA_HOME Variable når du får muligheten til det (se bildet).

Om du ikke vil følge installasjonsveiledningen ovenfor (f.eks. dersom du vil installere via en pakkemanager), må du passe på at du installerer versjon 13 av JDK. Vi garanterer bare at systemene som brukes i faget fungerer med OpenJDK 13.

Eclipse finnes i mange varianter for ulike typer programmering, hvor hver variant er satt sammen av mange ulike tillegg (eng: plugins) til en standardversjon. Man kan laste ned standardversjonen selv og så installere tilleggene en trenger, eller bruke et generelt installasjonsprogram og en setup-fil. Vi har laget vår egen setup-fil for TDT4100, som samler mange nyttige tillegg til standardversjonen Eclipse IDE 2019-12. Det er også en egen setup-fil for oppsett av prosjekter for øvingsoppgavene du gjør og eksempelkode, bl.a. fra forelesningene.

Her er en oppskrift på fremgangsmåten:

1

Last ned Eclipse-installasjonsprogrammet for din plattform fra https://wiki.eclipse.org/Eclipse_Installer.

 
2Pakk ut installasjonsprogrammet til et passende sted og start det. Bytt til "Advanced mode" ved å klikke meny-ikonet i øverste høyre hjørne og velge Advanced Mode...
3

Velg det grønne +-ikonet i øverste høyre hjørne og finn og lim inn adressen til setup-filen for Eclipse i Resource URIs-feltet. Lukk så dialogen med OK-knappen. Setup-filen ved navn TDT4100 skal nå være valgt. Legg merke til at du IKKE skal laste ned setup-filen og legge den til, men kun oppgi nettadressen til filen.

Pass på at TDT4100-v2021 (2020-12) er valgt i feltet Product Version, og at valgt javaversjon (i feltet Java 15+ VM) står på JRE 15.0.1 - <url>.

4

Trykk Next og legg inn setup-fila for Eclipse-prosjektene på samme måte: Velg +-ikonet, finn og lim inn adressen til setup-filen for Eclipse-prosjektene, velg GitHub projects og lukk dialogen. Legg merke til at du IKKE skal laste ned setup-filen og legge den til, men kun oppgi nettadressen til filen.

5Finn prosjektet TDT4100, våren 2020 i treet over prosjekter (den skal ligge under GitHub Projects, <User>) og huk den av. NB: Husk at den skal hukes av, ikke bare markeres.

6

Trykk Next.

I det neste vinduet må du velge installasjonsmappa. Trykk på Show all variables nederst i venstre hjørne hvis du ikke ser alt som i bildet til høyre, og sjekk hvor Eclipse installeres. Her er det VELDIG viktig at det ikke er noe mellomrom i hverken Installation folder name eller Root install folder, så endre det hvis det er det (f.eks. hvis du har et mellomrom i brukernavnet ditt).

Trykk Next (én eller flere ganger) og så Finish for å sette i gang selve installasjonen. Her kan det fort være du må akseptere litt andre ting underveis og. Dette kan ta noe tid... trøsten er at det går mye raskere neste gang, fordi filene som lastes ned i installasjonsprosessen kan gjenbrukes.

7

Når nedlastingen er ferdig, så startes Eclipse opp og du blir bedt om å angi plassering av et såkalt workspace. Dette er en mappa som inneholder (informasjon om) kodingsprosjektene dine, og kan forsåvidt ligge hvor som helst. Det enkleste er å bruke den foreslåtte plasseringen, men merk deg hvor det er, så du kan finne mappa igjen senere.

 
8

Når Eclipse er startet opp ser du en velkomstskjerm. Fjern denne ved å trykke på krysset ved siden av Welcome. Nå vil de forhåndsoppsatte Eclipse-prosjektene bli lastet ned vha. git, som er et system for deling av kode som brukes av utviklere over hele verden.

 
9

Høyreklikk på et av prosjektene (f.eks foreksempel) og velge Maven > Update Project. Huk av som på bildet og velg Ok.

10

Vindusoppsettet til Eclipse består av mange små "vinduer", der hvert vindu har sin egen jobb, som å vise filene i prosjekter, innholdet i kodefiler, output fra programmer, og mye mer. For bruk i dette faget anbefaler vi å vise et ekstra vindu i Eclipse. Nye vinduer kan åpnes ved å velge menyen Window → Show View → Other... og søke etter navnet på vinduet.

Exercise View: Dette brukes for å vise spesielle .ex-filer, som brukes ifm. øvinger i faget. Vinduet gir en del statistikk på hvordan du ligger an med oppgaven, hvor mange feil det er i koden din og hvor mange tester du fortsatt ikke har fått til å kjøre.

Du kan dra rundt på vinduer som du vil. Til høyre vises et eksempel på hvordan det kan se ut (merk at Exercise View vil være tomt helt til man åpner en .ex-fil i det).


Etter å ha fulgt stegene hit burde alt fungere som det skal ved kjøring av klasser og JUnit-tester. Ved feil, se diverse problemer og løsninger på disse under i stegene/punktene 11-13.

11

Forskjellige paneler kan gi litt feilmeldinger og ikke helt fungere slikt det skal i nåværende versjon.

Plant-UML-viewet, fungerer heller ikke helt optimalt og er det som kan gi en feilmelding hver gang du lager en ny fil eller åpner en ny fil. Lukk dette viewet så vil denne feilmeldingen gå vekk

For å fjerne gjenliggende problemer som av en eller annen grunn ikke bli borte kan du gå i Problems-panelet og slette alle problemene manuelt.


12

Problemer med å kjøre filer og/eller JUnit testene i Eclipse grunnet mellomrom (eller andre tegn) i filmappen hvor Eclipse er installert:

Hvis du får følgende feilmelding, eller generelt ikke klarer å kjøre filer og/eller JUnit-tester:

Error: Could not find or load main class meg\tdt4100-v2019-master4\git\tdt4100-v2019-students\ovinger\target\classes

Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: meg\tdt4100-v2019-master4\git\tdt4100-v2019-students\ovinger\target\classe


...så skyldes dette problemet ofte hvor Eclipse er installert. Dette løses ved å installere det i en filmappe uten mellomrom eller bindestrek, for eksempel kan helt øverst i filstrukturen være nyttig. Eksempelvis kan det hende at eclipse er installert på "Users/Fornavn Etternavn/Documents/TDT4100.....). Her er mellomrommet mellom fornavnet og etternavnet problemet, og en måte å løse det på er å lage en ny bruker på datamaskinen uten mellomrom og installere programmet, samt JDK der.


13

Problemer med å kjøre filer? Hvis du får feilmeldingen:

Error occurred during initialization of boot layer

Så er det noe galt med installasjon av noen tillegg. For å fikse dette kan du høyreklikket på et av prosjektene (f.eks foreksempel) og velge Maven > Update Project. Huk av som på bildet og velg Ok.

Hvis alt går som det skal, vil du nå ha en ferdig oppsatt Eclipse, med fire kodingsprosjekter, foreksempel, lf, minegenkode og ovinger. Merk at hvis vi senere oppdaterer setup-filene for Eclipse, så vil installasjonen din blir oppdatert neste gang du (re)starter Eclipse. Ny kode som vi legger til prosjektene, må du imidlertid hente ned selv vha. av git sin pull-kommando.

For full funksjonalitet trenger vi et par ting til. For det første må vi installere et program som heter SceneBuilder for å gjøre det enklere å redigere FXML filer (for å designe brukergrensesnitt). I tillegg har vi samlet noen tips og triks for å gjøre Eclipse bedre å jobbe med.

Installere SceneBuilder

Tips og Triks

  • No labels