You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 19 Next »

Alle oppgavene som presenteres under, legger opptil at studentene skal jobbe med samme tema både i prosjektoppgaven og masteroppgaven.

Presentasjonen fra oppstartmøtet i "Fordypning i prosjektledelse og anleggsteknikk" høsten 2019 legges ved til orientering.

Den gir en innføring i hvordan arbeidet legges opp. Det kan bli mindre endringer for studieåret 2020/2021.

Temaområde Anleggsteknikk

Oppgavenr: AN01

Tittel: Digitalisering og produktivitet i anleggsprosjekter.

Tilknyttede emner:  TBA4151 Anleggsteknikk, videregående kurs

Bakgrunn:

Produktivitet, kvalitet og HMS har sterkt fokus i anleggsprosjekter. Bruk av digitale verktøy og prosesser er i startgropa for slike anvendelser.

  • Anleggsmaskiner er mer eller mindre digitale, dvs. at de bl.a. registrerer/måler egen produksjon, driftstid og belastning.
  • Noen maskiner kan også registrere produsert kvalitet, eller en kan bruke egne digitale måleinstrumenter til dette.
  • BIM er blitt et krav for de fleste anleggsprosjekter, men er ennå ikke fullt ut brukt til produksjonsplanlegging og oppfølging i byggefasen.
  • Skjema og rapporter er i ferd med å bli heldigitale uten å gå vegen om papir i noen av leddene som utarbeider og behandler dem.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Kartlegge og teste ut hvordan digitale verktøy og prosesser kan utnyttes til måling og dokumentasjon av produktivitet, kvalitet og/eller HMS i bergsprengning, tunneldrift og masseflytting. Problemstillingen spisses i samarbeid med veileder og eventuell ekstern samarbeidspartner. Noe feltarbeid må påregnes.

Antall studenter på oppgaven: Inntil 5

Kontaktperson ved IBAT: Amund Bruland

Eksterne samarbeidspartnere: Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk, byggherrer, entreprenører og rådgivere.



Oppgavenr: AN02

Tittel: Ny NS8141 om sprengningsvibrasjoner i bergsprengning

Tilknyttede emner: TBA4151 Anleggsteknikk, videregående kurs.

Bakgrunn:

Standard Norge er i ferd med å utarbeide ny utgave av NS8141 Vibrasjoner og støt. Revidert standard utgitt i 2013 ble trukket tilbake i 2016, med det resultat at bransjen mangler en oppdatert standard for bl.a. vibrasjoner fra bergsprengningsarbeider. Dette er kritisk for bransjen, særlig fordi en stor andel av norske samferdselsprosjekter i dag bygges i eller nær tettbygd strøk, noe som legger strenge rammer for tillatt vibrasjonsnivå, som igjen fører til økte kostnader og økt økonomisk risiko i disse prosjektene. Se f.eks. https://docplayer.me/47534899-Ns-8141-vibrasjoner-og-stot-standard-norge.html.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Oppgaven kan vinkles på flere måter. Det kan være aktuelt å samle egne data gjennom feltarbeid, for så å gjøre detaljerte analyser av disse. Det kan også være aktuelt å analysere store datasett samlet inn av entreprenør/byggherre som en del av dokumentasjonen i pågående prosjekter. Problemstillingen spisses i samarbeid med veileder og eventuell ekstern samarbeidspartner.

Antall studenter på oppgaven: 1 - 2

Kontaktperson ved IBM: Amund Bruland

Eksterne samarbeidspartnere: Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk, Standard Norge, sprengstoffleverandører, byggherrer, entreprenører og rådgivere.



Oppgavenr: AN03

Tittel: Masseflytting E6 Vindåsliene - Ulsberg

Tilknyttet emne: TBA4151 Anleggsteknikk, videregående kurs.

Bakgrunn:

Johs. J. Syltern as har fått i oppdrag av Nye Veier å stå for sprengning og masseflytting av i størrelsesorden 5 millioner m3 - det alle meste fjell - i dette prosjektet. Planene for prosjektet vil bli klare våren 2020 og selve arbeidet starter fysisk i januar 2021.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Høstsemestret kan være en god anledning til å arbeide med produksjonsplanlegging, bl.a. utstyrsvalg, angrepspunkter og framdrift for sprengnings- og masseflyttingsarbeidene. Vårsemesteret vil gi anledning til produksjonsoppfølging i felt, med hovedvekt på produktivitet, kvalitet, erfaringsdata og forbedringsmuligheter. Problemstillingen spisses i samarbeid med veileder og ekstern samarbeidspartner.

Antall studenter på oppgaven: 1 - 2

Kontaktperson ved IBM: Amund Bruland

Eksterne samarbeidspartnere: Johs. J. Syltern as ved Øystein Syltern.



Oppgavenr: AN04

Tittel: Naturinngrep og klimagassutslipp i anleggsarbeid

Tilknyttede emner: TBA4151 Anleggsteknikk, videregående kurs.

Bakgrunn:

Statnett SF sammen med NINA og NTNU arbeider sammen i NFR-prosjektet "Nytt rammeverk for grønnere naturinngrep og reduksjon av klimagassutslipp i anleggsarbeid (GRAN)". NTNUs andel er knyttet mot modellering av klimagassutslipp fra anleggsarbeider i ulike grunnforhold ved bygging av kraftledninger og transformatorstasjoner. Modellen skal kunne brukes som en "klimagass-kalkulator" ved slike arbeider.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Det er aktuelt å samle egne data gjennom feltarbeid, intervju, litteratursøk og mer, for så å gjøre detaljerte analyser av disse og derfra utvikle kalkulatoren.  Problemstillingen spisses i samarbeid med veileder og eventuell ekstern samarbeidspartner. Mulighet for sommerjobb sommeren 2020.

Antall studenter på oppgaven: 1 - 2

Kontaktperson ved IBM: Amund Bruland

Eksterne samarbeidspartnere: Statnett SF, NINA, entreprenører og rådgivere.



Oppgavenr: AN05

Tittel: Kostnadsindeks anleggsmaskiner

Tilknyttede emner: TBA4151 Anleggsteknikk, videregående kurs.

Bakgrunn:

Institutt for bygg- og miljøteknikk har utviklet og siden 1979 publisert Kostnadsindeks for anleggsmaskiner https://www.ntnu.no/ibm/bygg-og-anleggsteknikk. Indeksen brukes bl.a. for prisregulering i kontrakter innen BA og for overvåkning av produktivitetsutvikling i anleggsbransjen.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Indeksen skal oppdateres og videreutvikles i forhold til dagens marked og siste generasjon anleggsmaskiner, særlig i forhold til maskinpopulasjon, digital maskinstyring og overvåkning. Det er en fordel med gode ferdigheter i Excel.

Antall studenter på oppgaven: 1

Kontaktperson ved IBM: Amund Bruland

Eksterne samarbeidspartnere: MEF, MGF, maskinleverandører, entreprenører.



Oppgavenr: AN06

Tittel: Tunnelbyggetid under usikkerhet

Tilknyttede emner: TBA4151 Anleggsteknikk, videregående kurs.

Bakgrunn:

Tunnelbransjen har i de senere år opplevd et økende antall tvister knyttet til kontraktsfestet byggetid. Dette kan ha mange årsaker, hvorav noen er identifisert og forsøkes fjernet/redusert. Det er bl.a. ønske om en modell som kan simulere virkningen av f.eks. endret geologi, ytre restriksjoner som arbeidstid og skiftordninger, utstyrsvalg, vibrasjonsgrenser og støygrenser, med mer.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Utvikle simuleringsmodell og -verktøy for å kunne analysere virkningen av faktorene nevnt over på produktivitet, tidforbruk og usikkerhet. Det er en fordel med gode ferdigheter i Excel. Noe feltarbeid må påregnes.

Antall studenter på oppgaven: 1 - 2

Kontaktperson ved IBM: Amund Bruland

Eksterne samarbeidspartnere: EBA, de store byggherrene og entreprenørene i tunnelbransjen.



Oppgavenr: AN07

Tittel: TBM-boring ved Mork Kraftverk

Tilknyttede emner: TBA4151 Anleggsteknikk, videregående kurs.

Bakgrunn:

Norsk Grønn Kraft (NGK) skal bore tilløpstunnel for Mork kraftverk, med oppstart juli/august 2020. Den vil bli boret med en 2,8 m MB-TBM som for tiden borer tunnel ved Salvasskarelva kraftverk i Bardu.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Oppgaven vil i stor grad bestå av driftsoppfølging av prosjektet og da spesielt TBMen. Studenten(e) vil ha full tilgang på data fra Salvasskarelva kraftverk og etter hvert, Mork kraftverk, for ulike datanalyser. Hovedfokuset på feltarbeidet vil ligge på produktivitet og optimalisering av boringen og driften forøvrig. Problemstillingen spisses i samarbeid med veileder og eksterne samarbeidspartnere.

I tillegg til masteroppgave, kan oppgave også gjerne utvides til sommerjobb og prosjektoppgave. 

Antall studenter på oppgaven: 1 - 2

Kontaktperson ved IBM: Amund Bruland

Eksterne samarbeidspartnere: NGK Boring ved Rune Skjevdal og The Robbins Company ved Sindre Log.


Temaområde Miljøsystemanalyse

Oppgavenr: MSA1

Tittel: Environmental impact assessment of concrete structures used in infrastructure projects.

Tilknyttede emner: TBA4171 - Bygnings- og materialteknikk, videregående kurs

Bakgrunn:
Infrastructure projects consumes a large volume of concrete, and cement production alone contributes to more than 5% of annual anthropogenic greenhouse gas emissions.
The strength of concrete structures varies with a number of variables, among them curing time. Normally we use the strength after a curing time of 28 days as the design criteria.

Kort beskrivelse av oppgaven:

In this project, we seek a better understanding how variations in curing time would influence design of concrete structures (volume), and thus environmental impact of concrete for various purposes in infrastructure projects.

Antall studenter på oppgaven: 1

Kontaktperson ved IBAT: rolf.bohne@ntnu.no

Eksterne samarbeidspartnere:

This work will be in cooperation with Statens Vegvesen and Dep. Structural engineering.



Oppgavenr: MSA2

Tittel: LCA of construction machinery

Tilknyttede emner: TBA4171 Bygnings- og materialteknikk, videregående kurs, TBA4151 Anleggsteknikk, videregående kurs

Bakgrunn:
How we use machineries in construction projects has a huge impact on greenhouse gas emissions from these projects. At the department or Civil and Environmental Engineering, we have a huge empirical dataset on costs and fuel consumption from numerous construction machines for different types of loads and work. However, this needs to further developed to also include environmental impact (LCA).

Kort beskrivelse av oppgaven:

We need a motivated student to work develop LCA on construction machinery

Antall studenter på oppgaven: 1-2


Kontaktperson ved IBAT: rolf.bohne@ntnu.no

Eksterne samarbeidspartnere:



Oppgavenr: MSA3

Tittel: LCA of Tunnel Boring Machines (TBM)

Tilknyttede emner: TBA4171 - Bygnings- og materialteknikk, videregående kurs, TBA4151 Anleggsteknikk, videregående kurs

Bakgrunn:
Tunnels and underground spaces is important in the development of more sustainable cities. However, so far there is few studies of the environmental impact from using tunnel-boring machines. At the department or Civil and Environmental Engineering, we have some data on costs and fuel consumption from tunnel projects machines for different types of tunnel-boring. We are also in contacts with ongoing tunnel projects.

Kort beskrivelse av oppgaven:

We need a motivated student to work on LCA of tunnels made with TBMs.

Antall studenter på oppgaven: 1-2

 

Kontaktperson ved IBAT: rolf.bohne@ntnu.no

Eksterne samarbeidspartnere: 



Oppgavenr: MSA4

Tittel: Environmental impact of geometric design of roads

Tilknyttede emner: TBA4171 - Bygnings- og materialteknikk, videregående kurs

Bakgrunn:
The geometric design of roads have a strong impact on energy consumption of road traffic. At the department of Civil and Environmental Engineering, we have an ongoing project in cooperation with Chalmers and SVV (E39) on understanding the environmental impact from the roads geometric design. How much should we try to modify curves and elevations in order to optimize/reduce the total environmental impact from roads and traffic? How will a shift in technology from fossil to renewable energy for vehicles influence these calculations?

Kort beskrivelse av oppgaven:

We seek a motivated student to take part in the research team, and actively work together with a PhD student in this research project.

Antall studenter på oppgaven: 1-2

 

Kontaktperson ved IBAT: rolf.bohne@ntnu.no

Eksterne samarbeidspartnere:

Statens Vegvesen og Chalmers



Oppgavenr: MSA5

Tittel: Life cycle assessment of winter maintenance operations in Norway

Tilknyttede emner: TBA4171 - Bygnings- og materialteknikk, videregående kurs

Bakgrunn:
In Norway, there are 55.000 km of national and state roads that need different type of maintenance and service, including winter maintenance.  The driving distance of the clearing vehicles for winter maintenance was over 19 million kilometers in 2013. I in addition 188.000 tons of salt and 575.000 tons of sand was used during winter maintenance.

At the department of Civil and Environmental Engineering, we have an ongoing project in cooperation with Chalmers and SVV (E39) on understanding the environmental impact from the winter maintenance operations.

Kort beskrivelse av oppgaven:

We seek a motivated student to take part in the research team, and actively work together with a PhD student in this research project.

Antall studenter på oppgaven: 1-2

 

Kontaktperson ved IBAT: rolf.bohne@ntnu.no

Eksterne samarbeidspartnere:

Statens Vegvesen og Chalmers



  • No labels