Et måleområde kan defineres som ett tallintervall eller et område hvor en forventer å finne verdier innenfor spesifiserte grenser.

Målinger er alltid sammenlignet med en referanse, og det skal alltid være med enhetbetegnelse etter tallet. Størrelsen for målinger kan utføres med en angitt usikkerhet, dette er fordi en måling aldri er helt eksakt og det må alltid tas hensyn til feil i målingen.
Måleområdet viser til verdier som er definert ved en nedre og øvre grense (nedre og øvre kvantifiseringsgrense). Disse grensene vil være definert forskjellig, og bestemt av forskjellige parametre alt ettersom hvilken analyse som foretas. Innenfor de oppgitte områdene skal målingen ha en god definert nøyaktighet, i motsetning til målinger utenfor området.

 Grenseverdiene kan være bestemt av
• Målt eller kjent verdi ved kalibrator eller kontroll
• Målte verdier som gir linearitet


Ved en del immunkjemiske analyser bør man være spesielt oppmerksom på en såkalt ”hook” effekt. Dvs. prøver med analyttkonsentrasjon høyere enn øvre målegrense gir målerespons som om prøven lå i måleområdet, gir med andre ord falskt for lave resultater. Dette kan avsløres ved fortynning av prøven.

Ulike begrep

For å finne det aktuelle måleområdet, er det være lurt å ha klart for seg enkelte begrep:

Deteksjonsgrense (eng. Detection limit/lower limit of detection):

Den laveste konsentrasjon av en analytt som detekteres ved en analyse, og som kan med en angitt grad av sannsynlighet skilles fra blankprøve. Dvs at konsentrasjoner lavere enn deteksjonsgrensen bør rapporteres som ”mindre enn”.

Påvisningsgrense:
Laveste konsentrasjon hvor vi med sikkerhet kan si at analytten er tilstede i prøven.

Funksjonell sensitivitet:
For komponenter hvor nedre målegrense er diagnostisk viktig settes det et krav om at impresisjonen (CV%) skal være mindre enn 10%.
Da kalles nedre målegrense også for ”funksjonell sensitivitet”





Referanser

  1. http://pweb.furst.no/norip/nkk/Rustad_val2.pdf
  2. Skoog, West, Holler, Crouch. (2004). Fundamentals of Analytical Chemistry. (eight edition). Brooks/Cole, Thomson Learning, Inc. Side 214
  3. Se også Referanseområde