Stasjonærfase er en av to faser som utgjør et kromatografisk system. Denne fasen står stille i forhold til mobilfasen og kan være fast materiale, væske eller gel.

Kromatografi benyttes til å separere ulike komponenter i en prøve. Dette er mulig ved at prøvekomponentene fordeler seg mellom stasjonær- og mobilfase. Hvordan stoffene fordeler mellom fasene uttrykkes ved fordelingskoeffisienten K.

Stasjonærfasens formål er å holde igjen de ulike komponentene i prøven når den mobile fasen forflyttes over. De komponentene i en prøve som har større affinitet til den stasjonære fasen vil bruke lenger tid på å vandre gjennom instrumentet enn komponenter som har lavere affinitet

 


Stasjonærfasens evne til å holde på komponentene (affinitet) avhenger av komponentenes, mobilfasens og stasjonærfasens egenskaper, i tillegg til temperatur. Basert på dette prinsippet separeres komponentene og et signal kan måles basert på tiden komponenten bruker på å komme gjennom den stasjonære fasen.


Det finnes to hovedmetoder for kromatografi:


Plankromatografi:

  • Tynnsjiktskromatografi (TLC): Stasjonærfasen er ofte en silica gel som ligger som et tynt sjikt på et fast materiale som kan være av glass, plastikk eller aluminium.
  • Papirkromatografi: Stasjonærfasen er et lag av vann eller et polart løsemiddel som kler papirfibrene.


Kolonnekromatografi:

  • Væske- og gasskromatografi: Stasjonærfasen kler den indre overflaten av kolonnen som vist i figur 1. Hva selve stasjonærfasen er bygd opp av varierer.
  • Gelkromatografi: Stasjonærfasen er gelkuler "pakket" i kolonnen.



Hvor lang tid de ulike komponentene bruker gjennom kolonnen kalles retensjonstid.

Figur 1: Kolonnen med stasjonærfase i væske- og gasskromatografi



Kilder:
1. Burtis C.A., Ashwood E.R. & Bruns D.E., 2008, Tietz, Fundamentals of clinical chemistry, sixth edition, W.B. Saunders Company, 
USA (side 112- 113).

2. Skoog, West, Holler, Crouch, 2004, Fundamentals of Analytical Chemistry, 8. ed., Thomson, ISBN 0-03-035523-0, Canada (side 924).

  • No labels