For ulike analyser trengs ulik vannkvalitet. Destillasjon, revers osmoseionebytting og elektrodeionisering er eksempler på metoder som brukes til å filtrere vann til ønsket kvalitet. Elektrodeionisering (EDI) benyttes i analyser med svært strenge krav til vannkvalitet, og har derfor en høy renhetsgrad.

Elektrodeionisering (EDI) benytter spenning og elektroder til å ionisere vannmolekyler og separere ioner (urenheter) fra vann. Metoden er en kombinasjon av elektrodialyse og ionebytting.

En elektrode i en elektrokjemisk celle er referert til å være enten en anode eller katode. Anoden er definert som den elektroden der elektronene forlater cellen, og katoden er den elektroden som tiltrekker elektroner.

Prinsipp:
Vannet blir først renset ved at elektrisitet blir brukt. Dette gjør at de største forurensinger i vannet blir presset ut gjennom en cellemembran og ut i en avløpsstrøm. Det delvis rene vannet fortsetter inn i kolonner. På samme måte som prinsippet for ionebyttet vann, bytter kationkolonnen ut alle de positive ionene med hydrogenioner, og anionkolonnen bytter ut alle de negative ionene med hydroksylioner. Forskjellen fra ionebyttet vann og elektrodeionsert vann, er at etter ionebytterprosessen blir uønskede anioner og kationer holdt tilbake av elektroder (anoder/katoder). Dette gjør at hydrogenionene og hydroksylionene ikke blir ionebyttet tilbake (slik som kan skje i vanlig ionebytting), men koblet sammen til rene vannmolekyler og ledet vekk. Elektrodeionisering gir "ultrarent" vann (10-15 MΩ-cm).

Elektrodeionisering (EDI) forutsetter at vannet har blitt forbehandlet med revers osmose. Metoden skiller seg fra andre rensemetoder ved at det ikke blir brukt kjemikalier.


Figur 1: Viser prinsippet over elektrodeionisering


Referanser:
1) http://profinor.no/examples/edi-elektrodeionisering.html
2) http://www.hoh.dk/02_processer/edi.shtml
3) Forelesning av R.A.U.Holt, "Vannkvalitet" (27/9-11)
4) http://en.wikipedia.org/wiki/Electrodeionization

  • No labels