You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Current »

Navigate space

Vi har valgt å se på nettstedet matematikk.net. Først vil vi beskrive siden, deretter vil vi komme med en vurdering av den. Siden ble opprettet i 2000, og er privatfinansiert. Den er laget for elever og lærere, studenter og foreldre som har tilknytning til undervisning på ungdomstrinnet og den videregående skolen. Matematikksiden er ment som et tillegg til lærebøker og lærere. På siden kan man bruke oppslagsverk for å finne fakta om ulike temaer innenfor matematikken, man kan sende inn spørsmål, gjøre oppgaver knyttet til temaer med ulik vanskelighetsgrad, ta tester, være med på konkurranser. Alle tjenestene er gratis, og man kan i tillegg melde seg inn som medlem.

Inngangsterskel og design

Vårt førsteinntrykk av siden, var at den så veldig kjedelig ut. Det fantes nesten ikke farger, og reklamen gikk i ett med resten, noe som gjorde siden ganske uoversiktlig. Reklamen tar også veldig mye plass, nesten ¼ av siden. Dette har sikkert noe med at siden er privatfinansiert. Regnearket i bakgrunnen var med på å få siden til å framstå som konservativ, og de som ikke liker matematikk kan fort ”falle av” og gå ut av siden før de har fått leitet seg fram. Skriften er også veldig liten.

Etter litt leting fant vi en knapp øverst i en slags meny, der nettsidens innhold stod. Denne syns vi kunne vært merket med ”meny” i stedet for ”ressurser”, slik at man hadde skjønt hva det var. Når vi først forstod hva vi skulle trykke på for å komme i gang med for eksempel oppgaver, var det greit å velge vanskelighetsgrad.

Avgrensing

Som tidligere nevnt, er siden egnet for ungdommer, studenter, foreldre og lærere, noe som også står på siden. Vi er ikke helt enige i dette. For de yngste kan det være litt forvirrende og vanskelig, derfor er ikke dette noen side vi ville brukt til 8.klassinger uten å forklare helt konkret hva de skal trykke på. For elever på videregående kan dette være en grei side å bruke hvis man lurer på noe, da oppslagsverket er rettet for den eldre garde. Det ser også ut som man får fort svar hvis det er noe man ikke forstår, da vi finner svar og oppdateringer på forumet for spørsmål. Her må man for øvrig bli medlem for å sende inn spørsmål. Som lærer må man sette seg godt inn i siden, og finner man ut av hvordan den fungerer, kan den brukes som en ressurs til undervisningen. Her fins både prøver og oppgaver til alle trinn som siden er egnet for. Læreren kan også bruke siden i undervisningen, da det for eksempel fins konkurranser og oppgaver som kan passe inn i undervisningen. For foreldre syns vi ikke siden er så veldig godt egnet. Siden inneholder læreplan/ pensum, men er litt knotete å finne fram til. Foreldre kan også søke på ting som de lurer på, men hvis man ikke er datakyndig eller har vært inne på liknende sider, kan det være ganske forvirrende å finne fram. Innhold Siden inneholder veldig mye, og alle matematiske temaer er dekt. Matteprat er flere ulike forum, der man kan velge kategori og tema. Elever kan svare hverandre, samtidig som studenter fra universiteter og høgskoler jevnlig legger inn svar. Vi likte dette forumet, fordi det er oppdatert og vi ser at det hjelper mange. Forumene er godt overvåket, og usaklige innlegg blir fjernet med en gang.

Databasen Per er et søkbart matematisk oppslagsverk for internett. Siden har 1155 oppslagsord. Man finner både informasjon om det man søker på, i tillegg til lenker til relaterte oppslag. Enkelt og greit for å finne ut hva matematiske ord og begreper betyr hvis man har glemt noe. Dette kan også foreldre dra nytte av. Databasen Kari er en oppgavedatabase for ungdomstrinnet og den videregående skole. Databasen består av flervalgsoppgaver kategorisert etter trinn, matematiske evner og vanskelighetsgrad. Oppgaven er basert på de som har laget siden sin tolkning av læreplanen. Alle oppgavene er utskriftsvennlige for bruk timer, noe som er en ressurs for læreren.

Temasider inneholder temaene på matematikk.net. Dette er en overordnet side for alle temaene, og velger man et tema, kommer man videre til faktakunnskaper, eksempler og regler som omhandler dette temaet. Denne siden er veldig oversiktlig, og greit for både elever og foreldre hvis det er noe man lurer på. Applets er en ny funksjon på denne siden, og er en samling av interaktive sider. Alle animasjonene er laget i geogebra. Et eksempel er at man viser hvordan an speiler rundt et punkt.

Klassetrinnsider er et av punktene i hovedmenyen øverst på siden. Her er det delt inn i ulike trinn og forskjellige matematikkstudier. Går man for eksempel inn på niende trinn, kommer man inn på hovedsiden for niende trinn. Her finner man læreplan, aktuelle temaer, samt passende oppaver. Dette kan brukes som en slags ”snarvei” for å komme rett til den aktuelle siden, vi syns ikke det er nødvendig at elevene skal sose rundt på siden for å finne oppgaver og temaer på en annen måte. Symboltavle er en oversikt over betydningen til ulike matematiske symboler.

Søkemotoren står på hovedsida. Her kan man søke på spesifikke ting man vil finne, og den er hele tiden tilgjengelig hele tiden, også hvis man går inn på andre sider. Denne er praktisk, men det tok litt tid før vi la merke til den, fordi den er ganske liten. Konkurranser er en oversikt over ulike konkurranser. Hver måned skal det komme en ny konkurranse, men nå har det ikke kommet noen nye siden 2008. Vinneren får en kalkulator. Det er dumt denne siden ikke er oppdatert, da matterelaterte konkurranser kan styrke motivasjonen for å jobbe med matematikk utenom skolen. Brøkmaskinen er et program som lager vilkårlige oppgaver om brøk. Denne maskinen har toppscoreliste, så her er det bare å kaste seg rundt. Ulempen med en slik maskin er at man lett kan bli stresset, men for andre er nok dette morsomt. Lenker er en side med lenker, og er en del av matematikkdatabasen Per. Her kan man finne interessante sider og temaer, både på norsk og engelsk.

Matematikk i nyhetene er matematikkrelaterte presseklipp fra blant annet aftenpostens nettutgave. Ved hjelp av disse kan man få en oversikt over matematikkens rolle i samfunnet og utdanningspolitikken. Denne siden er dessverre ikke oppdater siden 2003. Studieteknikk er en side der det står om arbeidsvaner, systematikk og eksamensteknikker. Dette kan være fine tips å ta med seg, og passer for både studenter og elever, samtidig som de kan gi tips til foreldre og lærere. Totalt sett inneholder denne siden veldig mye forskjellig, noe mer oppdatert enn annet. Vi ser på det som en styrke at det fins så mye forskjellig, samtidig kan man fort forville seg hit og dit.

Filosofi

Vi finner ingen bestemt filosofi bak denne siden, men det er en del oppgaver som bærer preg av pugging og drilling, noe som kan kjennetegne både behavioristisk og kognitiv læringsteori. Oppgavene som bærer preg av pugging od drilling er hovedsakelig de som går på tid, som for eksempel brøkmaskinen. Siden bærer ikke særlig preg av lek og moro, men man kan jobbe sammen to og to med oppgaver og hjelpe hverandre. Hvordan kan nettsiden brukes? Dette har vi delvis vært inne på tidligere, men vi vil nå gjøre rede for dette litt mer konkret. For og av elever: Siden kan brukes i undervisningssituasjoner for å drille enkelte kunnskaper. Man kan også bruke den hjemme, og da særlig til å lete fram informasjon hvis det er noe man lurer på når man gjør lekser. Her kan man både lete blant tidligere spørsmål og sende inn egne. Elever i den videregående skolen kan søke ekstra utfordringer ved å gå inn og legge inn svar på spørsmål som for eksempel ungdomsskoleelever har lagt inn. For og av lærere: Siden kan brukes som en ekstra ressurs på skolen, både for sterke og svake elever. Man kan bruke siden for å tilpasse undervisningen. Ved å bruke siden får man variert undervisningen, og den kan treffe flere. Læreren kan bestemme hvilke oppgaver elevene skal gjøre, og det er også mulighet for å skrive ut oppgaver og tidligere eksamener.

  • No labels