You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Current »

Navigate space

Vi har valgt å presentere den digitale matematikkappen Mathmateer. Denne appen er en ukjent app som vi ikke har vært borti før. Derfor har vi nå brukt litt tid på å sette oss inn i appens funksjoner og bruksområder slik at vi kan vurdere appen og dens virkning opp mot undervisning. Mathmateer finnes i to forskjellige varianter, en gratis og en til 9 kroner. Begge versjonene tilbys i App Store for iPhone og iPad.

Hva er Mathmateer?

Mathmateer er en app som tar for seg grunnleggende tallforståelse,  alle de fire regnearter, regning med prosent, klokka, myntverdi (amerikanske dollar) og geometri. Appen er delt inn i tre forskjellige deler.I den ene delen er målet å samle inn penger som man senere kan bruke til å kjøpe deler og bygge raketten sin. Måten man skaffer penger er ved å svare på regnestykker fra de fire forskjellige regneartene, i tre forskjellige vanskelighetsgrader. Her kan man hver gang velge både regneart og vanskelighetsgrad. I den andre delen av spillet skal man bygge rakett med de opptjente pengene. Med over 90 forskjellige deler til raketten, er det bare fantasien som setter begrensninger.I den tredje delen av spillet skal man skyte opp raketten og på ferden løse oppdrag som man selv har valgt på forhånd. Svarene flyter rundt i verdensrommet, og man må trykke på de riktige svarene før rakettene faller ned mot jorden.

Bruk i klasserommet

I artikkelen til Goldenberg (2000) kommer det frem at fokuset rundt bruk av teknologi i undervisning ikke bør være på om man skal bruke det eller ikke, men heller hvordan man bruker det. Uansett hvilke verktøy man tar i bruk i undervisningen, er det viktig at det blir brukt riktig. Så lenge man er klar over hva målet med undervisningen er kan man ut i fra dette velge hvilke verktøy eller teknologi man skal bruke (Goldberg, 2000). Om en da ønsker at elevene skal jobbe med de fire regnearter, prosentregning, klokka, kvadratrøtter eller myntenheter kan appen Mathmateer være et greit verktøy å benytte seg av. Siden det er differensiering i nivåene på oppgavene, så vil det kunne være med på å treffe elevene på det nivået de befinner seg. Vi som lærere må hele tiden opprettholde fokuset på læringsutbyttet til elevene, ved å ta i bruk nye metoder og teknologi (Hudson, 2014). Derfor er det betimelig å stille seg spørsmålet om appen Mathmateer vil gjøre en forandring i elevenes læringsutbytte.

I Hudsons (2014) artikkel om ”Best practices for evaluating digital curricula” presenteres begrepet ”blended learning”.”Blended learning” er en modell for kombinert undervisning med blanding av klasseromsundervisning og nettbasert undervisning. Hudson legger vekt på viktigheten av å ha et kritisk syn på bruken av nettbasert undervisning. SAMR-modellen er et nyttig redskap man kan bruke for å kartlegge hvor godt et teknologisk verktøy egner seg i undervisning. Modellen er utviklet av Dr. Ruben Puentedura og består av fire kategorier. Disse kategoriene representerer nivåer for hvordan teknologien bidrar i undervisningen.

Det laveste nivået, Substitution (erstatter) er en digital erstatter av allerede eksisterende ikke-digital hjelpemiddel. Augumentation (erstatter og forbedrer) er det neste nivået, og kan minne om det forrige. Forskjellen er at det her blir introdusert en form for forbedring. Modification (modifisere) er det neste nivået. Her beskrives det at hjelpemiddelet nå tilfører mer en bare forbedring av funksjonalitet. For å bli kategorisert i dette nivået må hjelpemiddelet bidra med noe nytt til undervisningen. Det høyeste nivået, Redefinition (redefinere) representerer at det digitale hjelpemiddelet tilfører noe helt nytt til undervisningen. Det nye som blir tilført har vært ukjente arbeidsmetoder før teknologien ble presentert.

Appen Mathmateer leverer enkle oppgaver i et format som er nytt for elevene. Regneoperasjonene er kjent fra før, men da vanligst ved løsning med penn og papir. Appen er ikke veldig nyskapende, og den tilfører ikke noe nytt til undervisningen. På dette grunnlaget velger vi å plassere Mathmateer under kategorien Augumentation, da den erstatter og til en viss grad forbedrer.

Fordeler og ulemper med Mathmateer

Fordeler

Fordelen med Mathmateer er at det er et interessant spill,  som byr på matematiske utfordringer i et relativt bredt spekter av forskjellige temaer. Appens tredeling henger godt sammen, og man må gjennomføre alle tre delene for å fullføre spillet. Den siste delen av spillet er den mest innholdsrike delen, hvor det er totalt 56 oppdrag. Disse oppdragene kan knyttes opp mot forskjellige temaer i lærerplanen. Spillet er lett å forstå, men krever at man setter seg litt inn i det i starten.

I tillegg til all matematikken som spillet er bygget opp av, er det et tverrfaglig spill. Spillet er på engelsk, som fører til at brukerne får trening i blant annet begrepsbruk i matematikk på engelsk. Når raketten skal bygges må det også tas høyde for fysikkens lover. Her er det viktig at delene til raketten plasseres hensiktsmessig med tanke på rakettens stabilitet og utskytningskraft. Dette kan muligens fenge elever som ellers ikke har stor interesse for matematikkfaget. Om en elev eksempelvis blir ferdig med oppgaver som skal gjøres i timen, vil det kanskje fungere bedre om gulroten etterpå blir at de får leke seg med denne appen fremfor at det deles ut nye mengder med oppgaver tilsvarende de som elevene allerede har jobbet med.

Ulemper

En av de store ulempene med appen, er at gratisversjonen er svært begrenset. I denne versjonen har man kun et knippe oppdrag, og et veldig begrenset antall rakettdeler. Vi mener derfor at om denne appen skal brukes, er man avhengig av å koste på seg 9 kr. for fullversjonen. Fullversjonen vil likevel ikke tilby nok utfordringer over lengre tid, da man alt for lett får tilgang på alle rakettdeler og fra veldig tidlig av har en kraftig rakett.

Litteratur

Hudson, T. (2014). Best practices for evaluating digital curricula. DreamBox Learning, Inc.

Goldenberg, E. P. (2000). Thinking (And Talking) About Technology in Math Classrooms. Education Development Center, Inc.

  • No labels