You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 10 Next »

Denne siden er ment som en introduksjon til oppbygningen av programmer med Java og den typiske måten man strukturerer prosjektene sine på. 

Klasser: 
Det første  vi merker oss ved Java er at det er et objektorientert språk, hvilket innebærer at vi lager klasser (Class). For å ha oversikt over klassene man lager og bruker er det veldig vanlig å ha en .java-fil for hver klasse.
Dette vil si at en klasse med navn Person ofte vil finnes i filen Person.java .

Når man skal lage ett mer eller mindre komplekst program med java, prøver man ofte å følge noen "retningslinjer" for hvordan klassene er strukturert i forhold til hverandre. En ryddig måte å løse dette på er å skille brukerinteraksjon, programflyt og logikk ved å ha klasser som inneholder én av de tre, og ikke en blanding av de.

  • En programflyt-klasse vil typisk styre "neste steg" i programmets gang og spørre eller sende informasjon til de to andre typene klasser. 
  • Brukerinteraksjons-klasser er steder hvor man framstiller noe for brukeren grafisk, eller ber om input fra brukeren. Disse klassene snakker gjerne med hverandre, eller med programflyt.
  • Logikk-klasser er stedet hvor vi finner data og metoder som definerer og forandrer programmets tilstand. 

Pakker:
I Java må alle klasser tilhøre en pakke (package). Den enkleste måten å se på en pakke, er som en mappe i et filsystem. Vi ønsker ofte å strukturere klasser som brukes eller hører sammen i samme pakke. Man kan aksessere public klasser, deres public metoder og felt, på tvers av pakkene. Dette kan gjøres ved å importere hele pakken eller referere til klassen ved hjelp av pakken: package-name.class-name.

Kildekode:

Oversettelse byte-kode:
Når man ønsker å kjøre et programmet man har kildekode til må kildekoden først kompileres av java-kompilatoren. Det spesielle med java-kompilering er at kildekoden oversettes til byte-kode som er plattformuavhengig. En kompilert java-fil kan altså spres til alle operativsystemer og kjøres uavhengig av hvilket operativsystem som kompilerte kildekoden. Dette kommer av at alle operativsystemer har sin spesifikke Java Virtual Machine, JVM, som oversetter java byte-kode til kode som maskinen man sitter på skjønner.

Kjøring:

  • No labels