You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 14 Next »

Policy for universell utforming ved NTNU (Kjetil)

Visjon og verdigrunnlag

Universell utforming er å utforme produkter og omgivelser på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker, i så stor utstrekning som mulig, uten behov for tilpassing og en spesiell utforming. Regjeringen har erklært at Norge skal være universelt utformet innen 2025.  Universell utforming er et uttrykk for en samfunsverdi om likestilling som medøfer samfunnskvaliteteter som er positive for alle innbyggere og for Norge som samfunn. Lover, forskrifter, standardiseringsverktøy og et bredt spekter av tiltak og konkrete virkemidler bygger opp under hovedmålet. Universell utforming av IKT er et viktig nasjonalt delmål i denne sammenheng.

NTNUs strategi og visjon for 2011-2020 er Kunnskap for en bedre verden. Strategien slår fast at NTNU skal møte store sammensatte samfunnsutfordringer, fremme likeverd og bidra til mangfold og likestilling i arbeidsliv og egen virksomhet, og ha et arbeids- og læringsmiljø preget av respekt og omtanke. NTNUs utdanning skal skje i et rikt og inkluderende læringsmiljø.

På bakgrunn av nasjonale mål og NTNU sin egen strategi, verdigrunnlag og teknologiske hovedprofil, er universell utforming av IKT derfor et arbeidsfelt hvor NTNU skal ha et høyt ambisjonsnivå og en klart definert politikk.  NTNU har derfor vedtatt følgende visjon:

  • NTNU skal innen 2020 sørge for universell utforming av all informasjon og informasjons- og kommunikasjonsteknologi, slik at alle studenter og ansatte har tilgang til informasjon og kan ta i bruk nødvendige IKT-baserte støttesystemer til studier og arbeid.

Visjonen om universell utforming av skal nås gjennom en overordnet og fastlagt politikk vedtatt av rektor (dette dokumentet), og med et sett av underliggende og komplementerende dokumenter i form av dynamiske prinsipper og retningslinjer. 

NTNU ser brudd på NTNUs overordnede politikk som diskriminerende for NTNUs studenter og ansatte, og at dette kan NTNUs omdømme.  Overtredelse av denne policy for universell utforming og vedtatte krav til universell utforming vil derfor være et tillitsbrudd mellom brukeren og NTNU, og vil kunne medføre konsekvenser for ansettelses- eller studieforholdet.

Universell utforming av IKT

Diskriminerings- og tilgjengelighetslovens § 11 presiserer hva som menes med IKT i denne sammenhengen:

  • Med informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) menes teknologi og systemer av teknologi som anvendes til å uttrykke, skape, omdanne, utveksle, lagre, mangfoldiggjøre og publisere informasjon, eller som på annen måte gjør informasjon anvendbar. Innen IKT er universell utforming er en dynamisk standard som vil endre seg med ny teknologi og økt kunnskap.

For NTNU vil dette i hovedsak dreie seg om

  • webbaserte systemer (eksternweb, intranett, LMS og andre studentnære systemer)
  • nyanskaffelser eller hovedoppgradering av systemer som er ment for allmenn bruk for studenter og ansatte

Avgrensning

NTNU vil avgrense sin satsning på universell utforming av IKT mot spesifikke og fagnær programvare som ikke er beregnet på allmennheten, og programvare som ikke er egnet for universell utforming.

Dokumentet Prinsipper for universell utforming ved NTNU beskriver ansvar og roller
for universell utforming og fastlegger de overordnede prinsippene for ivaretakelse og vedlikehold av universell utforming ved NTNU. Prosedyrer og rutiner for implementering av prinsippene er gitt i egne dokumenter.

NTNUs mål for universell utforming av IKT (ambisjonsnivået)

  • Ivareta NTNUs, ansattes, studenters og andre brukeres krav til universelt utformede systemer og tjenester.
  • Etablere kontroller for å sørge for at NTNUs informasjon og informasjonssystemer til enhver tid
    tilfredsstiller krav og mål til universell utforming.
  • Sørge for å være i samsvar med gjeldende lover, forskrifter, retningslinjer og være tilnærmet i henhold til internasjonale standarder for universell utforming (WCAG 2.0 og lignende).
  • Etablere ansvar og eierskap for universell utforming ved NTNU.    
  • Motivere ledelse, ansatte, studenter og andre brukere til å opprettholde kunnskap og kompetanse om universell utforming,
    slik at utforming og anskaffelser av informasjon og informasjonssystemer er i henhold til gjeldende lover, interne krav og målsettinger.
  •  

Målgrupper

Alle ved NTNU som driver med innkjøp, publisering og formidling av informasjon gjennom IKT.... blabla

Interessenter

Studenter og potensielle studenter

Ansatte

Allmennheten (brukere)

Tilbydere som må tilpasse seg NTNUs politikk for universell utforming av IKT norsk lovgivning på området.

  • No labels