You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Next »

Søk i hele SESYFOSS-nettstedet: 
Oversikt over SESYFOSS kunnskapsbase
Tilbakemelding til SESYFOSS-administrator.
Tilbake til SESYFOSS-hjemmesiden.

Spam er «uønsket epost».

Selv om begrepet «uønsket epost» ikke er knivskarpt definert finnes det en del felles trekk for meldinger som av de fleste oppfattes som «uønskede».

Det enkleste rådet må være at den enkelte tar kontakt med sin e-post leverandør for å høre hvordan spam håndteres. De fleste kan tilby spam-tjeneste gratis eller mot et lite pristillegg. Flere og flere leser e-post på nettbrett og telefon. Da passer det best med at spam håndteres av e-post leverandøren.

Å bli kvitt spam forutsetter at man klarer å dele meldingene i «ønsket» og «uønsket» epost.

En god oversikt over hva som karakteriseres som spam finnes på http://no.norton.com/spam-spam-go-away/article

Verktøyet for å dele inn meldingene kalles et filter. Hva som er ønsket og uønsket varierer med mottakerne av eposten. Det er derfor vanskelig å lage generelle filtre som passer for alle. Personer som er i et arbeidsforhold har vanligvis et filter som er innebygget i arbeidsgiverens epostprogram, og som tar seg av de mest opplagte «uønskede» e-meldingene. Når man ikke lenger har en arbeidsgiver og er overlatt til seg selv blir det verre. Dette er forholdet for de fleste seniorer. Derfor er det vanskelig å gi generelle råd for å bli kvitt spam.

Et godt råd er å knytte spamfilteret til epostkontoen. Leverandøren av epostsystemet har derfor en nøkkelrolle. Derfor bør den enkelte ta kontakt med sin e-post leverandør for å finne ut hvordan spam håndteres. De fleste epost leverandørene kan tilby spam-tjeneste gratis eller mot et lite pristillegg.

NB! Det praktiske problemet er at det kan være vanskelig å få kontakt med epost leverandøren. Vi vil etter hvert forsøke å legge inn mer spesifikk informasjon om noen utvalgte epost systemer slik at seniorer kan bli mer selvhjulpne.

Man bør generelt være forsiktig med å åpne og lese epost som virker mistenkelig. I utgangspunktet gjelder dette all epost som kommer fra avsender man ikke kjenner. Hvis man åpner er det bekreftelse på at det er en aktiv mailadresse og for avsenderen er det bare å kjøre på med mere spam.

Det er geit å være klar over at epost adresser er en «vare» som omsettes på egne «adresse-børser» for priser på f.eks. 1 krone pr 1000 epost adresser. (Aktive epostadresser er mer verdt enn slike som man ikke vet noe om). Å sende ut 1 million spam meldinger koster altså ikke stort. Hvis man sender ut et lokketilbud på at man har vunnet en million dollar i det nigerianske statslotteriet og kan få oversendt millionen mot å betale et depositum på 100 kroner for å dekke kostnader, og 1 av 10,000 går på limpinnen har man fått overført 10,000 kroner for en utgift på 1000 kroner. Å regne med at 1 av 10,000 fremdeles tror på julenissen er antakelig ikke langt unna virkeligheten.

Det er vanligvis rett fram å nekte å ta mot epost fra spesifiserte adresser. Men, avsenderne er dyktige. De har begynt å forandre avsender adressen hver gang de sender ut for ikke å bli stoppet av spamfilter. Det viser seg at alle avsender adressene er falske. Så det er ikke enkelt å bli kvitt spam.

Hvis man ikke på noe vis klarer å bli kvitt spam, og dette begynner å bli et problem, kan man ordne det ved «å begynne på nytt», få seg en ny epost adresse og stenge den gamle. Dette er selvfølgelig problematisk for alle de som ikke får vite dette og fortsetter å sende epost til den gamle adressen, men kan være en løsning for de som ikke har for stor bekjentskapskrets.

 

Data om kunnskapselementet
Forfatter
Dato
Kontrollert av
Godkjent dato
Revidert av
Dato rev
Kontrollert av
Godkjent dato
asb161030      
  • No labels