Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Sammenligning av målinger utført med to ulike metoder forekommer ofte i medisinske laboratorier. Det kan enten handle om å sammenligne to ulike metoder som er i bruk, eller å vurdere en ny metode i forhold til en godkjent referansemetode.

Hensikten med en slik sammenligning er å avgjøre om én metode kan erstatte en annen uten at det blir en signifikant forskjell i analyseresultatene.
Metodesammenligning utføres ved at paralleller av samme prøvemateriale analyseres med begge metodene. Det bør helst analyseres 50-100 prøver over et stort konsentrasjonsområde i løpet av mindre enn fire timer for å oppnå så like testforhold som mulig. For å avgjøre om metodene gir ulike resultater, ser man på den observerte forskjellen mellom de analyserte parallellene.
For å gjøre en objektiv analyse av datamaterialet, bør det bearbeides med ulike statistiske metoder Korrelasjonen/sammenhengen mellom metodene sjekkes. Dette gjøres ved å lage et korrelasjonsdiagram, ut ifra diagrammet kan korrelasjonskoeffisisenten r beregnes. Korrelasjonskoeffisienten r er et mål på graden av lineær sammenheng mellom metodene. Verdien for r bør være > 0,975 ved et 95% konfidensintervall. Ut fra diagrammet kan også tilfeldige feil oppdages, dette ved at ett eller flere punker kan avvike fra trendlinja. 
korrelasjonsdiagram.JPG
Figur 1: Eksempel på korrelasjonsdiagram, der to metoder sammenlignes mot hverandre.

...


Hver for seg er ikke de statistiske evalueringene nok til å avgjøre om det finnes en signifikant forskjell mellom metodene, men ved å sammenligne flere resultater, får man en god indikasjon på om den nye metoden bør aksepteres eller forkastes.

 

 


 

...

Referanser

  1. E. Kjøbli, I. Lauritsen; Oppgavehefte i medisinsk laboratorieteknologi 2, kvantitative teknikker. Laboratoriekurs L3, 2010 og 2013
  2. C.A. Burtis, E.R. Ashwood, D.E.Bruns; Tietz Fundamentals of Clinical Chemistry 6th edition,Saunders Elsevier 2008, s. 234-238.