Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Include Page
Topplinje med meny og søkefelt
Topplinje med meny og søkefelt

 

 

Denne introduksjonen er beregnet for nybegynnere som enten ikke har brukt datamaskiner før, eller som har brukt datamaskiner så lite at de behøver repetisjon av de mest grunnleggende ferdighetene. Målet er å lære nybegynnere såpass mye at de kan klare seg på egen hånd. Vi forutsetter at den datamaskinen du nå bruker har tastatur. Vi  

Dataskjermen brukes til å vise dokumenter med tekst, bilder, fotografier, video og mye mer.

 

Ofte er skjermen for liten til å vise hele det dokumentet du vil vise fram. Det dokumentet du nå leser i , er altfor stort til at hele dokumentet kan vises på skjermen, alt på en gang. Du kan også se dette på den måten at dataskjermen er et vindu som du ser dokumentet gjennom. Fordi skjerm-vinduet er for lite til at du kan se det hele på en gang, må du kunne bevege deg opp og ned, fram og tilbake og til sides, mens du bare ser en del av dokumentet i skjerm-vinduet. 

Den enkleste måten å bevege dokumentet på dataskjermen  er å bruke tastaturet. Nederst til Nederst (til høyre) på tastaturet finner du fire taster som har hver sin pil, som peker henholdsvis opp og ned, til venstre og til høyre. Dersom du trykker på ned-tasten ser du at skjermpila (i dette tilfellet en loddrett strek) beveger seg nedover på skjermen. Når skjermpila har kommet helt nederst på skjermen begynner teksten å bevege . Du beveger du beveger deg nedover i dokumentet, som beveger seg oppover på skjermen. Den øverste delen av dokumentet forsvinner etter hvert som du trekker mer og mer av den nedre delen av dokumentet inn i skjermvinduet. Så kan du prøve å gå motsatt vei, ved å trykke på opp-tasten. Prøv dette noen ganger, bevege deg opp og ned i dokumentet ved hjelp av pil-tastene. Du kan nå lese hele dokumentet ved å bruke piltastene.

...

Når du venstre-klikker skjer det saker og ting avhenger av hvor skjermpila står når du klikker. Vanligvis får du opp et nytt skjermbilde, som legges over (og skjuler) det skjermbildet du klikket deg fra. Da er det viktig å klare å komme tilbake til det skjermbildet du klikket deg bort fra. Det klarer du ved å klikke på feltet med venstrepil helt til venstre på den 2ndre 2dre linjen ovenfra på dataskjermen, like over den blå linja. Altså: Venstre-klikk på venstrepila i feltet lengst til venstre i 2ndre 2dre linje ovenfra på SESYFOSS dataskjermen. Legg merke til at denne linja ligger utenfor det dokumentet du leser, som starter like under den blå linja.

Senere skal vi forklare hvordan du kan gjøre mye annet med skjermpekeren. Ikke ennå, men litt etter litt. Det kreves en del trening for å lære seg hvordan skjermpekeren skal brukes. Vi vil senere lage et treningsopplegg slik at du kan øve for deg selv i å bruke skjermpeker.

...

"Snarvei-linja" finner du like under tittelen Nybegynner Introduksjon. Denne linja inneholder en rekke snarveier til Hjemmeside, Innhold osv. Du kommer direkte til vedkommende side når du venstreklikker på den blå teksten. Du kan også "bla" mellom de sidene du har lest ved å trykke på venstre-pil og høyre-pil i 2dre linje ovenfra (like over den blå linjen).

Er bokstavene for små?

Du kan regulere størrelsen på bokstavene i dokumentet ved å trykke på feltet med de tre prikkene, helt til høyre i 2dre linje ovenfra på skjermen, like over den blå linjen. Gjør du dette så kommer det opp en såkalt meny. På tredje linje ovenfra i menyen står det Zoom etterfulgt av et minus-tegn, et prosenttall og et pluss-tegn. Venstre-klikker du på pluss-tegnet øker størrelsen på bokstavene (og på prosent-tallet). Dersom bokstavene blir altfor store kan du gjøre dem mindre ved å trykke (venstre-klikke) på minus-tegnet. Prøv dette noen ganger, først øke bokstavstørrelsen og deretter forminske størrelsen. Som du ser har du mange flere muligheter til å gjøre saker og ting ved å klikke (trykke i en trykkfølsom skjerm) i menyen. Dette får vi ta etter hvert. Nok nå. Du har allerede lært ganske mye.


Vi skal så vise hvordan du kan hente data fra internett og fra SESYFOSS, og deretter finne tilbake til den rettledningen du nå leser på.

...

Vi skal først erstatte dokumentet Nybegynner Introduksjon (som du nå leser) med et nytt dokument som heter Brukerveiledning. Deretter skal vi gå tilbake til Nybegynner Introduksjon. Vi får fatt på dokumentet Brukerveiledning ved først å flytte pilen på dataskjermen inn på det feltet over (på denne siden) der feltet i "snarvei-linja" øverst i dette dokumentet der det står Brukerveiledning i blå skrift, og deretter å venstre-klikke mens pila står over den blå skriften. Vi kommer tilbake der vi er nå ved å føre skjermpila opp på venstre-pilen helt øverst på siden, i andre linje ovenfra, og deretter venstre-klikke.

...

For all del, husk på å bruke venstre-pilen for å komme tilbake til der du er nå!!!


Du kan finne mer enn aviser fra aviser på internett, for eksempel filmsnutter fra nettstedet <youtube.com>

...

Dersom du kommer tilbake hit etter å ha sett sketsjen, så har du gjort alt riktig. 

 

For å finne fram i internett må du ha enkle måter å søke etter informasjon

Vi skal demonstrere hvordan søking på internett fungerer ved å søke etter IKT-opplysninger i SESYFOSS.

...

For å få et inntrykk av hvordan SESYFOSS virker, kan du skrive inn et søkeord i søkefeltet øverst til venstre på denne siden, for eksempel øverst til høyre i snarvei-linja øverst i dette dokumentet, for eksempel kan du skrive windows og klikke på search. Du får da opp en liste over alle opplysninger i SESYFOSS samlingen  som er tilknyttet søkeordet windows. 

Husk på å bruke venstre-pilen for å komme tilbake til der du er nå!!!


Du har lært nok til at du kan klare deg på egen hånd, hvis du våger å uten gå videre uten hjelp.

I SESYFOSS er der flere elementære lær-deg-selv-kurs som du kan forsøke deg på. Trykk på Opplæring feltet i snarvei-linja øverst i dette dokumentet. Du kan bruke opp-tasten for å komme til toppen av dokumentet. 

Ikke vær engstelig. Du klarer ikke å ødelegge datamaskinen. Stå på!!!!!



Data om kunnskapselementet

Forfatter
Problem
formulering
Dato
Forfatter
Problem
løsning

Dato  

Kontrollert
av
Godkjent
dato
Revidert
av
Revisjons
dato
Revisjon
kontrollert
av
Godkjent
dato

 asb

170418 

170618