Denne introduksjonen er beregnet for nybegynnere som enten ikke har brukt datamaskiner før, eller som har brukt datamaskiner så lite at de behøver repetisjon av de mest grunnleggende ferdighetene. Målet er å lære nybegynnere såpass mye at de kan klare seg på egen hånd. Vi forutsetter at den datamaskinen du nå bruker har tastatur. 

Dataskjermen brukes til å vise dokumenter med tekst, bilder, fotografier, video og mye mer.

Ofte er skjermen for liten til å vise hele det dokumentet du vil vise fram. Det dokumentet du nå leser, er altfor stort til at hele dokumentet kan vises på skjermen, alt på en gang. Du kan også se dette på den måten at dataskjermen er et vindu som du ser dokumentet gjennom. Fordi skjerm-vinduet er for lite til at du kan se det hele på en gang, må du kunne bevege deg opp og ned, fram og tilbake og til sides, mens du bare ser en del av dokumentet i skjerm-vinduet. 

Den enkleste måten å bevege dokumentet på dataskjermen  er å bruke tastaturet. Nederst (til høyre) på tastaturet finner du fire taster som har hver sin pil, som peker henholdsvis opp og ned, til venstre og til høyre. Dersom du trykker på ned-tasten ser du at du beveger deg nedover i dokumentet, som beveger seg oppover på skjermen. Den øverste delen av dokumentet forsvinner etter hvert som du trekker mer og mer av den nedre delen av dokumentet inn i skjermvinduet. Så kan du prøve å gå motsatt vei, ved å trykke på opp-tasten. Prøv dette noen ganger, bevege deg opp og ned i dokumentet ved hjelp av pil-tastene. Du kan nå lese hele dokumentet ved å bruke piltastene.


Så må du lære hvordan du kommuniserer med dataskjermen ved hjelp av skjermpeker.

Vi forutsetter at den datamaskinen du bruker er satt opp med en skjermpeker, en "mus", som ser ut som figuren under til venstre. Alternativt kan skjermpekeren være innebygd i datamaskinen, som i figuren under til høyre.

Ved hjelp av skjermpeker kan du kan styre en pil som viser hvor du er på dataskjermen. Skjermpekeren kalles ofte for "mus", fordi den ser ut som en liten mus som beveger seg på hjul, og som du flytter med handa. Musa er enten koplet opp til datamaskinen med en ledning (musa til venstre), eller med trådløs oppkopling (musa til høyre).  Musa har to knapper som du kan klikke med, en venstre-knapp og en høyre-knapp. Når du beveger skjermpekeren beveges pila på skjermen tilsvarende. Dersom skjermpekeren er innebygd i form av en berøringsmatte med to knapper, beveger man skjermpila ved hjelp av en av en av fingrene, som strykes over berøringsmatta inntil skjermpila er plassert på ønsket sted på skjermen.


 

I det følgende skal du bare bruke venstre-knappen: du skal venstre-klikke.

Når du venstre-klikker skjer det saker og ting avhenger av hvor skjermpila står når du klikker. Vanligvis får du opp et nytt skjermbilde, som legges over (og skjuler) det skjermbildet du klikket deg fra. Da er det viktig å klare å komme tilbake til det skjermbildet du klikket deg bort fra. Det klarer du ved å klikke på feltet med venstrepil helt til venstre på den 2dre linjen ovenfra på dataskjermen, like over den blå linja. Altså: Venstre-klikk på venstrepila i feltet lengst til venstre i 2dre linje ovenfra på SESYFOSS dataskjermen. Legg merke til at denne linja ligger utenfor det dokumentet du leser, som starter like under den blå linja.

Senere skal vi forklare hvordan du kan gjøre mye annet med skjermpekeren. Ikke ennå, men litt etter litt. Det kreves en del trening for å lære seg hvordan skjermpekeren skal brukes. Vi vil senere lage et treningsopplegg slik at du kan øve for deg selv i å bruke skjermpeker.

Hva du gjør dersom du går deg vill og ikke finner tilbake der du startet fra

Det er fort gjort å "gå seg vill" når du begynner å klikke inn nye sider fra internett. Der er tre måter å komme tilbake på "den rette vei". Du kan avslutte SESYFOSS og starte på nytt. Du kan bruke SESYFOSS "snarvei-linja" øverst på skjermsida. Du kan bla deg tilbake i de sidene du har lest på veien når du har "gått deg vill".

"Snarvei-linja" finner du like under tittelen Nybegynner Introduksjon. Denne linja inneholder en rekke snarveier til Hjemmeside, Innhold osv. Du kommer direkte til vedkommende side når du venstreklikker på den blå teksten. Du kan også "bla" mellom de sidene du har lest ved å trykke på venstre-pil og høyre-pil i 2dre linje ovenfra (like over den blå linjen).

Er bokstavene for små?

Du kan regulere størrelsen på bokstavene i dokumentet ved å trykke på feltet med de tre prikkene, helt til høyre i 2dre linje ovenfra på skjermen, like over den blå linjen. Gjør du dette så kommer det opp en såkalt meny. På tredje linje ovenfra i menyen står det Zoom etterfulgt av et minus-tegn, et prosenttall og et pluss-tegn. Venstre-klikker du på pluss-tegnet øker størrelsen på bokstavene (og på prosent-tallet). Dersom bokstavene blir altfor store kan du gjøre dem mindre ved å trykke (venstre-klikke) på minus-tegnet. Prøv dette noen ganger, først øke bokstavstørrelsen og deretter forminske størrelsen. Som du ser har du mange flere muligheter til å gjøre saker og ting ved å klikke (trykke i en trykkfølsom skjerm) i menyen. Dette får vi ta etter hvert. Nok nå. Du har allerede lært ganske mye.


Vi skal så vise hvordan du kan hente data fra internett og fra SESYFOSS, og deretter finne tilbake til den rettledningen du nå leser på.

NB! Ikke gjør noe som helst før du har lest de neste fire setningene!!!!!

Vi skal først erstatte dokumentet Nybegynner Introduksjon (som du nå leser) med et nytt dokument som heter Brukerveiledning. Deretter skal vi gå tilbake til Nybegynner Introduksjon. Vi får fatt på dokumentet Brukerveiledning ved først å flytte pilen på dataskjermen inn på det feltet i "snarvei-linja" øverst i dette dokumentet der det står Brukerveiledning i blå skrift, og deretter å venstre-klikke mens pila står over den blå skriften. Vi kommer tilbake der vi er nå ved å føre skjermpila opp på venstre-pilen helt øverst på siden, i andre linje ovenfra, og deretter venstre-klikke.

Hvis du husker det du har lest i de forrige to setningene kan du begynne å bevege skjermpila og venstre-klikke!!!

Prøv dette: Først venstre-klikk på Brukerveiledning, deretter venstre-klikk på venstre-pilen på 2ndre linje ovenfra øverst til venstre på skjermen.

Dersom du kommer tilbake hit så har du gjort alt riktig.

Vi skal så gjøre et forsøk på å lese aviser på internett.

NB! Ikke gjør noe som helst før du har lest de neste åtte setningene!!!!!

På linje nummer to ovenfra på skjermen finner du et felt med en hengelås, nummer fire fra venstre. I dette feltet står det  <https://www.ntnu.no/wiki/pages/editpage.action?pageId=107250483>. Dette er det interne kodenavnet på den siden du leser nå. Alle sider på internett har sitt eget navn. Dersom du skriver inn vg.no i dette feltet, får du opp forsiden på VG på skjermen. Du kommer tilbake til her du er nå ved å klikke på venstrepilen som står helt til venstre på 2dre linje ovenfra. 

Nå skal vi gjøre et forsøk. Dersom du nå skriver inn vg.no bak hengelåsen i 4.de felt på linje 2 skal du få opp en ny side som heter vg.no. Dette er forsiden på dagens VG. For å komme tilbake til der du er nå må du klikke på venstre-pilen helt til venstre i 2dre linje ovenfra øverst på skjermen.

Prøv dette: Først skriv inn vg.no i feltet etter hengelåsen i 2ndre linje øverst på skjermen, klikk så på enter-tasten, les forsiden på VG, og deretter klikker du på venstre-pilen lengst til høyre i 2ndre linje ovenfra på dataskjermen.

Dersom du kommer tilbake hit så har du gjort alt riktig.

(NB! Legg merke til at i 2dre linje øverst på skjermen ser du ikke lenger noen hengelås foran  navnet på forsiden til VG. Det behøver du ikke å bry deg med. Det har å gjøre med hvordan dette spesielle datasystemet fungerer).

Du har allerede lært en av mange måter å finne fram på internett hvis du kjenner adressen der internett-data ligger lagret

På internett finner man mange aktører som gjerne vil presentere data for de som ønsker å se. Enten selger de data mot betaling, eller de gir bort data, for eksempel i form av reklame. Hver av aktørene på internett har en internett adresse. Når denne tastes inn i det såkalte adressefeltet på skjermen settes det opp kontakt til aktøren.

Du ser umiddelbart at "snarvei-linja" øverst på sida ikke er der lenger når du henter inn internettdata utenfra SESYFOSS.

Husk på å bruke venstre-pilen for å komme tilbake til der du er nå!!!

Vår "snarvei-linje" er spesiell for SESYFOSS. Andre internett-aktører presenterer andre forsider, og andre typer snarveier. Forsøk deg fram med internett adressene dagbladet.no, aftenposten.no, yr.no.

For all del, husk på å bruke venstre-pilen for å komme tilbake til der du er nå!!!


Du kan finne mer enn aviser på internett, for eksempel filmsnutter fra nettstedet <youtube.com>

Vi skal nå hente inn en sketsj som viser hvordan veiledning kan ha foregått for  5-600 år siden når leserne skulle læres opp til å bruke skrivebøker istedenfor skriftruller. Dette var et stor teknologisk forandring, å få en bok å bla i til erstatning for en papir-rull med skrift til å lese fra etter hvert som den ble rullet ut. Sketsjen heter "Helpdesk i Middelalderen".

Denne sketsjen distribueres på et nettsted som heter youtube.com. Dette nettstedet følger sine egne regler, og er ikke en del av SESYFOSS. Vi har laget en lenke fra SESYFOSS til denne sketsjen på youtube.com. Sketsjene på youtube.com er organiserte slik at når du har sett en sketsj til ende fortsetter du med neste sketsj dersom du ikke kommer deg tilbake til der du var ved å gjøre et venstre-klikk (2dre linje til venstre, fra toppen av skjermen). Du har nå mulighet til å bruke de neste timene til å se stadig nye sketsjer, helt til du er lei. Du kan bryte av når som helst ved å bruke venstre-pilen. For hver gang du klikker på venstre-pilen klikker du deg en sketsj tilbake, helt inntil du havner på den siden du er nå.

Husk på å bruke venstre-pilen for å komme tilbake til der du er nå!!!

Nå kan du klikke på den blå teksten https://www.youtube.com/watch?v=szY37Td5l0E

Dersom du kommer tilbake hit etter å ha sett sketsjen, så har du gjort alt riktig.

Sketsjen viser hvor vanskelig det er å finne ut av ny teknologi, i dette tilfelle å gå fra skriftrull til skrivebok.

Husk på å bruke venstre-pilen for å komme tilbake til der du er nå!!!

Den sketsjen som følger etter skriftrull sketsjen "Helpdesk i Middelalderen" viser en vanlig veiledningssituasjon nå for tiden, der en IKT-nybegynner strever med å finne ut av hvordan man skal bruke datamaskiner. Etter at du har sett sketsjen kan du venstre-klikke deg tilbake hit, og gå på med friskt mot for å lære deg såpass mye mer om datamaskiner til at du klarer deg på egen hånd.

Nå kan du se neste sketsj ved å venstre-klikke på https://www.youtube.com/watch?v=0cmty7csYSw


Dersom du kommer tilbake hit etter å ha sett sketsjen, så har du gjort alt riktig. 

 

For å finne fram i internett må du ha enkle måter å søke etter informasjon

Vi skal demonstrere hvordan søking på internett fungerer ved å søke etter IKT-opplysninger i SESYFOSS.

Hver IKT-opplysning i SESYFOSS er knyttet opp mot ord som beskriver innholdet i opplysningen. Slike ord kalles nøkkelord. For å finne fram i samlingen av IKT-opplysninger skriver man inn søkeord, som brukes til å velge ut de IKT-opplysningene som har nøkkelord som passer med søkeordene.

For å få et inntrykk av hvordan SESYFOSS virker, kan du skrive inn et søkeord i søkefeltet øverst til høyre i snarvei-linja øverst i dette dokumentet, for eksempel kan du skrive windows og klikke på search. Du får da opp en liste over alle opplysninger i SESYFOSS samlingen  som er tilknyttet søkeordet windows. 

Husk på å bruke venstre-pilen for å komme tilbake til der du er nå!!!


Du har nå lært nok til at du kan klare deg på egen hånd, hvis du våger å uten gå videre uten hjelp.

I SESYFOSS er der flere elementære lær-deg-selv-kurs som du kan forsøke deg på. Trykk på Opplæring feltet i snarvei-linja øverst i dette dokumentet. Du kan bruke opp-tasten for å komme til toppen av dokumentet. 

Ikke vær engstelig. Du klarer ikke å ødelegge datamaskinen. Stå på!!!!!



Data om kunnskapselementet

Forfatter
Problem
formulering
Dato
Forfatter
Problem
løsning

Dato  

Kontrollert
av
Godkjent
dato
Revidert
av
Revisjons
dato
Revisjon
kontrollert
av
Godkjent
dato

 asb

170618