Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Include Page
Topplinje med meny og søkefelt
Topplinje med meny og søkefelt


UFERDIG. Siste oppdatering 8.oktober, 2016Internett er fullt av lesverdig stoff om hvordan datamaskiner er oppbygde. I det følgende er det kopiert en del stoff fra Wikipedia. Lenkene i det følgende viser til wikipedia artikler.

En datamaskin er en samling av mekaniske og elektroniske komponenter som ved hjelp av dataprogrammer kan utføre arbeidsoppgaver på en effektiv måte. En datamaskin virker ved at den henter fram én og én instruksjon fra et lager, utfører instruksjonen og lagrer resultatet et sted.

Det spesielle med en datamaskin er at den arbeider med data, som er representert ved såkalt binære tall. Dette gjelder både data som bearbeides, og instruksjonene som styrer regneoperasjonene i maskinen. Instruksjonene er svært enkle: addisjon, multiplikasjon, lagring og kopiering. Det kreves vanligvis store mengder instruksjoner for å utføre komplekse operasjoner. Samlingen med instruksjoner kalles et program.

Instruksjonene et menneske skriver når det programmerer en datamaskin kalles kildekode. Kildekode er leselig for mennesker, men må oversettes for å bli instruksjoner til datamaskinen. Denne prosessen kalles enten kompilering eller tolking, avhengig av om det gjøres på forhånd eller mens programmet kjører.

Fra begynnelsen var datamaskinen i hovedsak et hjelpemiddel for å utføre aritmetiske og matematiske beregninger, men i dag er den en del av vår livsstil og finnes i de fleste miljøer, for eksempel som PC-er, i mobiltelefoner, biler og minibanker, og i næringslivet.

De synlige delene av en datamaskin er skjerm og tastatur. Selve datamaskinen som regneenheten, som utfører databehandlingen er ofte innebygd i skjermen og/eller tastaturet.

 

Det finnes så mye godt Internett er fullt av lesverdig stoff om hvordan datamaskiner er oppbygde.I stedet for å skrive en egen SESYFOSS beskrivelse henviser derfor til artikler som for det meste datamaskiner at vi lar være å skrive mer her, men viser til de følgende henvisningene, som er skrevne for litt øvde databrukere.

...