Denne seksjonen om datamaskinens tekniske oppbygging  inngår som del av beskrivelsen av datamaskinens oppbygging og virkemåte i det tematiske området digitalt utstyr.  

En datamaskin er en samling av mekaniske og elektroniske komponenter som ved hjelp av dataprogrammer kan utføre arbeidsoppgaver på en effektiv måte.  Det spesielle med en datamaskin er at den arbeider med data, som er representert ved såkalt binære tall. Dette gjelder både data som bearbeides, og instruksjonene som styrer regneoperasjonene i maskinen. Et binært tall består av sifrene 0 og 1, og kan tolkes på flere vis, enten som bokstav-koder eller som tall i to-tallsystemet, eller som instruksjonskoder.

En datamaskin virker ved at den henter fram én og én instruksjon fra et lager, utfører instruksjonen og lagrer resultatet i datalageret. Instruksjonene er svært enkle: addisjon, multiplikasjon, lagring og kopiering. Det kreves vanligvis store mengder instruksjoner for å utføre komplekse operasjoner. Samlingen med instruksjoner kalles et program.

Instruksjonene et menneske skriver når det programmerer en datamaskin kalles kildekode, som er leselig for mennesker, men må oversettes for å bli instruksjoner til datamaskinen. Oversettingsprosessen kalles vanligvis kompilering. 

Alle datamaskiner har samme oppbygging, som kalles von Neuman arkitekturen:

  • Et arbeids-lager (sentralhukommelse) som inneholder både data og instruksjoner på binær form
  • En beregningsenhet som utfører matematiske og logiske operasjoner
  • En styringsenhet som tolker instruksjonene og sørger for at de blir utført
  • Inn/ut-enheter som sørger for kommunikasjon mellom bruker og kontrollenhet

Beregningsenheten og styringsenheten er bygd sammen og kalles CPU - Central Processing Unit.

Det er mange typer datamaskiner, fra de største såkalte supermaskinene, til de minste mikroprosessorene. I SESYFOSS konsentrerer vi oss om bærbare personlige datamaskiner.

På internett finnes det så mye lesverdig stoff om datamaskiner at vi lar være å skrive mer her, men viser til de følgende henvisningene, som er skrevne for litt øvde databrukere.

Mer informasjon om datamaskiner finner du i

 

 

Data om kunnskapselementet
Forfatter
Problem
formulering
Dato
Forfatter
Problem
løsning
Dato
Kontrollert
av
Godkjent
dato
Revidert
av
Revisjons
dato
asb asb170724