Scratch er et programmeringsverktøy som flere skoler allerede har tatt i bruk. Det som skiller Scratch fra de fleste andre programmeringsspråk, er at det er et såkalt blokk-programmeringsspråk. Det betyr at i stedet for å skrive inn kommandoer, kan man bygge blokker av kommandoer som da kjøres ovenfra og ned.

Det finnes et vell av mulige kommandoer, og man kan arbeide med variable, funksjoner og løkker. Det vil si at Scratch har mye av funksjonaliteten til et vanlig programmeringsspråk, men med noen begrensninger, selvsagt.

I Scratch kan man arbeide med matematiske begreper som geometri, aritmetikk, variable og funksjoner. Nedenfor er et arbeid som ble utført med noen lærere på etter- og videreutdanning for lærere. Dette var en introduksjon til programmering, og flere hadde aldri prøvd å programmere før. Det matematiske temaet er geometri.

Målet for økten var ikke å lære matematikk med programmering, men å få en introduksjon til programmering gjennom et "selvstyrende" opplegg. Målet var at opplegget skulle skape behov for bruk av variable, løkker, betingelser, funksjoner etc. Dette ved å spørre etter generaliseringer av koden (f.eks. lag regulære 25-gon, 50-gon, 100-gon og n-gon) og å gjøre den så kort som mulig. 

Oppgaven 

Programmering i Scratch

 Vi skal nå undersøke og eksperimentere litt med programmering i Scratch. Gå inn på scratch.mit.edu. Du kan velge norsk språk her. Her finner du mange ressurser og veiledninger. Klikk litt rundt på siden og les litt om Scratch. Når du er klar til å prøve litt programmering, trykker du på Start Creating. Da kommer du inn på programmeringssiden.

Scratch er et språk hvor man bruker blokker for å programmere, så det kalles ofte blokkprogrammering. Det betyr at man slipper å skrive instruksjoner som man må med tradisjonelle programmeringsspråk som Python, C++, Pascal, Java etc…

Blokkene er instruksjoner som forteller hva katten til høyre skal gjøre. Prøv med ulike blokker og se hva som skjer. Få den til å bevege seg, si noe, regne ut noe osv.

Oppgave 1

a)     Programmer katten til å lage et kvadrat. Du kan slå på sporing, slik at katten lager en linje etter hvert som den går rundt på skjermen.

b)     Prøv å få katten til å lage flere ulike trekanter og firkanter. For eksempel parallellogram, trapes, romber etc.

c)     Kan du prøve å lage andre figurer som polygoner med flere enn fire kanter? Lag et program som kan ta inn et tall og tegne et polygon med så mange kanter. Hva skjer om du øker antall kanter?

d)     Programmer et estimat av pi ved bruk av polygonene.

e)     Diskuter med gruppen hva slags matematiske begreper og ideer som kommer fram i dette arbeidet. Diskuter det didaktiske perspektivet i aktivitetene ovenfor.