Osmose er en prosess som skjer naturlig i kroppen. Prinsippet går ut på at kroppen skal utjevne trykk og konsentrasjonsforskjeller ved at stoffene går fra steder med høy konsentrasjon/trykk til lavt konsentrasjon/trykk. Revers osmose har det samme prinsippet, bare at det går motsatt vei. For at dette skal gå, er man nødt å tilføre trykk slik at det går fra lav konsentrasjon til høy konsentrasjon.

Revers osmose er en metode som brukes til å "rense" vann/ øke vannkvaliteten. Dette er en svært økonomisk og enkel metode som blir mye brukt. Membranen fjerner 95-99% av organiske stoffer, bakterier, andre partikler og 90-97% av alle ioniserte og oppløste mineraler.

Teknikken går ut på at en væske blir påført høyt trykk mot en selektiv membran, hvorpå rent vann blir presset gjennom membranen mens større ioner og molekyler blir holdt tilbake. Løste stoffer passerer også gjennom membranen.



Figur 1: Revers osmose.


Fordeler:
-Enkelt og billig.
-Trenger ikke mye vedlikehold.
-Fjerner til en viss grad alle typer forurensing, og er derfor svært nyttig som første steg i en lengre renseprosess. 
-Det er enkelt å overvåke driftens parametere. (eks. trykk og temperatur)


Ulemper:
-Gir ikke vann som er rent nok til bruk på laboratoriet.
-Begrenset hastighet fører til at man trenger membran med stor overflate. 
-Membranen kan bli raskt slitt. 

Bruksområder:
Revers osmose er den vanligste metode for rensing av sjøvann til drikkevann. Metoden blir også brukt i industrien til å rense regnvann og avfallsvann slik at det kan brukes i produksjon og til kjøling av maskineri. I Hydrogenproduksjon blir det brukt for å hindre at elektroder blir dekket av mineraler. Revers osmose har også flere bruksområder innen matproduksjon og mye mer.




Kilder:
Forelesning i Medisinsk Laboratorieteknologi 2 med Randi Utne Holt den 27.09.2011
Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_osmosis
Tietz, fundamentals of clinical chemistry, 6th edition 2008 Saunders - Carl A. Burtis, Edward R. Ashwood, David E. Bruns. ISBN: 978-0-7216-3865-2- side 23.
http://www.millipore.com/lab_water/clw4/tutorial&tabno=5

  • No labels