Kolesterol tilhører stoffgruppen steroider og er et lipid, se figur 1. Den utgjør opphavssubstansen for andre steroider som binyrebarkhormoner, kjønnshormoner, D-vitaminer og gallesyre. Kolesterol finnes i alle kroppens celler, særlig i cellemembranen der den er en viktig byggesten. En mindre del tilføres gjennom maten, resten syntetiseres enzymatisk i kroppscellene. De viktigste kildene til kolesterol i mat er animalske matvarer som melkeprodukter, kjøtt og egg. (3) 

Kolesterol kan verken løses i vann eller i blod, og må derfor pakkes inn i lipoproteiner for å kunne bli fraktet rundt om i kroppen. For høyt innhold av kolesterol i blodplasma er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdommer pga åreforkalkning (aterosklerose). Lipoproteinet LDL- kolesterolbidrar til å danne/øke denne åreforkalkningen, mens lipoproteinet HDL-C har en beskyttende effekt. Det er mulig å arve for høyt kolesterol, men det kan også komme av dårlig kosthold. Personer med høyt blodtrykk og personer med diabetes mellitus type 2 (grunnet lav følsomhet for insulin) har ofte høyt kolestrol, dette kalles metabolsk syndrom. (2)


external image Kolesterol.png
Figur 1: strukturformel for kolesterol

Ved prøvetaking for kolesterol brukes serum eller heparinplasma. Det må ha gått minst et døgn fra pasientens siste alkoholinntak, og pasienten må ha fastet i 12 timer før prøvetaking. Dersom pasienten har hatt en akutt sykdom fører dette til lavere verdier og prøvetaking må foregå 3 uker etter lett sykdom og 3 måneder etter alvorlig sykdom. (1)

Referanseområde for beregnet LDL-kolesterol i plasma og serum ved St. Olav (1):
<30 år: 1,2 - 4,3 mmol/L
30-49 år: 1,4 - 4,7 mmol/L
>49 år: 2,0 - 5,3 mmol/L

Referanseområde for HDL-kolesterol i plasma og serum ved St. Olav (1):
Kvinner: 1,00 - 2,70 mmol/L
Menn: 0,80 - 2,10 mmol/L

Referanseområde for kolesterol i plasma og serum ved St. Olav (1):
<30 år: 2,9 - 6,1 mmol/L
30-49 år: 3,3 - 6,9 mmol/L
>=50 år: 3,9 - 7,8 mmol/L

 

 


 


Referanser

  1. St. Olavs hospital. Brukerhåndbok, analyser og undersøkelser. Sist sjekket: 26/09/12 på verdensveven: http://www.helse-midt.no/ftp/stolav/labhandboker/Medisinsk_biokjemi/ask/TestFinder.html
  2. McMurry&Simanek, 2003. Fundamental of Organic Chemistry, fifth edt. Forlag: Brooks/Cole .
  3. Britt Lande. Kolesterol (SML-artikkel). Store Norske Leksikon. Sist sjekket: 26/09/12 på verdensveven: http://www.snl.no/.sml_artikkel/kolesterol