Et koenzym er en kofaktor, og er en av tre typer faktorer som påvirker enzymaktiviteten i kroppen.

Koenzymet er et relativt varmestabilt molekyl som er nødvendig i enzymkatalyserte reaksjoner og aktiverer enzymer. Et koenzym er en organisk kofaktor(en forbindelse eller et stoff som er nødvendig for at et enzym kan utøve sin katalytiske virkning) som sammen med enzymet binder seg med svake bindinger til det aktive sete. Siden koenzymet er løst bundet, dissosierer det lett vekk fra enzymet etter at enzymreaksjonen er avsluttet, og på den måten fungerer det som en transportør av atomer eller molekyler innen cellene.

Eks. på koenzym: NAD, NADH, Flavin mononukleotid (FMN), Pyridoksalfosfat, Askorbat, Thiamindifosfat, Biotin, Tetrahydrofolinsyre og Koenzymet (CoA).

Koenzymer er ofte nukleotider. De forandres kjemisk i de reaksjoner som enzymet katalyserer, og må derfor endres tilbake til den originale form av et annet enzym for igjen å kunne brukes under en ny enzymreaksjon.

Koenzymer er små organiske molekyler som må tilføres igjennom kosten. Et for lavt inntak reduserer enzymaktiviteten i cellene og kan være skadelig. Mange vitaminer er deler av koenzymet. 

 

 


 


Referanser

  1. http://medtekipedia.wikispaces.com/Enzymaktivitet
  2. http://medtekipedia.wikispaces.com/Aktivt+sete+%28enzym%29
  3. http://www.mn.uio.no/bio/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/k/koenzym.html
  4. http://snl.no/koenzym