HMS er forkortelse for helse, miljø og sikkerhet, og er en samlebetegnelse på arbeid innen miljøvern, arbeidsmiljø, sikkerhet og trygghet for ansatte og studenter.

 Det blir tilrettelagt HMS for å forebygge skader og miljøforstyrrelser, ivareta et sunt arbeidsmiljø og sikre brukere et godt inne og ute- miljø. (1)

 I denne forbindelse stilles det krav både til arbeidsgiver og de ansatte gjennom arbeidsmiljøloven og dens forskrifter.(2) Forskriften om helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid som omtaler oppgavene lederen og de ansatte på arbeidsplassen har, kalles internkontrollforskriften. Denne skal sikre at problemer oppdages og tas hånd om i tide, samt være en kontinuerlig prosess i driften av virksomheten, her laboratoriet. (3)

Arbeidsgiveren har hovedansvaret for at arbeidsmiljøet er bra nok i forhold til hva regelverket krever. Dette innebærer blant annet hele tiden å følge med på tilstandene i lokalene og arbeidsplassene med tanke på risikofaktorer som kan gå ut over de ansattes helse og velbefinnende. Dette gjøres ved hjelp av målinger og kontroller av miljøet og de ansattes helse, og det igangsettes tiltak der det er nødvendig. Slike oppgaver kan gjøres av andre enn arbeidsgiveren, men det er arbeidsgiveren som har ansvaret for å sørge for at oppgavene utføres av kompetente personer etter regelverket. Arbeidsgiveren har også ansvar for at de ansatte får tilstrekkelig opplæring og veiledning i arbeidet sitt, i tillegg til å fordele arbeidet på en rettferdig måte i forhold til kompetanse, arbeidskapasitet og alder. Alle individer er ulike og arbeider forskjellig, og dette skal arbeidsgiveren ta hensyn til. (2)

Arbeidstakerne skal delta i tiltakene som igangsettes for å ivareta et godt arbeidsmiljø, og de har plikt til å følge instrukser og rutiner på arbeidsplassen som innebærer vern og sikkerhet. De skal også rapportere til arbeidsgiver hvis de oppdager feil og mangler de selv ikke kan gjøre noe med. Dette krever at arbeidsgiver gir de ansatte tilstrekkelig informasjon om tilstandene og slipper arbeidstakerne til der de kan bidra med sine erfaringer og kunnskaper. I arbeidet med helse, miljø og sikkerhet er det altså viktig at det er et godt samarbeid mellom arbeidsgiveren og de ansatte. (2)

Laboratoriet er en spesielt risikofylt arbeidsplass. Her stilles det krav til HMS-arbeidet gjennom blant annet “forskrift om vern for eksponering for kjemikalier på arbeidsplassen” og “forskrift om vern mot eksponering for biologiske faktorer”. For laboratoriet som arbeidsplass stilles det krav til for eksempel rutiner ved arbeid med helsefarlige stoffer, ventilasjonsanlegg, verneutstyr, arbeidsantrekk, vern mot UV- og IR-stråling, renhold, rutiner ved kjemikaliesøl- og avfallshåndtering og standard på birom som vaskerom, lagerrom og kjøle-/fryserom. En av de viktigste faktorene det stilles krav til i HMS-arbeidet i laboratorium er rutiner ved smittefare. Alle kjemikalier skal være forskriftsmessig merket, og
HMS-datablad skal være tilgjengelig i laboratoriet. (4)

HMS i laboratorium omfattes av disse 11 lovene:
Arbeidsmiljøloven
- Brannvernloven
- Loven om elektrisk anlegg
Forurensningsloven
- Produktloven
- Loven om brannfarlige varer
- Loven om eksplosive varer
- Sivilforsvarloven
Genteknologiloven
Strålevernloven
Smittevernloven
(5)


Over er det vist en video om hvordan man kan søke etter informasjon om kjemikalier i et sikkerhetsdatablad vha EcoOnline.

 

 

 

 


Referanser

1) Wikipedia (2011), Helse, miljø og sikkerhet – Wikipedia, URL: http://no.wikipedia.org/wiki/Helse,_milj%C3%B8_og_sikkerhet [26.09.11]

2) Arbeidstilsynet, Faktaside: Roller i HMS-arbeidet, URL: http://www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=207363#Arbeidsgiver [26.09.11]

3) Arbeidstilsynet, Faktaside: Internkontroll, URL: http://www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=207426 [26.09.11]

4) Arbeidstilsynet, Artikkel: Laboratoriet – Sikkerhet og arbeidsmiljø, URL: http://www.arbeidstilsynet.no/artikkel.html?tid=79447 [29.09.11]

5) Ytrehus, Siri, Forelesning: Kvalitetssikring og prosedyrer [30.09.11]

  • No labels