Hensikt

Hensikten med denne howto'en er å gi et lite innblikk i hva SSH er for noe, hva det kan brukes til og sist, men ikke minst; hvordan bruke det.

Hva er SSH?

SSH er en protokoll som lager en sikker kanal mellom deg og en ekstern maskin. I prinsippet kan du gjennom denne kanalen arbeide på maskinen som om du satt der selv. Dette er jo selvsagt praktisk i mange sammenhenger. 

Hva kan det brukes til?

IDI har mange forskjellige servere. Den som er mest aktuell for studentene er: login.idi.ntnu.no . Denne Sun - serveren har adgang for alle studenter, den inneholder studentenes personlige hjemmekataloger, sambatjener - for oppkobling av hjemmeområde mot Windows og støtte for X11 eller grafisk vidreføring. Grafsik vidreføring vil si at du kan åpne grafiske programmer på serveren og vidreføre bildet gjennom SSH kanalen og til din maskin.

Ved å koble til f.eks. login.idi.ntnu.no har du muligheten til å gjøre en rekke oppgaver fra hvor som helst. Du trenger verken å være på NTNU eller en  VPN tilkobling for å få tilgang. 

Eksempler på hva du kan gjøre over SSH:
- Lese mailen din vha. programmet pine
- Lage/flytte/kopiere/slette filer og mapper på ditt hjemmeområde
- Endre filrettigheter se vår HowTO  (Chmod)
- Benytte seg av IRC med programmet  irssi
- Skrive C/C++ programmer og kompilere disse
- Skrive LateX dokumenter og lage DVI/PDF filer av disse
- Jobbe mot databaser MYSQL
+++

 

Hva trenger jeg?

Linux: Du trenger kun en terminal/console og en installert ssh klient. Denne klienten er som regel alltid installert som standard i de fleste Linux distroer, Ubuntu inkludert.

Windows: Her har du to muligheter. Enten kan du legge inn et Unix-miljø som har en ssh klient installert. Cygwin er et godt alternativ. http://www.cygwin.com/ Eller du kan benytte deg av Putty. Putty er en terminal applikasjon som fungerer som en klient for blant annet SSH, Telnet m.f.

En IDI-konto hvis du skal inn på login.idi.ntnu.no

 

Skritt for skritt

Linux/Unix:

 1. Det første du må gjøre er å starte en terminal. I Gnome finner du denne under Applications->Accessories->Terminal

2. I denne terminalen skriver du: ssh ntnubrukernavn@login.idi.ntnu.no .

Terminal selje

3. Det kan hende den ber deg om du vil godta denne maskinen som 'host', da skriver du bare 'yes'. Deretter skriver du inn NTNU-passordet ditt og innloggingen skal da være vellykket.

4. Ønsker du å åpne grafiske programmer på serveren må du logge inn på nytt å legge til en ekstra parameter '-X'

Terminal selje X

Hvis du heller ikke nå få åpnet noe grafisk på den eksterne maskinen eller du fikk feilmelding når du trykket 'enter' kan dette ha vært pga. ssh versjonen din. Da kan du prøve og heller skrive '-Y' i stede for '-X' . Er dette noe du ønsker at skal være et permanent valg kan du legge det inn i filen som ligger i din hjemmekatalog($HOME) og .ssh : $HOME/.ssh/config. 

Legg til denne linjen i config:

ForwardX11Trusted yes

 

Windows:

 1. Det første du må gjøre er å bestemme deg for om du skal bruke Putty eller Cygwin. Putty er nok det enkleste hvis du ikke ønsker å ha et Unix miljø på din lokale maskin.

1.1. Cygwin kan du laste ned fra denne plassen : http://www.cygwin.com/setup.exe hjelp til hvordan du installerer finner du også på disse nettsidene, men det skal være ganske rett frem. Når du starter Cygwin på maskinen din følger du de samme veiledningene som for Linux/Unix over.

1.2. Putty kan du laste ned fra http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html, programmet trenger ikke og installeres, men kan kjøres fra filen du laster ned.

2. For å logge på serveren skriver du inn adressen i feltet vist nedenfor (host name) også velger du at koblingen skal være av typen SSH. Deretter klikker du på 'Open'

 

Putty_selje

 

3. Det skal nå kun være å skrive inn ditt NTNU-brukernavn etterfulgt av 'enter' og deretter ditt passord.

4. Hvis du ønsker å åpne for muligheten til å starte grafiske programmer via ssh og du ikke bruker Cygwin trenger du et tilleggsprogram. F.eks. Xming. Denne kan lastes ned på denne adressen: http://sourceforge.net/projects/xming.

5. Når du har fulgt anvisningene og installert Xming må du starte 'X-serveren' ved å trykke på linken XLaunch, ligger i startmenyen. Deretter kan du starte linken Xming hvor du kan konfigurere hvordan Xming skal åpne de grafiske vinduene.

 

Xming

 

 6. Deretter må du i Putty sette på instillingen 'AllowX11Forwarding' for at ting skal fungere. Dette gjør du ved å gå inn i listen til venstre og trykker på SSH og deretter X11. Deretter merker du av der det står: Enable X11 forwarding.

 

Putty X11

 

7. Deretter trenger du bare å gå tilbake til 'Session' i menyen til venstre å åpne koblingen med 'Open'. 

 

Anbefaller alle som ikke har kjennskap til Unix lignende systemer og ta en rask innføring i dette. Nyttige linker finner du nederst på denne howto'en.

Typiske problemer (frivillig)

Når jeg prøver å starte et grafisk program får jeg bare beskjed om at den ikke klarer det  (f.eks. WARNING **: cannot open display) - Problemet er antakelig at du ikke har valgt hverken -X eller -Y i terminalen når du logget inn (i linux eller vha. cygwin).  Eller du har ikke fått installert/konfigurert xming/putty ordentlig.

 

Når jeg prøver logge inn sier den hele tiden at det er galt passord, men det er det ikke - Problemet er mest sannsynlig grunnet en av to ting. Enten har passordet ditt gått ut. Du må da selv logge inn på  http://bas.ntnu.no
og endre passordet ditt der. Det vil da ta ca. 15 min til login.idi.ntnu.no har registrert endringen. Den andre muligheten er at du ikke har IDI-konto. Tar du fag ved IDI har du rett på dette. Stikk innom ett av våre kontorer for hjelp.

Mer hjelp

Hvis du trenger mer hjelp om dette emnet kan du ta kontakt med oss på guru@idi.ntnu.no eller chatte med oss Live ved å trykke på knappen øverst til høyre på siden.

Eksterne ressurser

Putty:

http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html

 

Cygwin:

http://www.cygwin.com/

 

Xming:

http://sourceforge.net/projects/xming

 

Innføring i Unix (hentet fra InfoWeb):

http://infoweb.ntnu.no/nybegynner/innf%F8ring/unix-intro-oversikt.html

  • No labels