Aktuelle prosjekt og masteroppgaver 2022/2023

Forslagene til prosjekt- og masteroppgaver innen Prosjektledelse er strukturert i noen hovedtema. Disse hovedtema er generelle forskningstema som faggruppen er opptatt av og som vi driver forskning på. Vi vil hvert år utarbeide prosjekt-  og masteroppgaver sammen med dere studenter og samarbeidspartnere innen disse hovedtemaene. De utvalgte hovedtemaene er: 

  1. Gjennomføringsmodeller og kontraktsstrategier for BAE-prosjekter
  2. Prosjekters tidligfase
  3. Sikkerhet, Helse og Arbeidsmiljø
  4. Arbeidslivskriminalitet
  5. Produksjonsstyring og -kontroll 
  6. Usikkerhetsstyring 
  7. Digital byggeprosess 
  8. Kostnadsutvikling- og estimering
  9. Konflikthåndtering 
  10. Prosjekteringsledelse 
  11. Incitamenter og hindringer for en innovativ byggenæring – nye forretningsmodeller og leverandørutvikling
  12. Sirkulær økonomi i byggebransjen
  13. Innovative digitale løsninger

Oppgaver tilknyttet Construction City Cluster.

Nedenfor følger en beskrivelse av hvert hovedtema, en antydning om hvor mange oppgaver vi tilbyr innen hvert område samt kontaktpersoner for hvert tema. Ta kontakt med en kontaktperson for det området/de områdene du er interessert i å skrive oppgave innenfor. 


Oppgave nr: PL01

Tittel: Gjennomføringsmodeller og kontraktstrategier for BAE-prosjekter

Bakgrunn for oppgaven:
Prosjekter skal skape verdi. Gjennomføringsmodellen og kontraktstrategien skal sikre at alle parter får sin rettmessige del av verdiskapingen. Tidlig involvering av entreprenør i prosjektet er en måte å gjøre det på – med hjelp av for eksempel konkurransepreget dialog, Best Value Procurement (BVP), Target Value Design (TVD), målpris og integrert samhandling i tidligfasen. Integrasjon mellom prosjekteier, entreprenør og eventuelt rådgiver i gjennomføringen er en annen – med hjelp av for eksempel samspillskontrakt, Integrated Project Delivery (IPD) eller alliansekontrakter. En tredje måte er å gi entreprenøren ansvar for driften i ettertid – med hjelp av for eksempel totalentreprise med driftsansvar eller Offentlig Privat Samarbeid (OPS). Disse tre måtene kan kombineres. Både byggherrer, entreprenører og rådgivere opplever at nye gjennomføringsmodeller og kontraktstrategier endrer hvordan de jobber, men det er få som har dokumentert hvordan dette endrer prestasjonene.

Kort beskrivelse av oppgaven:
Kartlegge erfaringer og prestasjonene i BAE-prosjekter som har prøvd nye gjennomføringsmodeller. Problemstillingene spisses i samarbeid med veileder og eventuell case-bedrift.

Antall studenter på oppgavene: 2-3

Kontaktperson ved IBM: Ole Jonny Klakegg, Agnar Johansen, Ola Lædre, Atle Engebø, Paulos Wondimu

Evt. samarbeidspartner: Prosjekteiere, entreprenører og rådgivere

 

Oppgave nr: PL02

Tittel: Prosjekters tidligfase - Statens prosjektmodell – kvalitetssikring og styring av store statlige investeringsprosjekter

Bakgrunn for oppgaven:
I Norge gjennomføres det mange store investeringer i regi av staten, herunder formålsbygg, forsvarsprosjekter og investeringer i samferdselsinfrastruktur. Statlige virksomheter med ansvar for slike prosjekter har et særlig ansvar for å oppnå samfunnsnytte og at skattepengene brukes fornuftig. For å sikre dette har man innført Statens prosjektmodell, hvor samtlige prosjekter over en viss størrelse skal gjennom ekstern kvalitetssikring i tidligfase https://www.ntnu.no/concept/ks-ordningen.

Grovt sett er det det to viktige problemstillinger som adresseres i denne modellen:

  • Konseptvalget. Dvs. hvorvidt det var riktig å prioritere prosjektet, og om man har valgt den beste løsningen på det prosjektutløsende problemet.
  • Styringsunderlag og kostnadsoverslag. Dvs. hvorvidt grunnlaget for gjennomføring av prosjektet er godt nok og budsjettrammen riktig.

Kort beskrivelse av oppgaven:

Innenfor disse to problemstillingene er det en rekke tema som kan danne grunnlag for prosjekt- eller masteroppgave. Forskningsprogrammet Concept, som driver følgeforsking på prosjekter under Statens prosjektmodell, samler materiale om alle prosjekter som har vært igjennom ordningen (ca. 200 til nå), som studenter kan få tilgang til. Videre kan det være aktuelt å gjennomføre annen datainnsamling, som intervju med prosjektledere, prosjekteiere og andre aktører tilknyttet slike prosjekter, eller spørreundersøkelser rundt interessante problemstillinger.

Vi er åpne for at studentene kan vinkle oppgaven i den retning de selv finner interessant, men noen mulige angrepsvinkler er som følger:

-      Hvordan oppstår prosjekter? Fokuserer man på problemet først, eller går man rett på prosjektet? Hvilke aktører involveres og hvordan forankres prosjektet i organisasjonen det angår?

-      Hvordan vurderer man prosjekters modenhet på ulike stadier? Her kan inngå en litteraturgjennomgang for å kartlegge aktuelle verktøy.

-      Planlegges og gjennomføres prosjektene på en effektiv måte?

-      Hvilke erfaringer gjøres med tidlig involvering av entreprenør?

-      Hvordan jobber virksomhetene og prosjektene med nyttestyring i store statlige investeringsprosjekter (gjennom alle faser)?

-      Var kostnadsusikkerheten riktig vurdert, i et ex post perspektiv? Hvilke usikkerhetsfaktorer slo ut, og var disse identifisert i forkant?

-      Ga investeringene de forventede gevinstene for samfunnet?

Forskningsprogrammet Concept kan bistå med innspill til relevant litteratur og kontakt opp mot statlige aktører.

Antall studenter på oppgaven: 4-6 studenter

Kontaktperson ved IBM: Gro Holst Volden, Morten Welde, Olav Torp og Ola Lædre

Evt. samarbeidspartner: Departement, Etater og konsulentbedrifter

 

Oppgave nr: PL03

Tittel: Sikkerhet, Helse og Arbeidsmiljø i Bygg og anleggsnæringen

Bakgrunn for oppgaven:

Hvert år blir et antall arbeidere drept på bygg- og anleggsplasser og selv om skadehyppigheten har gått ned over tid er skader fortsatt en utfordring for både byggherrer og entreprenører. Derfor har et antall organisasjoner i byggenæringen gått sammen om en større satsing på sikkerhet som omfatter en nullvisjon for ulykker og skader i næringen.

For å oppnå bedre sikkerhet bør det fokuseres på systemer, kompetanse og holdninger I alle deler av byggenæringen. Studentoppgaver vil knyttes opp mot samarbeidspartnere ute i næringen og problemstillinger som til enhver tid er relevant for aktørene i næringen og som er interessante forskningstema.

Kort beskrivelse av oppgaven:
Studentoppgaver kan knyttes opp mot prosjekter som foregår, initiativ som gjøres av ulike aktører (entreprenører, byggherrer, rådgivere), hvordan godt HMS-arbeid måles, studie av hvor gode enkeltprosjekter og bedrifter er og hva som skal til for å bidra til et kontinuerlig forbedringsarbeid i bransjen.

Vi har hatt et prosjekt gående for å identifisere gode sikkerhetsindikatorer. Prosjekt og masteroppgaver kan knyttes opp mot dette arbeidet. Interesserte studenter vil ha påvirkning på utforming av egen oppgave.

Antall studenter på oppgavene: 3-5

Kontaktperson ved IBM: Olav Torp og Agnar Johansen.

Evt. samarbeidspartner: Prosjekteiere, entreprenører og rådgivere


Oppgave nr: PL04

Tittel: Arbeidslivskriminalitet i tilknytning til bygg- og anleggsbransjen

Bakgrunn for oppgaven:
Både byggherrer, entreprenører og rådgivere bør forebygge og avdekke kriminalitet i bygg- og anleggsbransjen for å unngå negative konsekvenser. Kriminaliteten kan for eksempel komme ved arbeidslivskriminalitet eller bruk av falske materialer. Konsekvensene kan være negative for både gjennomføringen av prosjekter og kvaliteten på de ferdige byggene.

Kort beskrivelse av oppgaven:
En oppgave kan gå ut på å se på hvordan aktørene – inkludert underentreprenører – kan forebygge og avdekke kriminalitet i bygg- og anleggsprosjekter. Et interessant aspekt er hvordan arbeidslivskriminalitet har påvirkning på andre aspekter, som økonomi, kvalitet, framdrift, organisering og sikkerhet. Oppgaven utformes i samarbeid med studenten og samarbeidspartnere.

Antall studenter på oppgavene: 2-3

Kontaktperson ved IBM: Jardar Lohne, Ola Lædre og Olav Torp.
Evt. samarbeidspartner: Prosjekteiere, entreprenører og rådgivere.

 

Oppgave nr: PL05

Tittel: Produksjonsstyring og -kontroll

Bakgrunn for oppgaven:
Produksjonen i bygge- og anleggsnæringen er prosjektbasert, det vil si at produksjonen foregår gjennom prosjekter. Alle parter har ønske om at produksjonen i prosjektene skal bidra til verdiskaping for aktørene i bransjen, og at produktiviteten skal være høy. Det har de seneste årene vært mange initiativ i forhold til å øke produktiviteten i byggenæringen, det være seg gjennom å redusere sløsing, øke verdiskaping og digitalisering av prosesser. Lean construction og Virtual Design and Construction er to trender den norske byggenæringen har vist stor interesse for. Systematisk ferdigstillelse er et annet interessant tema som flere store prosjekteiere jobber med. Videre vil støtte av BIM og bruk av digitale løsninger kunne inngå i oppgaven. Det er en viktig balansegang mellom å skape verdi for kunde og brukere samtidig som å opprettholde en høy produktivitet for aktørene i verdikjeden. Effektive planprosesser, tids- og kostnadsstyring, raskere prosjektgjennomføring, gode prosjekt- og fasemodeller kan være interessante tema å forske på.

Construction 10-10 er et måleverktøy som tar utgangspunkt i KPI’er som kan måles ved gjennomføringen av de ulike fasene i en byggeprosess. De er ikke alltid like relevante for Små og mellomstore bedrifter BAE næringen.

Kort beskrivelse av oppgaven:
Innen dette temaområdet er det mange interessante vinklinger på prosjekt- og masteroppaver, som å studere virkemidler for å øke verdi og øke produktiviteten, ulike måter å måle produktivitet på, utfordringer knyttet til implementering av nye tilnærminger som Lean og VDC etc. Ulike måter å måle produktivitet på er relevant å se på, for eksempel hvilke Key Performance Indicators (KPI'er) som benyttes av store entreprenører og underleverandører i BAE næringen og hvilke KPIer er kritiske mtp  suksess? Undersøk hvilke av disse er relevante og egnet som produktivitetsmål og kvalitetsmål for Små og Mellomstore Bedriter. Oppgaver utformes i samarbeid mellom dere studenter og faglærere/samarbeidspartnere.

Antall studenter på oppgavene: 3-5

Kontaktperson ved IBM: Frode Drevland, Olav Torp, Agnar Johansen, Ola Lædre, Eilif Hjelseth, Ole Jonny Klakegg og Amund Bruland.

Evt. samarbeidspartner: Prosjekteiere, entreprenører og rådgivere


Oppgave nr: PL06

Tittel: Usikkerhetsanalyser og usikkerhetsstyring i bygg- og anleggsprosjekter.

Bakgrunn for oppgaven:
I mange år har det foregått forskning på usikkerhetsanalyse og usikkerhetsstyring i samarbeid med aktører i norsk byggenæring spesielt store offentlige prosjekteiere. De senere årene har også entreprenørene fattet interesse for metoder for analyse og håndtering av usikkerhet i prosjektene. Usikkerhetsstyring innebærer håndtering av både negative usikkerheter (risiki) og positive usikkerheter (muligheter) i prosjektene. Tradisjonelt har det vært mye fokus på usikkerhetsanalyser før prosjektene setter i gang detaljprosjektering og produksjon, fra prosjekteier sitt perspektiv. Her er det utviklet gode strukturer og systemer som er implementert hos de store statlige byggherrene. Men fortsatt mangler vi god kunnskap om hvordan usikkerhet faktisk slår ut, og hvilen type usikkerhet som er sentral i ulike typer prosjekter. Støtte av BIM og bruk av digitale løsninger for registrering og analyse kan inkluderes i oppgaven. Det at entreprenørene de seneste årene har fattet mer interesse for usikkerhetsstyring har gitt nye interessante forskningstema som hvordan usikkerhetsstyringen skal integreres i de eksisterende plansystemer som finnes i bedriftene og i prosjektene. Usikkerhetsstyringen må implementeres i de eksisterende plan- og møtestrukturene, slik at man på ulike nivå kan ha et oppdatert usikkerhetsregister hele tiden. Dette er et interessant forskningstema.

Kort beskrivelse av oppgaven:
Det kan utvikles oppgaver i samarbeid mellom studenter og veiledere/samarbeidsorganisasjoner. Oppgaver kan fokusere på tidligfase og/eller detaljprosjektering/gjennomføring. Oppgaver kan gå på usikkerhetsanalyser og/eller usikkerhetsstyring. Interesserte studenter bes ta kontakt med en av kontaktpersonene for å diskutere mulig formulering av oppgaver.

Antall studenter på oppgavene: 3-5

Kontaktperson ved IBM: Agnar Johansen, Olav Torp, Ole Jonny Klakegg, Frode Drevland, Rouzbeh Shabani og Eilif Hjelseth.

Evt. samarbeidspartner: Prosjekteiere, entreprenører og rådgivere


Oppgave nr: PL07

Tittel: Digital Byggeprosess

Bakgrunn for oppgaven:
Teknologien utvikles nå i et rasende tempo og forutsetningene for å heldigitalisere byggeprosessen i form av åpne standarder, digitale plattformer og ikke minst bevissthet blant bransjeaktørene er nå på plass. I løpet av få år vil prosjekt bli gjennomført med nye verktøy for koordinering, kontroll og styring. Hva skjer da med rollene i byggeprosessen? Hvilke konsekvenser får dette for måten vi organiserer prosjektene på? Hvordan påvirker det kontrahering og kontrakter? Hvilke oppgaver forsvinner (blir automatisert) og hvilke nye oppgaver dukker opp – og hvilke nye kompetanser krever de? Hvilke konsekvenser får det for kostnader, fremdrift, kvalitet, sikkerhet og miljø? Institutt for bygg- og miljøteknikk etablerer en digital lab med infrastruktur for å kunne jobbe heldigitalt med bygg og anleggs prosjekter. Prosjekt- og masteroppgaven vil bli knyttet opp mot dette arbeidet. Hva kan denne laben bidra med i forhold til å besvare disse spørsmålene? Det digitale veikartet (BNL) har fått stor oppslutning i byggenæringen. Dette temaet er kanskje næringens største løft i tiden som kommer, og kunnskapsbehovet er stort. Alle forstår endringer vil komme, men det er foreløpig mange ubesvarte spørsmål.

Byggenæringen er kjent for å være sen i å ta i bruk nye digitale verktøy. En undersøkelse fra Deloitte sier at 92 % av alle ingeniørfirmaer og BA firmaer bruker mindre enn 4 % av omsetningen til digital forskning og utvikling.  Digital transformasjon handler om en prosess der virksomheten endrer hvordan den utfører sine oppgaver. BAE næringen i Norge står i stor grad av små og mellomstore bedrifter (SMB). Hvordan kan bedrifter med små ressurser knytte seg til samarbeidsnettverk og plattformer som gjør det enkelt å ta i bruk digitale verktøy og – prosesser?  

Kort beskrivelse av oppgaven:

Denne oppgaven er meget åpen og kan fylles med mange ulike oppgaver og innhold som interesserer den enkelte kandidaten. Det er mulig å fokusere på de tekniske utfordringene (digitaliseringen), de individuelle utfordringene (enkeltmenneskets plass i prosessen) eller gruppeutfordringer (samhandling og verdiskaping i fellesskap). Det er nødvendig med spissing av problemstillingen i samarbeid med kandidaten og eventuell case-bedrift. 

Antall studenter på oppgavene: 2-3

Kontaktperson ved IBM: Eilif Hjelseth, Kamalan Rashasingham, Ole Jonny Klakegg, Ola Lædre, Olav Torp og Agnar Johansen.

Evt. samarbeidspartner: Prosjekteiere, entreprenører og rådgivere


Oppgave nr: PL08

Tittel: Kostnadsestimering og -utvikling

Bakgrunn for oppgaven:
Fra studier av offentlige bygg og infrastrukturprosjekter ser vi at det er vanskelig å estimere kostnader for prosjekter i tidlig fase. IBM har i mange år ledet og deltatt i forskning innen metoder for estimering av kostnader i store statlige prosjekter. Her er det utviklet metodikk for usikkerhetsanalyser og forsket på effekten av implementering av slik metodikk. Over flere år har vi samlet data om kostnadsutvikling for vegprosjekter, fra tidlig fase og gjennom detaljprosjektering og bygging. Vi ønsker kontinuerlig å jobbe med dette datamaterialet, samle inn ny data (digitalt og/eller manuelt) og også samle inn data fra andre typer prosjekter, som byggeprosjekter og jernbaneprosjekter for å kunne se om trendene er de samme der. Hvilke konsekvenser har de observasjoner vi har for kostnadene for fremtidige store infrastrukturprosjekt som blant annet E39?

Kort beskrivelse av oppgaven:
Studentoppgaver vil knyttes opp mot eksisterende arbeid som er gjort for Statens Vegvesen. Det er aktuelt å jobbe frem samme materiale for jernbane og byggeprosjekt, samt å sammenligne grunnlaget og måten kostnader estimeres på i de ulike etatene på ulike tidspunkt. Interesserte studenter vil ha påvirkning på utforming av egen oppgave.

Antall studenter på oppgavene: 2-3

Kontaktperson ved IBM: Olav Torp, Agnar Johansen, Amund Bruland Rouzbeh Shabani, Ole Jonny Klakegg og Eilif Hjelseth.

Evt. samarbeidspartner: Statens Vegvesen, Nye veier, Statsbygg, Bane Nor, diverse entreprenører.


Oppgave nr: PL09

Tittel: Konflikthåndtering i bygg- og anleggsbransjen

Bakgrunn for oppgaven:
Konfliktnivået i BAE-næringa synes å være høyere enn tidligere, og det er flere grunner til at dette kan være tilfelle. Prosjektene er mer kritiske, mer komplekse og ingen kan forventes å ha full oversikt over alt. På den andre siden har vi ikke håndfaste bevis for at det er mange flere saker i rettsapparatet enn før, så det kunne være nyttig med en kritisk kartlegging og vurdering av dette. Hvordan er sammenhengen mellom tillit og konflikt? Hvilke tiltak kunne forbedre samhandlingen og bygge konstruktiv tillit mellom partene? Hvordan vil nye digitale arbeidsmåter og nye forretningsmodeller påvirke dette?

Kort beskrivelse av oppgaven:
Hva er sannheten om konfliktnivået og hva er optimale valg når det gjelder å underbygge tillit og samhandling i prosjekter?

Antall studenter på oppgavene: 2-3

Kontaktperson ved IBM: Omar Sabri, Amund Bruland, Ola Lædre, Ole Jonny Klakegg og Olav Torp.

Evt. samarbeidspartner: Prosjekteiere, entreprenører og rådgivere


Oppgave nr: PL10

Tittel: Prosjekteringsledelse i bygg- og anlegg

Bakgrunn for oppgaven:
Ledelse av prosjektering er et område med stor interesse i bygg- og anleggsnæringen, både fra prosjekteiere, rådgivere og entreprenører. Ledelse av prosjektering vil ha andre utfordringer enn ledelse av produksjon, og det vil være andre metoder og tilnærminger for ledelse som er relevante å benytte. Tema som Virtual Design and Construction, Target Value Design, Lean Design er interessante å forske på, det samme er hvordan prosjekteringen hensyntar verdi for kunde og bruker på en god måte. Med digitalisering av prosjekteringen vil prosjektering innebære å utvikle en digital modell av bygget, som grunnlag for beslutninger og produksjon. Integrasjon av ulike prosesser som kostnad, tid, sikkerhet, bærekraft, tekniske fag er interessant å studere nærmere. Med nye gjennomføringsmodeller som innebærer tidlig involvering av entreprenør vil ansvaret for prosjekteringen og prosjekteringsledelse i større grad falle på entreprenører. Det vil være interessant å studere hvordan dette påvirker valg av løsninger, organisering av prosjekteringen og parametre som kostnad, tid, byggbarhet, sikkerhet etc.

Kort beskrivelse av oppgaven:
Oppgaven utformes innenfor de tema som er beskrevet ovenfor og i samarbeid mellom student og kontaktperson/samarbeidsbedrift. Interesserte studenter bes ta kontakt med en av kontaktpersonene for å diskutere mulige vinklinger på oppgavene.

Antall studenter på oppgavene: 2-3

Kontaktperson ved IBM: Frode Drelvand, Olav Torp, Ola Lædre, Ole Jonny Klakegg, Agnar Johansen, Atle Engebø og Eilif Hjelseth.
Evt. samarbeidspartner: Prosjekteiere, entreprenører og rådgivere


Oppgave nr: PL11

Tittel: Incitamenter og hindringer for en innovativ byggenæring – nye forretningsmodeller og leverandørutvikling

Bakgrunn for oppgaven:
Det er flere teorier som peker på at en kan forvente endringer i markeder og rammebetingelser for forretningsdrift i retning av at nettverk er en god basis for fremtidens byggenæring. Her forventes det en stor utvikling av nye måter å arbeide og samarbeide på i hele verdikjeden. Her kan det komme nye aktører med nye forretningsmodeller. Et område som er i støpeskjeen er leverandørutvikling (partnering) og det er ønskelig å se på erfaringer med dette og lignende modeller i byggenæringen. Samtidig er det et erkjent behov for leverandørutvikling for å hindre at de mindre leverandørene som gjerne opptrer som underentreprenører til de store ikke sakker akterut og dermed ikke er i stand til å levere på det høye prestasjonsnivået som de store uttrykker for fremtiden. Derfor må tiltak gjøres for å sikre at hensiktsmessige forretningsmodeller og samarbeidsformer utvikles.


Kort beskrivelse av oppgaven:
Generelt er det interessant å kartlegge byggenæringens potensiale for effektivisering og produktifisering gjennom andre arbeidsformer og gjennomføringsmodeller enn tradisjonelle arbeidsformer. Hva finnes av initiativer og incitamenter som bidrar til innovasjon? Hvilke tiltak må til for å sikre at små underleverandører kan bidra til å leve opp til de store aktørenes ambisjonsnivå? Hvordan kan forholdet mellom de store totalentreprenørene og de små UE-ene videreutvikles? Oppgaven kan knyttes til større aktører eller Små og mellomstore bedrifter (SMB). 

Antall studenter på oppgavene: 2-3

Kontaktperson ved IBM: Ole Jonny Klakegg, Ola Lædre, Olav Torp og Eilif Hjelseth.

Evt. samarbeidspartner: Prosjekteiere, entreprenører og rådgivere


Oppgave nr: PL12

Tittel: Sirulær økonomi i byggebransjen

Bakgrunn for oppgaven:
Med mye aktivitet i bygge- og anleggsbransjen, spesielt gjennom store infrastrukturprosjekter er sirkulær økonomi en sentral problemstilling.

Oppgaven kombinerer teoretisk arbeid med selve begrepet sirkulær økonomi og praktiske problemstillinger knyttet til det konkrete tiltaket. I den praktiske delen blir samarbeid med driftsorganisasjonen for Ressursbank Bærum viktig. Kontakt med Bærum kommune og de andre interessentene kan være hensiktsmessig og vurderes, gjerne i lys av en interessentanalyse.

Kort beskrivelse av oppgaven:
Oppgaver kan blant annet gå ut på å finne ut hvordan tiltak passer inn i begrepet sirkulærøkonomi og hvordan prosjekter bør påvirke måten det blir organisert og drevet på. Kandidater bør beskrive innholdet i begrepet sirkulær økonomi i både økonomisk, sosialt og miljømessig perspektiv. Det trengs en systematisk gjennomgang av virksomheter for å identifisere konkret hvordan ulike tiltak må organiseres (fysisk/teknisk, økonomisk og organisatorisk) for å bli et ideelt sirkulær økonomi tiltak.

Antall studenter på oppgavene: 2-3

Kontaktperson ved IBM: Rolf André Bohne, Ole Jonny Klakegg.

Evt. samarbeidspartner: Prosjekteiere, entreprenører og rådgivere


Oppgave nr: PL13

Tittel: Innovative digitale løsninger

Bakgrunn for oppgaven:
Hvordan kan en innsiktsfull implementering av de kommende (emerging) digitale teknologier bidra til innovative digitale løsninger for å løse reelle og fremtidige utfordringer som krever mer integrerte løsninger. Dette er oppgavetypen for de som vil ligge helt i forkant av utviklingen og har et Industri 4.0 visjon for næringen. BIM er bra start, men det  det kommer mer som bygger videre på dette, som f.eks:  Maskin læring / kunstig intelligens, selvstyrende anleggsmaskiner, produkt robotisering, prosessrobotisering (RPA) parameterisering, generativ design, Virtual-/Mixed Reality, sensorikk, IoT, digital tvilling og digital byggeplass, PropTech og mye annet for støtte til datadrevne løsninger for økt automatisering og autonomisering i helle verdikjeden.

Kort beskrivelse av oppgaven:
Oppgavene tar utgangspunkt i ett teknologisk konseptet (f.eks. maskinlæring) og analyser hvordan dette kan implementeres i bygg-, anleggs- og eiendomsnæring og det offentlige. Problemstillingene kan vinkes mot menneske: Hva skal til i for at fagpersoner og organisasjoner tar i dette bruk (ny kompetanse og nye måte å jobbe på). Den andre vinklingene er å fokusere mest på teknologi og ser hvordan denne kan utvikles og tilpasses. Alle studenter får et innføringskurs i innovative digitale teknologier og hvile løsninger Det oppfordres til samarbeid med studenter fra andre institutt innen teknolog, prosess, organisasjon og økonomi.

Antall studenter på oppgavene: 2-3

Kontaktperson ved IBM: Eilif Hjelseth, Kamalan Rashasingham.

Evt. samarbeidspartner: Programvareutvikler og potensielle brukere (firma, organisasjoner og personer)


  • No labels