Oppgave nr: BRANN4
Bakgrunn:
Vegtilsynet er Samferdselsdepartementet sin fagenhet som skal føre tilsyn med at krav om sikkerhet knyttet til riksveginfrastrukturen er ivaretatt av Statens vegvesen og Nye Veier AS. Vegtilsynet ønsker mer kunnskap og forskning innenfor temaet «sikkerhet i tunnel».
Katastrofepotensialet ved brann i tunnel er stort, noe som flere store tunnelbranner i Norge de siste årene har vist. Avstandene i landet er store, og det er forskjell på tilgjengelige redningsetater både med tanke på utstyr og kompetanse til å håndtere en stor hendelse i tunnelene. Sikkerheten i tunnelene er derfor i stor grad basert på selvredningsprinsippet, og at en ikke kan forvente å få hjelp fra nødetater.
I dag er krav til sikkerhetsutrustning i tunnel forankret i tunnelsikkerhetsforskriften. Forskriften kan i noen tilfeller være lite detaljert i sine formuleringer. Et eksempel på dette finner vi i forskriftens vedlegg 1 pkt. 2.10 Nødstasjoner. Her står det:
2.10.1. Hensikten med nødstasjoner er å stille forskjellig sikkerhetsutstyr til rådighet, særlig nødtelefoner og brannslokkingsapparater, men ikke å beskytte trafikantene mot virkningen av brann.
2.10.2. Nødstasjoner kan bestå av et skap på tunnelens sidevegg eller helst en nisje i veggen. De skal minst være utstyrt med en nødtelefon og to brannslokkingsapparater. Dagens praksis er at det er brukt brannslokkingsapparater ABC, 2 stk pr nødstasjon.
Kort beskrivelse av oppgaven:
Undersøkelsen av flere av de siste tunnelbrannene viser til at motorhavari og høy varmeutvikling er årsak til at branner oppstår. Det er ønskelig å se på om sikkerhetsutrustningen i tunnelen per i dag er optimal med tanke på brannslokking og evakuering. Målet med oppgaven er å identifisere det beste slokkeutstyret for tunnel. å undersøke hvilken effekt nødutstyret som finnes i tunneler i dag har for selvredning, og undersøke hvilke utstyr som kunne hatt positiv effekt for selvredning og effekt/kostnader om tunneler kjøretøy ble utrustet med disse.
Metode
- Simuleringer og test av slokkeeffekt for ulikt slokkeutstyr.
- Test/vurdering av levetid/kostnad for ulikt slokkeutstyr i tunnel.
- Oversikt over hvilke utstyr som finnes i tunneler i dag, og hvilken effekt det har for selvredning.
- Kartlegging av hvilke utstyr som ville kunne fremme mulighetene til å overleve en tunnelbrann, og effekt/kostnader ved å utruste tunnel/kjøretøy med disse.
Vegtilsynet vil bidra med å spisse og avgrense oppgaven.
Antall studenter:
Kontaktperson ved IBM: Anne Steen-Hansen, anne.steen-hansen@ntnu.no
Ekstern samarbeidspartner: Vegtilsynet