- Created by Unknown User (piako), last modified by Unknown User (hallvasu) on 30.04.2020
Navigate space
Sketchup i matematikkundervisningen
Hva er Sketchup?
Sketchup er et modelleringsprogram hvor man kan konstruere to- og tredimensjonale figurer. Hovedhensikten med programmet er at det skal være et verktøy for design og konstruksjon av bygninger, men det kan også benyttes til andre formål. En kan man lage modeller av ulike figurer, både to- og tredimensjonale, hvor man kan endre på modellene i alle retninger. Programmet kan lastes ned gratis fra SketchUp sin nettside.
Når man laster ned og åpner programmet starter man slik som vist i bildet over. Fra denne posisjonen er det bare å bruke fantasien og skape det man ønsker, alt fra en enkel todimensjonal figur til en kompleks tredimensjonal modell.
Til å være et tredimensjonalt modelleringsprogram er Sketchup brukervennlig, men det krever likevel en del øvelse og tid for å bli kjent med programmet.
Sketchups opprinnelse
I år 2000 lanserte Last Software programmet vi i dag kjenner som Sketchup. Det ble først og fremst designet som et digitalt verktøy for arkitekter og ingeniører. Google kjøpte opp programmet i 2006 slik at bygningene man hadde konstruert kunne legges inn i Google Earth. Dette førte til at bygningene eller figurene man konstruerer kan legges inn i realistiske omgivelser (Fleron, 2009, s. 3). Programmet het da Google Sketchup.
I 2013 kjøpte firmaet Trimble Navigation opp programmet fra Google igjen slik at det endret navn til Sketchup. Når Trimble Navigations overtok, relanserte de programmet med noen endringer. For eksempel ble Extension Warehouse lansert, slik at man nå har et samlet bibliotek med tidligere konstruerte modeller. Denne relanseringen ga også mulighet til å laste ned programmet på smart-telefoner (ProcessFlows, 2013). Det bør nevnes at det fortsatt er mulig å legge til modellene i Google Earth, da Trimble Navigation og Google har opprettholdt et visst samarbeid.
Bruk av verktøyet i matematikkundervisningen
Læreplanmål
Geometri:
Mål for opplæringa er at eleven skal kunne
- Undersøkje og beskrive eigenskapar ved to- og tredimensjonale figurar og bruke eigenskapane i samband med konstruksjonar og berekningar
- Utføre, beskrive og grunngje geometriske konstruksjonar med […]dynamisk geometriprogram
- Tolke og lage arbeidsteikningar og perspektivteikningar med fleire forsvinningspunkt, med og utan digitale verktøy
- Utforske, eksperimentere med og formulere logiske resonnement ved hjelp av geometriske idear og gjere greie for geometriske forhold som har særleg mykje å seie i teknologi, kunst og arkitektur
Måling:
Mål for opplæringa er at eleven skal kunne:
Google Sketchup har mulighet for å skrive ut i 3D, noe som kanskje kan føre til ny tenkning i samarbeid med Kunst- og håndtverk-faget.
Undervisningsopplegg
Undervisning ved Sketchup | Fordeler | Ulemper |
---|---|---|
Lærerveiledet undervisning | - Når elevene gjør det læreren viser på tavla, trenger det ikke å ta så lang tid | - Elevene får en instrumentell forståelse av programmet, ved at de bare gjør det samme som læreren. Når elevene skal arbeide med Sketchup innebærer dette at elevene bare trykker på de oppgitte knappene uten å forstå hvorfor. |
Utforskende undervisning | - Elevene lærer seg programmet på en relasjonell måte. Sett i sammenheng med at elevene skal lære Sketchup, innebærer dette at de får en grunnleggende forståelse av hva de gjør. Hvorfor de må trykke på den ene aller andre knappen for å få til det de ønsker. | - Når elevene skal utforske selv vil det (i alle fall for noen elever) ta lengre tid. |
Læreren kan begynne timen med å beskrive hva hun ønsker at elevene skal gjøre. For eksempel kan hun få elevene til å bygge en geometrisk tredimensjonal figur og brette ut denne for å se hvordan den vil se ut dersom man bretter den ut (se eksempel ved prosjekt nummer 5 fra toppen, på dette nettstedet). Her er det ikke ønskelig at læreren gir elevene denne fremgangsmåten da dette vil føre til en lærerveiledet undervisning. Læreren kan heller bare beskriver hva hun ønsker at elevene skal gjøre. For eksempel kan hun vise et bilde som vist nedenfor.
Hun kan vise elevene hvordan man kan finne tutorials eller “computer-assisted instructions” på nett. Tutorials er hjelpemidler (gjerne videoer) som beskriver og viser fremgangsmåter i ulike dataprogrammer.
Kaput (1992, s. 519) forklarer at det er viktig at læreren har et fokus på valg av tutorials. Derfor må også læreren beskrive viktigheten med valg av tutorials når hun legger fram oppgaven, slik at elevene velger tutorials som er relevante for det de skal gjøre.
Læreren kan velge om elevene skal være i grupper eller om de skal arbeide individuelt. Når dette valget tas må det tas hensyn til antallet PC-er ut i fra antallet elever. Når dette er gjort kan elevene få prøve og feile selv. Læreren må være til stede som veileder og for å hjelpe til ved eventuelle spørsmål, men det viktigste er at elevene gjør det selv (eller i grupper).
Når læreren skal legge opp til en slik type undervisning er det selvfølgelig viktig at hun kan programmet godt selv. Hun må sette seg inn i de ulike funksjonene som programmet tilbyr, før hun kan begynne å lære det til elevene. Læreren trenger selvfølgelig ikke å lære seg alt, men ha en grunnforståelse av programmet og ha prøvd en del selv først. Denne typen undervisning gjør at læreplanmålene (som er beskrevet på side 3) blir dekket.
Dersom læreren ønsker å gjøre undervisningen tverrfaglig, kan hun la elevene rekonstruere ulike historiske bygninger i byen de bor i. Elevene kan gå ut å måle byggene, for så å rekonstruere byggene så nøyaktig som mulig ved bruk av Sketchup. Da kan både samfunnsfag og kunst og håndstverk trekkes inn i undervisningen. I et slikt undervisningsopplegg kan det være greit at elevene har fått prøvd programmet først (eller at man tar litt tid til å se på programmet før man begynner med selve oppgaven) da det å bygge et helt hus kan være litt utfordrende. Også denne undervisningen treffer læreplanmålene (som beskrevet på side 3).
Oppsummering
Kilder
Fleron, Julian F. (2009) Google Sketchup: A Powerful Tool for Teaching, Learning and Applying Geometry, Westfield State College: Westfield.
Goldenberg, E, P. (2000) Thinking (and talking) aout tehcnology in math classrooms, Education Development Center, Inc.
Kaput, J. J. (1992). Technology and mathematics education. In D. Grouws (Ed.), Handbook of research on mathematics teaching and learning (pp. 515–556). New York: Macmillan Publishing Company.
ProcessFlows (2013) Hentet 3. februar 2015 fra http://www.softwareparadise.co.uk/blog/whats-new-in-Sketchup-pro-2013/
Skemp; R. R. (1976). Relational understanding and instrumental understanding. Mathematics Teaching, National Council of Teachers and Mathematics.
Utdanningsdirektoratet. (2015). Læreplan I matematikk fellesfag. Kompetansemål.
1 Comment
Unknown User (haavrd)
En utfordring med å ta i bruk Sketchup er at det krever tid til grunnleggende opplæring i bruken av programmet. Ofte vil spørsmålet være om en som lærer kan bruke så mye tid på opplæring for å få nytte av programmet. Programmet i seg selv fungerer bra og kan være meget nyttig, men for å få godt utbytte av bruken, må en ha brukt en del timer for å forstå oppbygning og virkemåte.