Campus inkrement er en læringsplattform spesielt tilpasset for omvendt undervisning. Verktøyet er laget for undervisning i matematikk og naturfag i grunnskolen, og matematikk og fysikk i videregående opplæring. Vi har valgt å fokusere på hvordan læringsplatformen kan brukes i matematikk.



Verktøyene er delt inn i ulike kurs. Et kurs kan være matematikk for 8.trinn som igjen er delt inn i ulike emner som er aktuelle for undervisning på 8. trinn. Hvert kurs er bygd opp med utgangspunkt i en lærebok fra Cappelen damm. Det er ikke et krav om å bruke læreboka i klassen for å kunne bruke nettsiden. Kursene i matematikk er bygd opp etter kapittel som følger læreboka “Faktor”, med delkapittel under. Under ser vi et eksempel på hvordan leksjon over et tema ser ut. Leksjonen består av flere forklaringsvideoer, noen eksempler og en evaluering av egen læring.





Omvendt undervisning

Omvendt undervisning eller “flipped classroom” som det heter på engelsk snur den vanlige undervisningen på hodet. Det vil si at tiden i klasserommet brukes til oppgaveløsning og veiledning fra læreren. Introduksjon og forelesning om et emne legges på nett slik at elevene kan se det før de kommer til klasserommet. En slik undervisning gjør at læreren får mer tid til elevene i klasserommet. Elevene ser en introduksjonsvideo før timen og det vil frigjøre tid til å gjøre oppgaver, løse problemer og samtale om emnet i klasserommet. Elevene har mulighet til å se videoene så mange ganger hen vil, og læringen er uavhengig av tid og sted. I tillegg til at omvendt undervisning er en fordel fordi det frigjør mer tid i matematikktimen kan denne måten å gjennomføre undervisning på bidra til at elever som har et stort fravær fortsatt har mulighet til å følge med på undervisningen. At elevene har hørt og kjenner til emnet før de kommer til timen vil gjøre det enklere å tilpasse undervisningen til hver enkelt elev.

Hva er campus inkrement?

Kursene i matematikk er bygd opp etter kapittel som følger læreboka “Faktor”, med delkapittel under. Hvert delkapittel inneholder en video der lektor Thue forklarer forskjellige matematiske tema. Underveis må elevene løse oppgaver knyttet til gjennomgått stoff, for å teste om de har forstått temaet. Etter hver video skal elevene vurdere egen innsats med vurdering fra 1 -5 på hvor godt de fulgte med og hvor godt de forsto gjennomgangen. Elevene har også mulighet til å sende beskjed til læreren om det er noe de lurer på eller vil ha grundigere forklart når de kommer på skolen.


Campus har en del som er gratis, da har en tilgang til forklaringsvideoer, eksemplene og evalueringene, men læreren har ikke tilgang til statistikken over hva elevene har gjort. Det er også mulig å kjøpe til lisenser for å få tilgang til flere muligheter. Her kan læreren gå inn og se hva elevene har gjort, og hva de synes er vanskelig. Klassen får også tilgang til underveisvurdering, aktiviteter og kapittelprøver som læreren kan bruke. I underveisvurderingen kan man se på statistikk for hele klassen, eller se på hver enkelt elev. Dermed får læreren en indikasjon på hva eleven mestrer og hva hen trenger mer hjelp til.





Vår vurdering av Campus Inkrement

Vi opplever at Campus Inkrement er et nyttig verktøy i matematikkundervisningen. Elevene kan se videoene i eget tempo, gå fram og tilbake og se hvor mange ganger de vil før undervisningen. I motsetning til tavleundervisning hvor alle elevene må følge lærerens tempo. Det åpner for mer tid til varierte aktiviteter i timen der elevene får jobbe på sitt eget nivå. I tillegg kan elevene gå tilbake til videoene når de selv ønsker det hvis det er noe som er uklart eller ikke husker. Ved at elevene kan sende spørsmål til læreren åpner for dialog mellom lærer og elev, og det kan åpne for at det er lettere å stille spørsmål til læreren. Omvendt undervisning frigjør tiden til læreren på skolen, og får da tid til å veilede den enkelte der de er.

Campus inkrement er ikke et digitalt verktøy som erstatter vanlig undervisning men kan fungere som en støtte mot undervisningen. For noen elever kan det være utfordrende å sitte hjemme å se videoer om et tema uten å ha mulighet til å stille spørsmål til en lærer underveis. Noen elever vil kanskje oppleve at de må forstå dette før de kommer til undervisningen. Vår erfaring med bruken er at elevene kan legge inn en evaluering av videoene slik at læreren kan plukke opp utfordringene på skolen. En utfordring med å bruke omvendt undervisning er at noen elever velger å ikke se videoene hjemme og vil derfor ikke være forberedt til undervisning. Dersom elevene stiller uforberedt til timen er vår erfaring at de må få tid i timen til å se videoene eller til å få forklaring av lærer. De elevene som har forberedt seg får mer tid på skolen til å jobbe med tema og vil derfor få et større utbytte av undervisningen.

Kritikk til verktøyet

Vår kritikk til verktøyet er at det legger opp til drilling av algoritmer og lite til elevene skal aktivt undersøke og finne egne løsninger til oppgaver. Verktøyet går lite i dybden og forklarer begrunnelsen bak algoritmene. Likevel ser vi at ved å bruke omvendt undervisning vil det frigjøre mer tid til å jobbe med åpne oppgaver og samarbeid i timene.


Forskning på omvendt undervisning

Et spørsmål som må stilles er hva forskning sier om effekten av omvendt undervisning. Har omvendt undervisning i det hele tatt noen effekt? Ved bruk av omvendt undervisning er organisering av undervisningen viktig hvis det skal oppnås noen læringsfremmende effekt. Hvis effekt skal oppnås, må faglærer legge til rette for gruppearbeid i timene (under forutsetning av at elevene gjør sine forberedelser), og gjennomføring av undervisning må være nøye planlagt. Da kan både faglig svake og sterke elever få økt utbytte av undervisningen (Nouri, 2016). Hvis eleven skal ta ansvar for bruk av omvendt undervisning selv krever dette en egeninnsats hos eleven. Selv med tilrettelegging fra faglærer men likevel med ordinær undervisning, vil ikke dette gi noen merkbar effekt (Foldnes, 2016).



Kilder:

http://digitaldidaktikk.no/refleksjon/detalj/flipped-classroom

https://campus.inkrement.no/Home/OmvendtUndervisning


Foldnes, Njål: The flipped classroom and cooperative learning: Evidence from a randomised experiment Active Learning in Higher Education, 17(2016)1:39-49 https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1469787415616726

Nouri, J.(2016): The flipped classroom: for active, effective and increased learning – especially for low achievers. International Journal of Educational Technology in Higher Education,Springer Open, https://doi.org/10.1186/s41239-016-0032-z


  • No labels

3 Comments

  1. Unknown User (sivhn)

    Eg er helt einig med dykk i kritikken om bruken av algoritmar i verktøyet, i tillegg meiner fleire elevar at stemma i videoleksjonane blir veldig kjedeleg

  2. Det er ikkje så lett å lage gode videoar. Det fikk vi erfare da vi laga MatematikkMOOC. Det var ein stor diskusjon om vi ville ha videoar som var forelesningar eller ikkje. (De kan jo gjette kva eg meina.). 

    Det vart for øvrig laga mange gode videosnuttar av forskjellig type etter kvart, mange med innslag frå klasserommet. Her er eit døme: 

    https://vimeo.com/187162982 

    Det ligg vel om lag åtti slike ute til fri bruk, og fleire av dei er av same type som denne. 

     

  3. Unknown User (haavasor)

    Det er som artikkelforfatteren sier her, at omvendt undervisning kan være en fordel for elever som forbereder seg men en klar ulempe for de som ikke gjør det. Jeg lurer litt på hvordan man kan hjelpe disse elevene til å lettere kunne forberede seg til timene? Hva skal til for at elevene stiller forberedt? Og vil omvendt undervisning kunne bli praktisert i alle trinn eller er det kanskje forbeholdt ungdomstrinnet og vgs?
    Jeg synes omvendt undervisning er et spennende konsept, kanskje kan dette verktøyet være en inspirasjon til å lage egne omvendte undervisningsopplegg.