Barneverntjenestens arbeid med vold og overgrep

Barneverntjenestens arbeid med vold og overgrep

 

Vold og overgrep utgjør en betydelig og økende andel av barnevernets sakstilfang. Til tross for økt omfang, er det begrenset kunnskap om hvordan barnevernet håndterer denne typen saker. Det utlyste prosjektet skal bidra til å fylle dette kunnskapshullet. Studien er avgrenset til vold i nære relasjoner, som inkluderer fysisk vold, psykisk vold og trusler, seksuelle overgrep, vold som ledd i oppdragelsen, negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og æresrelatert vold. Begrepet omfatter også det å leve med vold i hjemmet (vitneerfaringer). 


Studiens hovedformål er å undersøke hvordan barneverntjenesten håndterer saker der det er mistanke om eller avdekket vold og overgrep, og hvordan barn og foreldre opplever barnevernets arbeid. Basert på vår tolkning av oppdragsgivers kravspesifikasjon, utdyper vi oppdraget i tre sett av problemstillinger: (1) forståelse av og kunnskap om vold og overgrep (2) beslutninger og tiltaksarbeid og (3) organisering, rammevilkår og samarbeid. 


En stor utfordring i dag er at volds- og barnevernsforskning har vært to separate felt. Dette har blant annet ført til usikkerhet når det gjelder de praktiske implikasjonene av voldsforskningen for barnevernets arbeid. Dette prosjektet har et tverrfaglig forskerteam med spisskompetanse fra begge forskningsfelt. Prosjektet vil bli sett i sammenheng med og trekke på data fra relevante, pågående studier ved de tre institusjonene (bl.a. om barnevernets akuttarbeid og sikkerhetsarbeid, familievernets voldsarbeid, voldsutsatte mødre, rettslig komplekse saker om vold i nære relasjoner). Prosjektet er et samarbeid mellom NOVA OsloMet, NTNU og NKVTS. Prosjektet ledes av Elisiv Bakketeig ved NOVA, Oslomet. Bente Heggem Kojan er prosjektleder for de delene av studien som NTNU har ansvar for å gjennomføre. Prosjektet er finansiert av Bufdir.