Senter for barnevernsforskning og innovasjon
Barnevernsforskning og innovasjon

Gruppa barnevernsforskning og innovasjon driver forskning, kunnskapsutvikling og formidling i tett samarbeid med barn og familier, praksisfelt, utdanning og andre forskningsgrupper. Vårt forskningsmiljø er tverrfaglig og vi har til felles et stort engasjement for temaet barnevern.
Forskningsprosjekter
- Barneverntjenestens arbeid med vold og overgrep
- Hvordan kan kjærlighet inngå som en kompetanse i barnevernets praksis
- Fattigdom, barnas omsorgsbetingelser og levekår – barnevernets ansvar?
- Akutte beslutninger i barnevernet
- Akuttarbeid i det kommunale barnevernet
- LIFE – Learning to innovate with families
- Bedre kommunikasjon og samarbeid med barna i barnevernet
- The European Family Support Network
- Kunst, kommunikasjon og sosial deltakelse for utsatte barn og unge
- Grensesetting og bruk av tvang overfor barn i fosterhjem
- Exploring homelessness among young care leavers: Addressing challenges and finding potentials in a Nordic welfare context
NORWEL forskarskule i sosialt arbeid og barnevern
I samarbeid med UiT driv Institutt for sosialt arbeid, NTNU forskarskulen NORWEL - Noregs første forskarskule i sosialt arbeid og barnevern. NORWEL vil støtte ph.d.-studentar i å utvikle forsking med høg relevans for politikk og praksis innanfor sosialt arbeid og barnevern. Dei ulike læringsaktivitetane og nettverksmoglegheitene som vert tilbydd gir eit solid grunnlag for ein vidare karriere innan akademia eller i ei anna stilling som krev høg kompetanse. NORWELs fagmiljø består av både erfarne og yngre forskarar som vil bidra til å utvikle innovasjonsdrevet forsking av høg kvalitet.
Arrangementer
Forskningsgruppa legger til grunn en vid definisjon av barnevern. Gjennom praksisnære forskningsprosjekter er vi opptatt av å forstå konteksten som barn og familier i kontakt med barnevernet inngår i. Både den samfunnsmessig konteksten og det enkelte barn og families hverdagsliv.
Sentrale temaer i våre forskningsprosjekter er barna og familienes erfaringer, levekår og livssituasjon, marginalisering og sosial ulikhet, helse, normalitet og avvik. Forskningen omfatter teoriutvikling, innovasjonsrettede prosjekter og evalueringer.
Vi har samarbeidspartnere fra ulike institusjoner lokalt, nasjonalt og internasjonalt.