Mer om sovnproblemer og sovnbehandling
Mer om søvnproblemer og søvnbehandling
Om søvnproblemer
Søvnproblemer er landets mest utbredte og undervurderte folkehelseproblem. Det antas at over 30 prosent av befolkningen sliter med søvnproblemer og at 10-15 prosent har langvarige søvnproblemer.
Blant personer med muskel- og skjelettsmerte er det antatt at mellom 50-80% har søvnproblemer. Mange av diss rapporterer også mer smerte og de har lavere sannsynlighet for å få redusert smerten.
Behandling av søvnløshet
Personer med søvnproblemer blir ofte behandlet med sovemedisin, noe som er anbefalt i korte perioder fordi det kan gi tilbakefall av symptomer etter endt behandling og bivirkninger. De vanligste ulempene ved bruk av sovemedisin er:
- ”Hangover”: tretthet dagen etter inntak av sovemedisinen
- Sovemedisinen mister effekten på grunn av økt toleranse
- Avhengighet
- Hukommelsesproblemer
- Unormal søvn: forstyrrelse av søvnstadiene
Noe av årsaken til den omfattende bruken av sovemedisiner skyldes manglende kunnskap om behandling av søvnproblemer og få ikke-medikamentelle behandlingstilbud.
Ikke-medikamentell behandling av søvnproblemer
Forskning viser at ikke-medikamentell behandling har god langtidseffekt ved langvarige søvnproblemer. Over 80 prosent av personer med smerte og søvnvansker opplever bedre søvn og fungerer bedre på dagtid etter å ha gjennomført ikke-medikamentell behandling.
Dessverre er det begrenset tilgang på CBT-I på grunn av mangel på kvalifisert helsepersonell og lange ventelister hos søvnspesialist. Det er derfor behov for nye og innovative metoder som kan nå en større del av befolkningen. Derfor vil dette forskningsprosjektet evaluere effekten av en søvnapp som et tillegg i en vanlig fysioterapeutisk behandling mot smerter. Et slik lavterskeltilbud vil kunne sørge for god søvnbehandling hos flere pasienter samtidig og avlaste helsetjenesten.