Forskningsgruppe for Muskel og skjelettplager - Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie
Muskel- og skjeletthelse, søvn og fysisk aktivitet
Forskningsgruppe for Muskel- og skjelettplager driver forskning på forebygging, diagnostikk, prognose og behandling av alminnelige muskel- og skjelettplager, med vekt på uspesifikke plager i bevegelsesapparatet. Aktiviteten retter seg hovedsakelig mot nakke-, skulder- og nedre ryggsmerter, samt personer med utbredte (multi-site) smerteplager i bevegelsesapparatet.
Vi anvender observasjonsstudier for å undersøke risikofaktorer, forebyggende potensialer og prognostiske indikatorer og eksperimentelle studier for å undersøke effekter av ulike intervensjoner i både kliniske settinger og i befolkningen. Forskningsaktiviteten omfatter grunnforskning, metodeutvikling, kliniske og arbeidsrettede intervensjonsstudier og epidemiologiske kohortstudier.
Pågående prosjekter
- DigiSøvn - Forskningsprosjektet "Digitalsøvnterapi for personer med muskel- og skjelettsmerte", har til hensikt å evaluere effekten av en søvnapp som et tillegg i en vanlig fysioterapeutisk behandling mot muskel- og skjelettsmerter.
- SupportPrim-prosjektet vil utvikle og evaluere beslutningsstøttesystemer for persontilpasset behandling hos pasienter med vanlige muskelskjelettplager i primærhelsetjenesten. Case-Based Reasoning, en kunstig intelligens-tilnærming, og risiko-stratifisert behandling vil bli evaluert i fysioterapi og allmennpraksis.
-
SmaRTWork-prosjektet har som mål å utvikle og evaluere et beslutningsstøttesystem (SmaRTWork) som kan muliggjøre 1) tidlig identifikasjon av personer som står i fare for langvarig sykefravær på grunn av muskel- og skjelettplager, og 2) gi persontilpassede anbefalinger om tiltak for bærekraftig retur til arbeid.
Beslutningsstøttesystemet vil bruke «case-based reasoning» (CBR). Hovedprinsippet til CBR er å bruke kunnskap om tidligere suksessfulle «caser» for å foreslå tiltak for nye og lignende «caser». Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Institutt for datateknologi og informatikk, og er finansiert av Norges forskningsråd. Prosjektperiode 2021-2027.
Kontakt: Lene Aasdahl - Medisinfri søvnbehandling i primærhelsetjenesten er et forskningsprosjekt som skal undersøke om kurset Sov godt har en gunstig effekt på søvnkvalitet og livskvalitet. Intervensjon på pasienter med søvnproblemer.
Kontakt: Forskere Maria Hrozanova, Ingebrigt Meisingset og Eivind Schjeldrup Skarpsno
- DE-PASS-prosjektet er finansiert via EUs COST Action program og involverer mer enn 70 partnere. Målet er å identifisere og måle faktorer som påvirker fysisk aktivitet i ulike aldersgrupper og arenaer (skole, arbeid, fritid osv.) og bruke denne kunnskapen for å utvikler målrettede intervensjoner.
Kontakt professor Paul J. Mork
- LABDA er et nettverksprosjekt finansiert av EU sitt Marie Skłodowska-Curie Actions program. Målet med prosjektet er å utvikle avanserte analysemetoder av 24/7 data på fysisk aktivitet og søvn. Denne kunnskapen brukes i ulike modeller for å studere sammenhengen mellom fysisk aktivitet og søvn og for å utvikler målrettede intervensjoner.
Kontakt professor Paul J. Mork
- Physical activity behaviour and sleep study er finansiert via NTNU Helse - strategisk program, og er et samarbeid med Institutt for datateknologi og informatikk. Prosjektet utvikler nye analysemetoder (maskinlæring) av sensordata på fysisk aktivitet og søvn innsamlet i HUNT4. Dataene brukes blant annet til å studere sammenhengen mellom genetikk og fysisk aktivitet/søvn, samt sammenhengen mellom fysisk aktivitet/søvn og ulike helseutfall.
Kontakt professor Paul J. Mork
- Bedre helse for personer med muskelskjelettsmerter er finansiert av DAM og har som tittelen sier mål om å bedre helsen og forhindre et ugunstig forløp for personer med muskelskjellettsmerter. Prosjektet nyttiggjør rikholdige data fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) og koblinger til nasjonale registre for sykefravær, helsetjenestebruk, og bruk av smertestillende medikament for å studere om langvarige helseplager/sykdommer, sosioøkonomiske forhold, og familiære smerteplager, i samspill med livsstilsfaktorer, påvirker forløpet av muskel-skjelettsmerter. Se mer informasjon om prosjektet.
Kontakt Anna Marcuzzi
Tidligere prosjekter
- selfBACK-prosjektet er et forskningsprosjekt knyttet til EUs Horizon 2020-program som koordineres fra vår forskningsgruppe. Målet med prosjektet er å utvikle et beslutningsstøttesystem for at pasienten selv kan håndtere smerter i ryggen. Kontakt professor Paul J. Mork.
- Back-UP-prosjektet er et EU-prosjekt der vi er med som partner. Prosjektet utvikler en ny plattform for helsetjenesten med en prognosemodell. Kontakt professor Paul J. Mork.
- I HUNT4 (2017-2019) var forskningsgruppen ansvarlig for detaljerte målinger av fysiske aktivitetsnivå hos 39 000 deltakerne over en uke. De unike dataene gir objektiv informasjon om fysisk aktivitetsnivå innenfor dagliglivet og brukes til å studere påvirkning av fysisk aktivitet på sykdom og alminnelige helseplager i befolkningen. Kontakt professor Paul J. Mork og professor Tom Ivar Lund Nilsen.
Medlemmer
-
Lene Aasdahl Professor
73597547 +4793224342 lene.aasdahl@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Kerstin Bach Professor
73597410 +4793032400 kerstin.bach@ntnu.no Institutt for datateknologi og informatikk -
Ellen Marie Bardal Førsteamanuensis og merittert underviser
ellen.bardal@ntnu.no Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap -
Julia Debik Førsteamanuensis
73559883 julia.b.debik@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Mats Flaaten Stipendiat
73559631 +4741511215 mats.flaaten@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Egil Andreas Fors Professor
73597581 +4741236597 egil.a.fors@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Sigmund Østgård Gismervik Førsteamanuensis
73597559 +4745885125 +4773597570 sigmund.gismervik@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Fredrik Granviken Forsker
+4793059497 fredrik.granviken@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Jonas Grevle Hofmo Stipendiat
+4797770109 jonas.g.hofmo@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Maria Hrozanova Postdoktor
maria.hrozanova@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Nina Elisabeth Klevanger Forsker (Ph.d.)
nina.klevanger@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Atle Kongsvold Forsker
+4792463609 atle.kongsvold@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Lars Christian Naterstad Lervik Forsker
+4791853697 lars.c.lervik@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Aleksej Logacjov
aleksej.logacjov@ntnu.no -
Signe Lohmann-Lafrenz Ph.D stipendiat og spesialist i arbeidsmedisin
signe.lohmann-lafrenz@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Anna Marcuzzi Postdoktor
73412378 anna.marcuzzi@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Karoline Moe Ph.d.-student
karoline.moe@ntnu.no -
Paul Jarle Mork Professor
73590447 +4790104615 paul.mork@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Tom Ivar Lund Nilsen Professor
73598224 +4741254125 tom.nilsen@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Anne Lovise Nordstoga Førsteamanuensis
+4799268260 anne.l.nordstoga@ntnu.no Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap -
Nora Boldermo Rian Stipendiat
+4791114277 nora.boldermo@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Monica Unsgaard-Tøndel Førsteamanuensis
73412509 monica.unsgaard.tondel@ntnu.no Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap -
Cecilie Krage Øverås Forsker, PhD
+4790028181 cecilie.overas@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie