Kondisjonstrening og kolesterol hos eldre – CERG
Kan trening gi eldre sunnere kolesterolprofil?
Antall eldre i verden vokser raskt, og mange lever med kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom. Ugunstige nivåer av triglyserider (fett) og lipoproteiner (kolesterol) i blodet er en av de vanligste risikofaktorene for hjerte- og karsykdom.
Tidligere studier har vist at trening kan øke nivåene av det såkalt gode HDL-kolesterolet til en viss grad, men vi vet ikke om dette også gjelder for eldre. Doktorgradsarbeidet til Ida Johnsen Berglund bruker data fra Generasjon 100-studien til å se om fem år med trening påvirker nivåene av HDL-kolesterol og andre fettstoffer i blodet til eldre.
Over 1500 eldre mellom 70 og 77 år har deltatt i Generasjon 100-prosjektet. Doktorgraden undersøker også om intensiteten på treningen har betydning for effekten på fettstoffprofilen.
Det er imidlertid ikke bare de totale nivåene eller fordelingen mellom HDL-kolesterol og det skadelige LDL-kolesterolet som påvirker hjerte- og karrisikoen. Også størrelsen og tettheten på de ulike typene lipoprotein-partiklene spiller inn.
Vi vet lite om hvordan trening påvirker denne partikkelstørrelsen hos eldre. I doktorgraden benytter Berglund en metode kalt kjernemagnetisk resonans til å analysere størrelsen på lipoproteinpartiklene og se om ett år med trening kan endre størrelsen i gunstig retning.
Mennene i Generasjon 100-studien som trente intervaller med høy intensitet to dager hver uke, økte nivåene av HDL-kolesterol i blodet med over 6 % de tre første årene av studien. To år senere hadde de fortsatt opprettholdt omtrent samme nivåer som da studien startet. Blant de som trente med moderat intensitet eller i tråd med de offisielle anbefalingene, sank derimot HDL-kolesterolet med 7–8 % i samme periode. HDL-partiklene transporterer kolesterol bort fra blodåreveggen, og høye nivåer bidrar til å senke risikoen for hjerte- og karsykdom.
For kvinner var reduksjonen i HDL-kolesterol 2,6 % etter fem år med intervalltrening, sammenlignet med ca. 7 % i de to andre gruppene. Denne forskjellen var imidlertid ikke statistisk sikker. For både menn og kvinner så vi derimot at de som opprettholdt kondisjonen best gjennom femårsperioden, også hadde lavere reduksjon i HDL-kolesterolet. Analysene inkluderer blodprøver fra alle de eldre deltakerne i Generasjon 100 som faktisk gjennomførte treningen i tråd med protokollen for sin gruppe. Dette gjaldt ca. halvparten av de totalt 1567 deltakerne i prosjektet.
Tidsskrift: Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes
På trykk i oktober 2021 (publisert på nett 16. september 2021)
Send oss en e-post:
cerg-post@mh.ntnu.no
Send oss vanlig post:
NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Postboks 8905
7491 Trondheim
Besøk oss:
St. Olavs Hospital
Prinsesse Kristinas gt. 3
Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 3. etg.
7006 Trondheim
Doktorgradsstipendiat
NTNU-forskere som har bidratt i artikler fra doktorgradsprosjektet
-
Ida Johnsen Berglund Ph.d.-student
ida.j.berglund@ntnu.no -
Stian Lydersen Professor i medisinsk statistikk
+4792632393 stian.lydersen@ntnu.no RKBU Midt-Norge - Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - psykisk helse og barnevern -
Dorthe Stensvold Professor
+4792092856 dorthe.stensvold@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk -
Elisabeth Kleivhaug Vesterbekkmo Overlege Klinikk for hjertemedisin/Ph.d.
+4792084041 elisabeth.k.vesterbekkmo@ntnu.no Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap -
Ulrik Wisløff Professor og leder av CERG
+4772828113 ulrik.wisloff@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk