Nyheter    
Innspill    
Debatt    
Reportasje    
Kronikk    
Kultur     

Gamle utgaver    
Tips oss     
 

  
 
 
 
 
 
NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes 

Teknisk ansvarlig: 
Erik Prytz Reitan

 
Universitetsavisa banker på hos 

Yngve Espmark 

Yrke: Professor i etologi  (dyreatferd) 
Alder: 64 år 
Bor: Steinan  

Han kaller seg «østtrønder», og sitter innerst i korridoren på et lite kontor på Rosenborg. Han spesialitet er fuglekvitter, og han påstår (nesten) at han hører hva fuglene snakker om når de kvitrer fra tretoppene. 

- Det er ikke bare meningsløst skvalder da? 
- Nei, sier Yngve Espmark. - Fugle-kvitringen betyr kommunikasjon med andre artsfrender. For dyrene og fuglene er det å videreføre slekta det viktigste av alt. Når en hann sitter i tretoppen og kvitrer, sitter han egentlig og skryter av sine egne gener, av sine arveanlegg, av sin kondisjon og sin styrke. Naturligvis håper han at hunnen skal velge akkurat ham. På den annen side betyr kvitringen at andre rivaler skal ligge unna.«Velg meg. Ikke han fyren på den greina der.» 

- I et stadig mer markedstilpasset samfunn og universitet er fuglekvitter kanskje ikke det mest profitable? Eller - hvilke bidrag har du som zoolog til utvikling av prosessindustrien? 
- Nei, hehe. Jeg får det spørsmålet av og til. Og det er litt vanskelig å svare på. Men det handler jo om kunnskap om kommunikasjon. Og uten kommunikasjon hadde ikke prosessindustrien heller kommet noen vei. Ikke sant? 

- Da hadde vi sluppet Mongstad... 
- Ja, hehe, ler Ynvge Espmark. 

Det med «østtrønder» skal antakelig oppfattes som et kompliment til oss - at svenske Espmark (naturligvis er han svensk) trives i Trondheim. Egentlig kommer han fra et lite samhälle tre mil nord om Strömsund i Jämtland. Og selv om han setter pris på Norge og Trondheim, trekker han dit så ofte han har anledning. En distanse på omlag 40 mil og jaktlaget som venter ham der, er for ingenting å regne - selv om han har vært her hos oss siden 1976. Og om han på mange vis regner seg som naturalisert trønder, følger han med i det som skjer hos söta bror med argusøyne. Svensk TV og aviser er daglig rutine. Skjønt aviser… 

- Jeg har forsøkt i 30 år å abonnere på Svenska Dagbladet. Men enten kommer det ingen aviser, eller så kommer det en hel haug på en gang. Jeg har omtrent gitt opp å få skikk på dette. 

- Har du prøvd Dagens Nyheter? 
- Jada. Samme elendigheta der også. Men svensk TV ser jeg hver kveld. Rapport klokka 19.30. Og da får jeg med Dagsrevyen først. Det er så greit så. 

- Da får du jo sammenliknet nyhetene også? 
- Ja. Og det er mye bra her i Norge. Dere har tatt vare på landsbygda på en mye bedre måte. Jeg har vært endel i Finnmark. Det bor jo folk overalt. Og det er godt å se. Slik er det ikke i Sverige. Men jeg stusser over at det er så lite samfunnsdebatt her i landet. Hvor er de kritiske kommentarene og innspillene? Det er ingen tradisjon her for kritikk og aksept av avvikende syn. Odd Lindberg-saken var jo fæl. Han måtte jo regelrette flytte utenlands. 

- Til Sverige. 
- Ja,til Sverige. 

EINAR MYRENGET