Henrik Mathiesen - nettutstilling - UB
Henrik Mathiesen. Trøndersk lokalhistoriker og tegner
Henrik Mathiesen (1847-1927) var en kjent og aktet trøndersk lokalhistoriker og tegner. Han regnes som Trøndelags første byhistoriker, og skrev den aller første historiske fremstillingen om Trondheim i middelalderen. Han hadde en viktig rolle i gjeninnføringen av feiringen av hellige Olav.
Mathiesen var kjent for å ha funnet det gamle gatenettet i Trondheim i middelalderen. Han ønsket å vekke trøndernes stolthet og identitet og holdt foredrag og skrev avisartikler og bøker om den viktige rollen Trøndelag hadde i norgeshistorien. I avisartikler fulgte han restaureringen av Nidarosdomen og var den første som argumenterte for å frigi Erkebispegården som militær eiendom og heller restaurere bygningen og benytte den som museum.
Mathiesen vokste opp på gården Loholt Søndre på Strinda. I ungdomstiden ble han kjent med den senere arkeologen Ingvald Undset (1853-1893), og fikk betydning for datteren Sigrid Undset (1882-1949) og hennes interesse for Nidarosdomen og middelalderhistorien. Han arbeidet ved Det Kongelige Fredriks Universitet som vitenskapelig tegner i 10 år. Fra århundreskiftet bodde han på Strinda der han bygde huset sitt, «Fagrabrekka».
Arkivet hans ble til i løpet av mange tiår, og ble oppbevart i lokalene til Strindens Sparebank. Da han døde overtok Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab arkivet, og i dag oppbevares det på NTNU Gunnerusbiblioteket.
I 2017 var det 90 år siden Henrik Mathiesen døde. I dag er han nærmest glemt, og Gunnerusbiblioteket benyttet anledningen til å vise en utstilling om ham og hans livsverk med tegninger og fotografier fra hans rikholdige arkiv.
Utstillingen er laget av: Sølvi Løchen og Peggy Fürtig
Foto: NTNU UB
Tegninger: Henrik Mathiesen arkiv NTNU Gunnerusbiblioteket
NTNU UB 2017